Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 31 martie. 837 de noi decese în Italia în ultimele 24 de ore

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 31 martie. La nivel mondial au fost raportate peste 800.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și peste 35.000 de decese.

După ce numărul persoanelor infectate a depășit 800 de mii la nivel global, pandemia dă totuşi, primele semne că încetineşte, spun specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Italia, a devenit a doua naţiune, după Statele Unite, care a depăşit sută de mii de cazuri confirmate. În ultimele 24 de ore, încă 837 de italieni s-au stins din cauza virusului.

Cea mai tânără victimă răpusă de coronavirus, este o fetiță de 12 ani, din Belgia. Prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, este gata să-şi reia funcţia de pilot pe elicoptere sanitare, pentru a se implica mai mult, în lupta cu pandemia. Regatul a înregistrat un record, de aproape 400 de decese. De asemenea, Franța a anunțat, pentru a doua zi la rând, peste 400 de morți.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 31 martie

UPDATE 23:20 Numărul de decese în SUA este mai mare decât bilanţul oficial din China

 
Numărul persoanelor care au murit din cauza noului coronavirus în Statele Unite este mai mare decât al celor din China, epicentrul pandemiei, potrivit bilanţului oficial prezentat de China şi celui al Universităţii Johns Hopkins, relatează AFP.

Pandemia de Covid-19 a ucis cel puţin 3.415 de persoane în Statele Unite, care are de acum de departe cel mai mare număr de cazuri declarate oficial, comparativ cu 3.305 în China.

Statul New York este epicentrul epidemiei americane, cu aproape 76.000 de cazuri şi 1.550 de decese, potrivi Agerpres.

În încercarea de a opri răspândirea rapidă a virusului, autorităţile au cerut ca peste trei sferturi dintre americani să intre în izolare. În schimb, măsurile de izolare au fost ridicate treptat în oraşul chinez Wuhan, de unde a început epidemia, în decembrie.

 

Citește și
Plasma de la cei vindecați de COVID-19 ar putea fi tratamentul miraculos pentru cei infectați
LIVE UPDATE. Coronavirus în România, 31 martie. 2.245 de persoane infectate, 62 de pacienți la ATI. Sunt 80 de morți
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

UPDATE 20:10 Peste 40.000 de morţi în lume. Aproape trei sferturi sunt în Europa 

 
Pandemia provocată de noul coronavirus a făcut peste 40.000 de morţi în lume, dintre care aproape trei sferturi în Europa, după apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale marţi, la ora 16:20 GMT.

În total au fost înregistrate 40.057 decese, dintre care 29.305 în Europa, continentul cel mai afectat. Cu 12.428 de morţi, Italia este ţara cu cel mai mare număr de decese din lume, urmată de Spania (8.189) şi de China (3.305), focarul iniţial al contaminării.

De la începutul pandemiei, în lume au fost declarate oficial 803.645 cazuri, dintre care mai mult de jumătate în Europa (440.928), 172.071 în SUA şi în Canada (3.243 decese în ambele ţări) şi 108.421 în Asia (3.882 decese).

Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă totuşi decât un fragment din numărul real de contaminări, un mare număr de ţări netestând deocamdată mai mult decât cazurile care necesită o spitalizare, notează AFP.

 

UPDATE 19:36 Italia anunţă încă 837 de decese

 

Numărul deceselor provocate în Italia de epidemia de COVID-19 a crescut cu 837 de cazuri în ultimele 24 de ore, ajungând la un total de 12.428, a comunicat marţi Agenţia de Protecţie Civilă, transmite Reuters.

Bilanţul de marţi al victimelor este în uşoară creştere pentru a doua zi consecutiv. Luni au fost comunicate 812 decese.

Totodată, numărul cazurilor noi de infectare a rămas stabil, în ultimele 24 de ore fiind raportate 4.053, faţă de 4050 luni. Totalul persoanelor contaminate a ajuns la 105.792.

Duminică au fost raportate 5.217 cazuri noi de contaminare, iar sâmbătă 5.974, ceea ce sugerează o aplatizare a curbei infectărilor.

UPDATE 18:25 Miliardarul George Soros a anunțat că donează 1 milion de euro autorităților de la Budapesta, pentru a ajuta în lopta cu coronavirusul

 

„Pandemia Covid-19 nu cunoaște limite, nu ține cont de țăir, cumonități, religie sau oameni. Toată lumea poate fi infectată, dar unii dintre noi suntem mai vulnerabili decât alții. Mă gândesc la bătrâni și la persoanele fără adăpost, care sunt tot mai multe în urma concedierilor”, a transmis Soros într-un comunicat publicat pe site-ul Fundației Open Society.

UPDATE 18:00 Situația în SUA
 

"Veniți și ajutăți-ne!"

Aşa sună mesajul disperat al guvernatorul statului New York, adresat voluntarilor medicali. În Statele Unite, numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 se apropie de 165.000. Sunt peste 3.000 de decese. Aproape jumătate din ele doar în New York, unde cea mai mică victimă este un copil.

Arabia Mollette, medic: „E o zonă de război, o zonă medicală de război. Pacienții vin mereu. Ce văd în fiecare zi? Durere, disperare, suferință, personalul medical împins aproape de limită și neajunsuri ale sistemului medical."

În 24 de ore, doar la un spital din New York au fost confirmate 100 de noi cazuri de îmbolnăvire, iar alte 80 de persoane așteptau rezultatele testelor. 20 de oameni au pierdut lupta cu noul virus. În aceste condiții, nervii medicilor sunt întinși la maximum.

