Coronavirus în lume. Spania ia măsuri drastice, după ce a înregistrat 35 de decese
Spania este a două ţară din Europa, după Italia, că număr de cazuri mortale de infectare cu coronavirus - 35. Este urmată de Franţa, cu 33 de decese şi peste 1.700 de îmbolnăviri.
Şcolile şi universităţile au fost închise, în condiţiile în care 35 de oameni au murit şi peste o mie şase sute sunt infectaţi.
Spania este a doua ţară din Europa, după Italia, ca număr de cazuri mortale, urmată de Franţa, cu 33 de decese şi peste 1.700 de îmbolnăviri.
În Marea Britanie, chiar ministrul Sănătăţii a fost depistat pozitiv cu coronavirus .
Locuitorii capitalei spaniole Madrid au golit în timp record rafturile magazinelor, de teamă că vor rămâne fără alimente şi alte produse necesare, dacă guvernul va decreta carantină totală.
Madrid, cea mai afectată zonă
În Spania, aproape jumătate dintre cele peste 1.500 de cazuri de infectare sunt înregistrate în regiunea Madrid. De aceea, guvernul a decis închiderea grădiniţelor, şcolilor şi universităţilor din capitala şi împrejurimi, pentru cel puţin două săptămâni.
Spania a anunțat şi primul caz de parlamentar infectat cu coronavirus, un deputat al partidului de extremă-dreapta Vox. Săptămâna trecută, deputatul respectiv a participat la un miting anual al partidului, la care a pupat şi îmbrăţişat numeroşi simpatizanţi.
Bilanţul deceselor în Franța a trecut de 30. Iar printre cei infectaţi se număra 5 deputaţi, dar şi ministrul Culturii, toate aceste cazuri fiind asociate focarului din parlament.
Şi președintele legislativului European, David Sassoli, s-a plasat în carantină la domiciliul sau din Bruxelles, după ce s-a întors din Italia, țara sa natală.
Încă şi mai alarmant este cazul unui chirurg britanic, infectat cu COVID-19 , după o vacanţă la ski în Italia. Cum între timp, medicul a operat şi a tratat numeroşi pacienţi, autorităţile din Liverpool fac anchete epidemiologice la spital.
După 60 de teste pozitive, Israelul a luat măsuri drastice: oricine intră în ţara - indiferent de unde vine - va fi obligat să intre în carantină 14 zile.
COVID-19 în SUA
În Statele Unite, după ce în week-end a jucat golf şi l-a avut oaspete la cină pe omologul sau brazilian, Donald Trump a dat vina pe presă pentru degringolada de marți de pe burse. Mulţi se tem însă ca preşedintele minimalizează riscurile comparând COVID-19 cu virusul gripal.
Donald Trump: ''Nu, nu sunt deloc îngrijorat. Nu sunt.''
Asta deşi s-a întâlnit recent cu doi dintre cei 5 congresmeni plasaţi în carantină, după ce au fost expuşi la coronavirus.
Unul dintre ei chiar a călătorit luni la bordul avionului prezidenţial Air Force One care l-a adus pe Donald Trump la Washington. Al doilea i-a strâns vineri mâna lui Donald Trump.
Stephanie Grisham, secretar de presă al Casei Albe: ''Președintele Statelor Unite este prin definiţie un adept al spălatului obsesiv pe mâini. Foloseşte dezinfectant tot timpul, aşa că nu are de ce să-şi facă griji.''
Veştile bune vin din epicentrul iniţial al epidemiei: oraşul chinez Wuhan. Preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat azi Wuhan.
David Culver, corespondent CNN Internaţional: ''Asta îi face pe oameni să creadă că lucrurile încep să revină sub control în China. Dar vizită nu e menită doar să liniştească populaţia, ci şi să stabilizeze economia. Se revine gradual la normal. De pildă, ieri au revenit la scoala elevii mai mari. E un fel de test pentru a se constata dacă ţara poate fi "repornită".
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, Franta, Spania, italia, epidemie, coronavirus, lume,
Dată publicare:
11-03-2020 08:59