Arabia Mollette, medic: „Avem nevoie de rugăciune, de sprijin, de combinezoane, mănuși, măști, mai multe ventilatoare, mai mult spațiu medical. Avem nevoie și de sprijin psihologic. Nu e ușor să vii aici când știi cu ce te confrunți în fiecare zi."

Familiile pacienților nu au voie la căpătâiul lor. O fereastră este singurul loc de unde îi pot vedea pe cei apropiați internați în spital.

Arabia Mollette, medic: „Am putea depăși această criză la toamnă sau poate la sfârșitul anului. De aceea implorăm: nu puneși și mai multă presiune pe departamentul de urgențe. De asemenea, vrem să le transmitem tuturor: ne ajutați dacă nu ieșiți din case.”

Statul american New York are cel mai mare număr de cazuri confirmate și cele mai multe decese provocate de COVID-19. Autoritățile locale fac apeluri disperate către guvernul federal pentru a le trimite ajutoare, altfel riscă să nu mai poată salva niciun pacient.

Bill de Blasio, primarul New Yorkului: „Duminică este ziua decisivă. Avem nevoie de ajutor până duminică."

Administrația Trump a trimis o uriașă navă-spital, încărcată cu provizii medicale și doctori, care a acostat în portul New York. Are o mie de paturi și acolo vor fi duși bolnavii cu alte afecțiuni pentru a elibera spitalele pentru cazurile confirmate cu noul virus.

Bill de Blasio: „Sosirea acestei nave nu este doar un exemplu de ajutor în formă fizică. Nu înseamnă doar paturi, medici sau echipamente, înseamnă și speranță. Înseamnă moral ridicat pentru new-yorkezii care trec prin momente critice."

Cât despre lipsa echipamentelor de protecție de care se plâng guvernatorii tuturor statelor, președintele a adoptat o soluție care circulă deja în Europa.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: „Analizăm și posibilitatea sterilizării măștilor. Eu unul mi-am tot zis: "Unele dintre măștile astea sunt foarte sofisticate. Și livrăm cu milioanele. De ce n-am putea să le refolosim?" Și tocmai atunci, grozavul guvernator al statului Ohio m-a sunat să-mi spună că au acolo o companie care a pus la punct proceduri pentru sterilizarea măștilor."

Declarațiile președintelui rămân unele controversate. Recent, a spus că nu crede că spitalele din New York au nevoie de zeci de mii de ventilatoare. A fost criticat dur de primarul metropolei.

Bill de Blasio, primarul New Yorkului: „Este o jignire adusă cadrelor nostre medicale. Mi se pare incredibil de lipsit de sensibilitate. Ceea ce poate face președintele este să laude cadrele noastre medicale, nu să sugereze că greșesc într-un fel cu materialele care le-au fost trimise."

Autoritățile americane au anunțat un nou set de restricții, în încercarea de a contracara epidemia. Măsurile limitează adunările la grupuri de zece persoane și pun accentul pe statul acasă cât mai mult timp. Cel puțin 215 milioane de americani sunt vizați, într-un fel sau altul de consemnul izolării la domiciliu. În acest context, mulți au dat din nou năvală în magazinele de arme.

Paramedic: „Cel mai rău scenariu e, cu siguranță, colapsul societății."

Eric Meyers, medic: „Vreau să fiu capabil să-mi protejez familia. Am muniție acasă dar, dacă închid magazinul ăsta, vreau să fiu sigur că sunt pregătit."

Julean Seminazzi, proprietar: „Mai multe state au eliberat deținuți și au retras polițiștii de pe străzi. Le-au spus să nu mai răspundă la cazurile care nu sunt infracțiuni violente, așa că, dacă mă jefuiești, atunci am cu ce să mă apăr."

Și armata ia măsuri. Mai multe baze esențiale pentru apărarea balistică americană au fost izolate cu tot cu militari.

Responsabilii de la Pentagon au luat aceste măsuri pentru a se asigura că personalul își poate continua activitatea, pe măsură ce numărul de infecții și de decese crește în Statele Unite

UPDATE 17:15 Situația în Europa
 

Noul coronavirus a făcut cea mai tânără victimă: o fetiță de 12 ani, din Belgia. Totuși, dinspre Organizaţia Mondială a Sănătăţii vine un strop de speranță: am asista la o încetinire a pandemiei. Italia a depăşit suta de mii de cazuri confirmate, dar cel mai important aspect e că numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a scăzut cu peste o mie, în raport cu ziua anterioară.

Şi Spania se îndreaptă spre acelaşi prag nedorit, o sută de mii de bolnavi. 12.300 dintre ei sunt medici și asistente.

În Spania, situația rămâne critică, deși numărul cazurilor confirmate a crescut cu doar nouă la sută. Încetinirea răspândirii virusului dă speranțe autorităților, dar medicii nu sunt optimiști. Cel puțin șase dintre cele 17 regiuni ale Spaniei nu mai au paturi libere pentru bolnavi.

Un spital de campanie a fost inaugurat luni, în aplauzele doctorilor și asistentelor care vor lucra acolo.

Alte spitale sunt încă în construcție, la fel și o morgă, unde vor ajunge victimele, tot mai multe. În Spania, 15 la sută dintre cadrele medicale au luat virusul de la pacienți, așa că improvizațiile pot fi salvatoare.

Alfredo Redando, medic: „Aveam o mască pentru scufundări acasă și m-am gândit cum aș putea s-o folosesc."

A fost nevoie de înlocuirea tubului de respirat cu un filtru, atașat printr-o piesă obținută la imprimanta 3D din spital. Fiecare parte componentă poate fi sterilizată și refolosită.

Ignacio Amat, medic: „Așa ești protejat complet. Este ermetic."

Pentru a sprijini inițiativa, producătorul a blocat vânzarea publică a măștilor de 25 de euro. 

Ignacio Amat, medic: „Acum, mulți oameni din toate colțurile lumii încearcă să ne trimită măștile lor de scufundări."

Și Italia a înregistrat un număr scăzut de cazuri noi, motiv pentru Organizația Mondială a Sănătății să lase loc speranței după atâtea zile negre.

Michael Ryan, OMS: „Dacă sperăm că Italia și Spania au ajuns să se stabilizeze? Da. Sperăm cu tărie că despre asta e vorba. Dar acum trebuie să eradicăm virusul, iar asta nu se va întâmpla de la sine."

Pe de altă parte, numărul deceselor rămâne aproape la fel de mare. Andrea Napoli, un avocat din Roma, este în convalescență, după ce nouă zile s-a zbătut între viață și moarte. Și nu pentru că ar fi fost într-o grupă de risc.

Andrea Napoli, pacient: „Am 33 de ani, am o sănătate excelentă, fac sport de 25 de ani, am un organism robust. N-am avut niciodată probleme respiratorii, nu sunt fumător. N-aș fi crezut că pot lua virusul, pentru că purtam mereu mască și mănuși."

Evoluția bolii a fost năucitoare.

Andrea Napoli, pacient: „Eram bine mersi când, brusc, am făcut febră. De la 37,1 am ajuns la la 39,7 în mai puțin de 24 de ore, cu respirația așa de îngreunată, încât nu mă puteam urni din pat."

Bărbatul este marcat nu doar de simptomele în sine, ci de întreaga experiență a spitalizării.

Andrea Napoli, pacient: „Doctorii erau suprasolicitați și obosiți. Când intrau în rezerva mea abia respirau din cauza costumelor de protecție. Auzeam țipete din alte saloane, tusea constantă a altor bolnavi. Unii, săracii, tușeau toată noaptea, tușeau până la exasperare. Boala e foarte invazivă și degenerativă. Și tratamentul îți face rău, poate mai mult decât boala în sine. La început, tratamentul te slăbește atât de mult că nu vezi luminița de la capătul tunelului. Când mai și auzi din hol vorbindu-se numai despre morți, la fel și la televizor și treci prin toate astea într-o solitudine extremă."

Pe de altă parte, în sudul Italiei se înrăutățește pe zi ce trece situația socio-economică.

Sally Lockwood, reporter: „Cu cât înaintezi spre sudul Italei, cu atât cresc lipsurile și șomajul. Dacă virusul nu face, cel puțin deocamdată, ravagii aici, în sud, în schimb greutățile și foametea amenință să devină probleme chiar mai mari."

Rămași fără bani și mâncare, membrii bandelor criminale folosesc rețelele de socializare ca să pună la cale raiduri asupra unor supermarketuri, de unde fură mâncare. Ba mai rău, un bărbat din Sicilia se oferă să ucidă, pentru oricine are nevoie de acest serviciu.

Ca să încheiem într-o notă mai senină, președintele Italiei este personajul unei secvențe virale. Este vorba despre scena difuzată din gresela de președinție, în care șeful statului se pregătea să înregistreze un mesaj de încurajare pentru compatrioții lui. Când cameramanul i-a cerut să-și aranjeze o șuviță rebelă, președintele i-a replicat cu toată candoarea: „"Hei, Giovanni, nici măcar eu nu pot să merg la frizer.”

UPDATE 17:10 Belarus anunţă primul deces, dar preşedintele Lukaşenko le recomandă oamenilor să continue să muncească
 

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşeno a anunţat marţi că un pacient testat pozitiv pentru COVID-19 a murit, primul deces de virus confirmat în ţară, dar în acelaşi timp le-a recomandat oamenilor să continue să muncească pentru a întări economia în lupta cu noul coronavirus, a relatat agenţia de presă de stat BelTA, preluată de dpa şi Reuters.

Belarus a confirmat luni 152 de cazuri de COVID-19.

"Oamenii vor muri mai mult din cauza şomajului şi a foametei decât de coronavirus", a declarat Lukaşenko la o reuniune în capitala Minsk, potrivit comentariilor publicate de biroul său.

Lukaşenko conduce această fostă republică sovietică din Europa de Est de un sfert de secol şi doreşte să fie reales pentru un al şaselea mandat ca preşedinte în câteva luni.

El a spus că nu este necesară amânarea alegerilor din august.

"Cea mai mare problemă este economia", a declarat el.

"Trebuie să lucrăm şi să scăpăm din această criză"
, a adăugat preşedintele belarus.

Economia globală suferă din cauza reducerii comerţului pe fondul pandemiei de coronavirus, în timp ce măsurile de carantină în ţări din întreaga lume ţin forţa de muncă acasă.

Între timp, cel mai apropiat aliat al Belarusului, Rusia vecină, a acţionat spre declararea stării de urgenţă, cu măsuri de izolare şi carantină impuse în prezent în aproximativ jumătate din regiunile ruse.

În timp ce numărul de cazuri de coronavirus raportate în Rusia a crescut la peste 2.300 în ultimele săptămâni, doar aproximativ 150 de cazuri au fost anunţate în Belarus.

Guvernul belarus a declarat luni că a efectuat aproximativ 30.000 de teste de coronavirus.

Anterior, Lukaşenko a denunţat îngrijorarea legată de coronavirus ca o "psihoză".

La un meci de hochei desfăşurat weekendul trecut, el a spus încrezător: "Nu există virusuri aici. Este ca un frigider (patinoarul). Cel mai bun lucru pentru sănătate", potrivit BelTA.

UPDATE 17:00 Un medic infectat cu coronavirus s-a întâlnit cu Vladimir Putin
 

Medicul-şef de la principalul spital din Moscova care tratează bolnavi de coronavirus şi care s-a întâlnit cu Putin săptămâna trecută a fost infectat, potrivit agenţiei ruse Interfax şi televiziunii publice, care citează spitalul, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat imediat că preşedintele rus este testat în mod regulat în vederea depistării noului coronavirus şi că ”totul este normal”, potrivit Interfax.

Putin s-a întâlnit cu o săptămână în urmă cu acest medic, dr. Denis Proţenko.

UPDATE 14:40 - Al treilea test al Angelei Merkel a fost tot negativ
 

Angela Merkel poate răsufla uşurată după ce al treilea test pe care l-a făcut pentru depistarea noului coronavirus s-a dovedit negativ, relatează marţi dpa şi MIA.

"Cancelarul va continua să lucreze de la domiciliul în carantină în următoarele zile", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului luni la Berlin.

Angela Merkel a intrat în carantină acasă pe 22 martie, după ce a fost informată că a avut contact pe 20 martie cu un medic care a fost testat apoi pozitiv pentru coronavirus.

Preventiv, medicul i-a administrat lui Merkel un vaccin pneumococic, un tip de bacterii streptococice care pot provoca pneumonie.

UPDATE 14:00 - Spania înregistrează 849 de decese noi în 24 de ore

 

Spania a înregistrat, în noaptea de luni spre marţi, încă 849 de decese din cauza coronavirusului, un nou maxim şi cel mai sumbru bilanţ zilnic de la izbucnirea epidemiei, transmite Reuters.

Creşterea procentuală a numărului de noi cazuri a fost însă mai mică decât în zilele anterioare, conform unui anunţ al Ministerului Sănătăţii.

Numărul total al deceselor de COVID-19 în Spania a urcat marţi la 8.189, de la 7.340 înregistrate luni, în timp ce numărul de cazuri de infectare a crescut marţi la 94.417, de la 85.195 cazuri înregistrate luni.

UPDATE 13:50 - Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Iran a ajuns la 2.898

 

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus în Iran a ajuns la 2.898, cu 141 de decese în ultimele 24 de ore, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianush Jahanpur, pentru televiziunea de stat, relatează Reuters.

Jahanpur a adăugat că numărul total de cazuri de infectare cu coronavirus a crescut la 44.606.

"În ultimele 24 de ore, au apărut 3.111 de cazuri noi de persoane infectate. Din păcate, 3.703 dintre persoanele infectate sunt în stare critică", a mai spus Jahanpur.

UPDATE 13:40 - Numărul de cazuri a crescut cu 500 în Rusia

 

Numărul cazurilor de coronavirus din Rusia a crescut marţi la 2.337, cu 500 de cazuri mai mult decât se înregistrau luni, transmite Reuters.

Aceasta este cea mai mare creştere zilnică înregistrată până acum şi este pentru a 7-a zi consecutivă când se înregistrează creşteri ale numărului de cazuri.

În Rusia, 18 persoane care au contractat coronavirusul au murit. Un număr de 121 de persoane au fost declarate vindecate.

UPDATE 13:30 - Numărul cazurilor de infectare din Cehia a depăşit 3.000

 

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus din Republica Cehă a depăşit 3.000, în contextul în care țara a intensificat testarea pentru virus şi menţine măsuri stricte pentru a preveni răspândirea focarului, informează Reuters.

Țara cu 10,7 milioane de locuitori s-a confruntat cu cel mai mare număr de cazuri de infectare dintre ţările frontului estic al Uniunii Europene, deşi bilanţul contaminărilor nu a ajuns la nivelul celor înregistrate în vecinele sale occidentale, Germania şi Austria.

În prezent, Republica Cehă a înregistrat 24 de decese provocate de COVID-19. 291 de persoane se află în spital, dintre care 64 la terapie intensivă. Pe de altă parte, numărul zilnic de teste efectuate pentru detectarea COVID-19 a atins o cifră record luni, de 5.313, aducând numărul total de teste realizate în această ţară la 48.811.

UPDATE 13:25 - Ruşii, pasibili de pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru „fake news” despre pandemie

 

Deputaţii ruşi urmează să aprobe marţi un proiect de lege ce prevede sancţiuni severe, de până la cinci ani de închisoare, pentru difuzarea de informaţii false cu privire la noul tip de coronavirus, informează AFP.

Textul prevede ca o persoană recunoscută ca fiind vinovată de difuzarea de informaţii "intenţionat false" care au dus la moartea unei persoane sau au avut consecinţe grave riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare şi o amendă de 2 milioane de ruble (23.000 de euro).

Proiectul prevede de asemenea pedepsirea cu până la trei ani de închisoare şi o amendă de 1,5 milioane de ruble (17.300 de euro) dacă difuzarea de informaţii a adus prejudicii sănătăţii altei persoane.

Luni, capitala rusă Moscova şi cei 12 milioane de locuitori ai săi, conform datelor oficiale, au intrat în carantină generală şi alte peste 10 regiuni ale ţării au adoptat o astfel de măsură.

UPDATE 13.22 - O fetiță de 12 ani a murit în Belgia

 

Autoritățile din Belgia au declarat că o fetiță de 12 ani a încetat din viață. Este cel mai tânăr pacient infectat cu coronavirus care moare în Europa.  

”Este un moment emoționant, pentru că vorbim despre un copil. A afectat toată comunitatea medicală”, a spus Emmanuel Andre, purtătorul de cuvânt al centrului de criză desemnat pentru probleme legate de coronavirus.

În Belgia, pandemia de Covid-19 a făcut peste 700 de victime.
 

UPDATE 11:25Marea Britanie a rămas fără un sfert dintre medici

 

Unul din patru medici din Marea Britanie se află în concediu medical sau în carantină din cauza pandemiei de coronavirus, spune șeful Colegiului Regal al Medicilor.

Situația afectează mai ales departamentele de urgență ale spitalelor și este întâlnită cu precădere în Londra, a declarat Andrew Goddard în The Independent.

”Unele spitale sunt la limită. În Londra este foarte, foarte dificil. Va fi la fel și în alte locuri. La Birmingham este dificil, de asemenea”, a mai spus acesta.

UPDATE 11:20 Administrația Trump a trimis o navă-spital uriașă în portul din New York

 

Administrația Trump a trimis o uriasă navă-spital, încărcată cu provizii medicale şi doctori, care a acostat în portul New York. Are 1.000 de paturi și acolo vor fi duși bolnavii cu alte afecțiuni pentru a elibera spitalele pentru cazurile confirmate cu noul virus.

Bill de Blasio, primarul New Yorkului: „Sosirea acestei nave nu este doar un exemplu de ajutor în formă fizică. Nu înseamnă doar paturi, medici sau echipamente, înseamnă și speranță. Înseamnă moral ridicat pentru new-yorkezii care trec prin momente critice.”

UPDATE 11:15Măsurile de restricție în SUA, extinse până în aprilie

 

În Statele Unite, măsurile de restricție privind distanțarea socială au fost extinse până la sfârșitul lunii aprilie. Anunțul a fost făcut de președintele Donald Trump.

Peste Ocean sunt peste 164.000 de cazuri confirmate, iar numărul deceselor a depăşit 3.100, dintre care peste 1.300 numai în New York.

Dr. Arabia Mollette, ER Doctor, Spitalul Brookdale: „E o zonă de război, o zonă medicală de război. Pacienţii vin mereu. Durere, disperare, suferinţă, personalul medical împins aproape de limită şi neajunsuri ale sistemului medical.”

UPDATE 11:10 - În Polonia numărul persoanelor testate pozitiv a ajuns la 2.132, iar cel al deceselor la 31

 

Numărul persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 în Polonia a ajuns la 2.132, în creştere cu 77 faţă de ziua anterioară, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii polonez, potrivit thenews.pl.

Până în prezent, 31 de persoane şi-au pierdut viaţa în Polonia din cauza infectării cu noul coronavirus.

Duminică seară, Ministerul Sănătăţii polonez a raportat că în spitalele din ţară sunt internate 1.879 de persoane suspectate de infectare cu noul coronavirus. Un număr de 100.215 de persoane se află în carantină, 169.092 în izolare şi 52.612 sub supraveghere epidemiologică.

Primul caz de infectare cu SARS-CoV-2 din Polonia a fost confirmat pe 4 martie, iar primul deces a fost anunţat pe 12 martie.

Polonia a declarat stare de epidemie şi şi-a închis temporar frontierele pentru cetăţenii străini, în încercarea de a reduce propagarea coronavirusului.

UPDATE 10:55 - Primul deces înregistrat în Myanmar

 

Myanmar a anunţat marţi primul deces provocat de noul coronavirus pe teritoriul său, cel a unui bărbat de 69 de ani suferind de cancer, informează DPA.

Bărbatul petrecuse o lună în Australia la tratament înainte de a ajunge acasă prin Singapore la 14 martie, a declarat Ministerul Sănătăţii şi Sportului.

Bărbatul era unul dintre cei 14 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 în această ţară. Până în prezent, doar cu puţin peste 500 de persoane dintr-o populaţie de circa 54 de milioane au fost testate.

Sistemul medical din Myanmar nu este pregătit pentru un focar major de coronavirus, iar un număr mare de lucrători cu slujbe prost-plătite se confruntă cu perspectiva unor greutăţi extreme în contextul care activităţile comerciale s-au redus.

UPDATE 10:50 -  Spania propune creşterea bugetului Uniunii Europene

 

Ministrul de externe spaniol Arancha Gonzalez a propus marţi creşterea bugetului Uniunii Europene pentru a putea reduce efectele crizei cauzate de epidemia COVID-19, transmite Reuters.

„Probabil ar trebui să îmbunătăţim fluxul de bani european, poate bugetul european ar trebui extins”, a declarat Gonzalez pentru postul de radio francez Europe1.

Şefa diplomaţiei spaniole a adăugat că Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană au anunţat că se fac eforturi în această privinţă, dar este nevoie de mai multă solidaritate între statele membre ale UE.

Ministerul Sănătăţii de la Madrid a anunţat luni la prânz că numărul cazurilor de coronavirus din Spania a urcat la 85.195, de la cifra de 78.797 înregistrată duminică.

Bilanţul deceselor cauzate de coronavirus în Spania a ajuns luni la 7.340, după ce duminică au fost înregistrate 6.528, a precizat ministerul citat.

UPDATE 10:40 - Cel puţin şase membri ai Congresului SUA au anunţat că au contractat noul virus

 

Cel puţin şase membri ai Congresului SUA au anunţat că au contractat noul coronavirus şi alţi peste 30 s-au autoizolat în speranţa de a limita răspândirea acestuia, relatează marţi Reuters.

Numărul contaminărilor este în creştere şi în rândul forţelor armate.

Pentagonul a anunţat luni un prim deces în forţele SUA în urma contractării noului coronavirus. Este vorba de un membru al Gărzii naţionale din New Jersey care era şi medic şi era internat din 21 martie, după ce a fost testat pozitiv. Decesul a avut loc sâmbătă.

În total 568 de militari ai SUA au fost testaţi pozitiv, a precizat Pentagonul, la care se adaugă alţi peste 450 de angajaţi civili, contractori şi membri de familie, care a relatat săptămâna trecută că armata americană a decis să nu mai transmită informaţii detaliate despre contaminarea cu noul coronavirus în rândurile sale pentru ca aceste informaţii să nu fie folosite de adversari.

UPDATE 9:30 - OMS: Epidemia de coronavirus, „departe de a fi încheiată” în Asia

 

Epidemia de coronavirus este „departe de a fi încheiată” în regiunea Asia-Pacific, iar măsurile actuale pentru reducerea răspândirii virusului oferă timp ţărilor să se pregătească pentru „transmisiile comunitare pe scară largă”, a declarat marţi un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de Reuters.

În ciuda tuturor măsurilor adoptate, riscul de transmitere în regiune nu va dispărea atât timp cât va continua pandemia, a declarat Takeshi Kasai, director regional pentru Pacificul de Vest în cadrul OMS.

Noul coronavirus a apărut prima dată în centrul Chinei, la sfârşitul anului 2019. Până în prezent au fost înregistrate peste 770.000 de cazuri la nivel mondial, Statele Unite, Italia şi Spania depăşind numărul infecţiilor confirmate în China continentală.

„Epidemia este departe de a fi încheiată în Asia şi Pacific. Aceasta va fi o luptă pe termen lung şi nu putem coborî garda. Avem nevoie ca fiecare ţară să continue să se pregătească pentru transmiterea comunitară pe scară largă”, a spus Kasai în cadrul unei informări de presă online.

UPDATE 9:20 - Un avocat italian descrie simptomele infectării cu coronavirus

 

Și Italia a înregistrat un număr scăzut de cazuri noi, motiv pentru Organizația Mondială a Sănătătii să lase loc speranței după atâtea zile negre.

Pe de altă parte, numărul deceselor rămâne aproape la fel de mare. Andrea Napoli, un avocat din Roma, este în convalescență, după ce 9 zile s-a zbătut între viață și moarte. Și nu pentru că ar fi fost într-o grupă de risc.

Andrea Napoli, pacient cu coronavirus: „Am 33 de ani, am o sănătate excelentă, fac sport de 25 de ani, am un organism robust. N-am avut niciodată probleme respiratorii, nu sunt fumător. N-aș fi crezut că pot lua virusul, pentru că purtam mereu masca și mănuși.”

Evoluția bolii a fost năucitoare.

Andrea Napoli, pacient cu coronavirus: „Eram bine mersi când, brusc, am făcut febră. De la 37,1 am ajuns la la 39,7 în mai puțin de 24 de ore, cu respirația așa de îngreunată încât nu mă putem urni din pat.”

Bărbatul este marcat nu doar de simptomele în sine, ci de întreaga experiență a spitalizării.

Andrea Napoli, pacient cu coronavirus: „Doctorii erau suprasolicitați și obosiți când intrau în rezerva mea, abia respirau din cauza costumelor de protecție. Auzeam țipete din alte saloane, tusea constantă a altor bolnavi. Unii, săracii, tușeau toată noaptea, tușeau până la exasperare. Boala e foarte invazivă și degenerativă. Și tratamentul îți face rău, poate mai mult decât boala în sine. La început, tratamentul te slăbește atât de mult că nu vezi luminița de la capătul tunelului. Când mai și auzi din hol vorbindu-se numai despre morți, la fel și la televizor. Și treci prin toate astea într-o solitudine extremă.”

UPDATE 9:10 - Cel puțin șase dintre cele 17 regiuni ale Spaniei nu mai au locuri în spitale

 

În Spania, situația rămâne critică, deși numărul cazurilor confirmate a crescut cu doar 9%. Încetinirea răspândirii virusului dă speranțe autoritătilor, dar medicii nu sunt optimiști. Cel puțin șase dintre cele 17 regiuni ale Spaniei nu mai au paturi libere pentru bolnavi.

Un spital de campanie a fost inaugurat luni, în aplauzele doctorilor și asistentelor care vor lucra acolo.

Alte spitale sunt încă în construcție, la fel și o morgă, unde vor ajunge victimele - tot mai multe. În Spania, 15% dintre cadrele medicale au luat virusul de la pacienți, așa că improvizațiile pot fi salvatoare.

Dr. Alfredo Redando, medic cardiolog: „Aveam o mască pentru scufundări acasă și m-am gândit cum aș putea s-o folosesc.”

A fost nevoie de înlocuirea tubului de respirat cu un filtru, atașat printr-o piesă obținută la imprimanta 3D din spital. Fiecare parte componentă poate fi sterilizată și refolosită.

Dr. Ignacio Amat, șeful secției de cardiologie a Spitalului HCU Valladolid: „Așa ești protejat complet. Este ermetic.”

Pentru a sprijini inițiativa, producătorul a blocat vânzarea publică a măstilor de 25 de euro. În plus...

Dr. Ignacio Amat, șeful secției de cardiologie a Spitalului HCU Valladolid: „Acum mulți oameni din toate colțurile lumii încearcă să ne trimită măștile lor de scufundări.”

UPDATE 9:00 - Situația socio-economică din sudul Italiei se înrăutățește

 

Pe de altă parte, în sudul Italiei se înrăutățește pe zi ce trece situația socio-economică.

Sally Lockwood, corespondent Sky News: „Cu cât înaintezi spre sudul Italei, cu atât cresc lipsurile și șomajul. Dacă virusul nu face, cel puțîn deocamdată, ravagii aici, în sud, în schimb greutățile și foametea amenință să devină probleme chiar mai mari.”

Rămași fără bani și mâncare, membrii bandelor criminale folosesc rețelele de socializare ca să pună la cale raiduri asupra unor supermarketuri, de unde fură mâncare. Ba mai rău, un bărbat din Sicilia se oferă să ucidă pentru oricine are nevoie de acest serviciu.

UPDATE 7:30 - Cel puţin 35.000 de morţi în lume, majoritatea în Europa (bilanţ AFP)

 

Cel puţin 35.000 de persoane din întreaga lume, dintre care aproape trei sferturi în Europa, şi-au pierdut viaţa din cauza infectării cu noul coronavirus, de la apariţia acestuia în decembrie, în China, potrivit unui bilanţ publicat luni de AFP.

În total au fost înregistrate 35.905 de decese, dintre care 26.076 în Europa, cel mai afectat continent.

Cu 11.591 de morţi, Italia este ţara cu cele mai multe decese din lume, urmată de Spania (7.340) şi China (3.304), focarul epidemiei.

Peste 740.000 de cazuri de infecţie au fost oficial diagnosticate în 183 de ţări şi teritorii, dintre care cel puţin 408.203 în Europa, aproape 150.000 în Statele Unite şi Canada (2.635 decese) şi 106.609 în Asia (3.827 de decese).

Acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o fracţiune din numărul real de contaminări, un număr mare de ţări testând acum doar cele mai grave cazuri.

UPDATE 7:25 - China raportează creşterea numărului de noi cazuri de îmbolnăvire din cauza infectărilor importate

 

China a raportat marţi o creştere a noilor cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19, după 4 zile de scădere, din cauza creşterii numărului infectărilor la persoanele sosite din străinătate, informează Reuters.

China înregistra luni 48 de noi cazuri, faţă de 31 în ziua anterioară, conform informării oferite de Comisia Naţională de Sănătate.

Toate cele 48 de cazuri sunt importate, numărul total de cazuri importate atingând luni 771. Nu a fost raportat niciun nou caz de infecţie locală.

Oraşul Wuhan, capitala provinciei Hubei şi epicentrul focarului din China, nu a raportat nicio infectare nouă pentru a şaptea zi consecutivă.

Luni, numărul total de infectări raportate pe teritoriul Chinei continentale a fost de 81.518, iar cel al deceselor de 3.305.

UPDATE 7:20 - Pragul de 3.000 de decese în spitale a fost depăşit în Franţa

 

Pragul de 3.000 de decese în spitale (3.024) a fost depăşit luni în Franţa, unde în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 418 decese, cea mai mare creştere de la o zi la alta de la începutul epidemiei COVID-19, conform bilanţului oficial dat publicităţii, transmite AFP.

Numărul total de persoane internate se apropie de 21.000 (+1.592 începând de duminică), incluzând un aflux foarte puternic de pacienţi în stare gravă la terapie intensivă (+ 424) unde, până în prezent, sunt internaţi 5.056 de bolnavi.

În regiunea pariziană Ile-de-France, cea mai afectată şi unde se aşteaptă un vârf al îmbolnăvirilor săptămâna aceasta, s-au înregistrat până acum în spitale 954 de decese (+147). La reanimare se află 1.792 de persoane (+124); 597 de noi pacienţi au fost spitalizaţi, numărul total ridicându-se la 7.698.

În estul Franţei, prima regiune afectată grav afectată de noul coronavirus, luni seara se înregistrau 3.950 de spitalizări, dintre care 844 la terapie intensivă, precum şi 917 de decese în spitale.

UPDATE 7:15 - SUA, unde pandemia a făcut deja 3.000 de victime, va trimite ajutoare medicale Italiei

 

Statele Unite vor trimite Italiei echipamente medicale în valoare de 100 de milioane de dolari, a anunţat luni preşedintele Donald Trump în cadrul conferinţei de presă zilnice de la Casa Albă dedicată situaţiei generate de epidemia COVID-19, informează AFP.

„Avem produse excedentare de care nu avem nevoie; vom trimite în Italia echipamente chirurgicale, medicale şi spitaliceşti în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari”, a adăugat preşedintele SUA, după ce a informat că a discutat la telefon cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.

De asemenea, Donald Trump a estimat că producţia de ventilatoare medicale va creşte datorită ajutorului a zeci de companii americane.

„Pe măsură ce vom produce mai mult decât avem nevoie, le vom trimite în Italia, în Franţa, în Spania, unde au probleme teribile, dar şi în alte ţări dacă va fi posibil”, a susţinut liderul de la Casa Albă.

Numărul deceselor provocate de pandemia noului coronavirus în SUA a ajuns luni seara la 3.008, în timp ce bilanţul îmbolnăvirilor a atins 163.429 (cel mai mare număr de cazuri confirmate la nivel mondial), conform datelor furnizate de universitatea Johns Hopkins.

Donald Trump a mai informat că peste 1 milion de americani au fost testaţi şi că SUA au început achiziţionarea din străinătate de echipamente de protecţie.

 

UPDATE 7:10 - Finlanda va extinde până pe 13 mai măsurile de combatere a epidemiei

 

Finlanda va extinde pe 13 aprilie cu o lună, până pe 13 mai, aplicarea majorităţii măsurilor destinate ţinerii sub control a focarului epidemiei de COVID-19, a declarat luni premierul Sanna Marin, informează Reuters.

În ultimele săptămâni, Finlanda a restricţionat traficul la graniţe, a interzis întâlnirile publice cu mai mult de 10 persoane, a închis şcolile pentru majoritatea elevilor şi a îndemnat populaţia să stea acasă cât mai mult.

Majoritatea restaurantelor s-au închis după ce, săptămâna trecută, guvernul le-a cerut să se limiteze la livrări, deşi o decizie oficială în acest sens este încă în curs de aprobare în Parlament.

Luni, autorităţile finlandeze au confirmat existenţa a 1.313 cazuri de COVID-19, înregistrându-se 13 decese.

UPDATE 7:05  - Preşedintele Erdogan face apel la populaţie să îi urmeze exemplul şi să doneze bani pentru combaterea epidemiei

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat luni populaţiei un apel la donarea de bani în vederea combaterii efectelor pandemiei noului coronavirus anunţând că va dona, personal, salariul său pe 7 luni, relatează AFP.

„Lansez personal această campanie donând 7 luni de salariu. Miniştrii mei au donat şi ei între 3 şi 6 luni de salariu”, a declarat Erdogan într-un discurs pronunţat la Istanbul.

Salariul lunar net al şefului statului turc este de aproximativ 6.800 euro, conform informaţiilor din presa locală.

Preşedintele Erdogan a chemat întreaga populaţie, şi în special oamenii de afaceri, să contribuie financiar, fără a precizat maniera în care ar urma să fie folosiţi banii strânşi.

Turcia a adoptat numeroase măsuri pentru a preveni răspândirea epidemiei, de la izolarea totală a persoanelor vârstnice şi a bolnavilor cronici până la închiderea şcolilor şi suspendarea tuturor zborurilor.

În Turcia s-au înregistrat aproximativ 11.000 de cazuri de îmbolnăviri şi 168 de decese de la raportarea primului caz, pe 11 martie.

 

UPDATE 7:00 - Vicarul Romei, cardinalul Angelo De Donatis, testat pozitiv cu COVID-19

 

Vicarul Romei, cardinalul Angelo De Donatis, a devenit luni cea mai înaltă faţă bisericească din Biserica Catolică testată pozitiv cu COVID-19, conform Reuters.

Un comunicat al Vicariatului Romei a anunţat că, în urma manifestării mai multor simptome, cardinalul-vicar De Donatis, în vârstă de 66 de ani, „a fost supus unei prelevări pentru COVID-19 care a indicat un rezultat pozitiv”.

Papa Francisc este episcopul Romei, dar această funcţie este, practic, exercitată de către un vicar-general.

Cardinalul „are febră, dar starea sa generală este bună şi a început o terapie antivirală” se arată în informarea oficială, care precizează că înaltul prelat a fost internat la spitalul Gemelli din Roma, în timp ce colaboratorii săi apropiaţi au intrat în izolare.

Vaticanul a anunţat oficial sâmbătă 6 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul angajaţilor şi locuitorilor săi, evidenţiind că Papa şi persoanele din anturajul său nu au probleme.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Când trebuie să purtăm mască. Recomandările lui Virgil Musta pentru lupta cu COVID-19
Când trebuie să purtăm mască. Recomandările lui Virgil Musta pentru lupta cu COVID-19

Aveți grijă dacă lucrați în spații închise ori circulați prin zone aglomerate: ar fi bine să purtați mască, spun medicii.

LIVE UPDATE. Coronavirus în România, 31 martie. 2.245 de persoane infectate, 62 de pacienți la ATI. Sunt 80 de morți
LIVE UPDATE. Coronavirus în România, 31 martie. 2.245 de persoane infectate, 62 de pacienți la ATI. Sunt 80 de morți

Coronavirus România, LIVE UPDATE 31 martie. Noua raportare de infecţii cu noul coronavirus arată 2245 de cazuri în ţara noastră, 80 de decese şi 220 de persoane vindecate.

Gest inconștient. S-a rănit singur și a mers la spital, unde a amenințat și a scuipat medicii și asistentele
Gest inconștient. S-a rănit singur și a mers la spital, unde a amenințat și a scuipat medicii și asistentele

Un bărbat aflat în autoizolare a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-a rănit singur. El a amenințat și a scuipat medicii care interveneau pentru a-i salva viața.

Textele integrale ale Ordonanțelor militare nr.5 și nr.6, emise de către autorități
Textele integrale ale Ordonanțelor militare nr.5 și nr.6, emise de către autorități

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, emiterea a două Ordonanţe militare, numărul 5 și respectiv numărul 6.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.