Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 26 mai. Rusia anunță primul bilanț oficial al cadrelor medicale decedate

×
Codul embed a fost copiat

Până în prezent, pe glob s-au înregistrat peste cinci milioane de cazuri confirmate cu noul coronavirus și peste 300.000 de decese.

Desfășurarea LIVE UPDATE a evenimentelor:

 

UPDATE 22:00 100 de cadre medicale din Rusia au murit din cauza Covid

 

Autorităţile ruse au indicat marţi că cel puţin 101 cadre medicale au murit din cauza coronavirusului, de la începutul pandemiei.

Citește și
infectări
Relaxarea "excesivă" își arată efectele. În ce măsură sunt respectate regulile impuse
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Aceasta este prima statistică oficială de acest gen, dar care este mult inferioară unei liste neoficiale păstrată de medici, potrivit News.ro.

Numărul oficial de 101 de cadre medicale decedate a fost raportat în timpul unei sesiuni a Parlamentului de către Liudmila Letnikova, înalt responsabil al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acesteia, ministerul înregistrează numărul de îngrijitori morţi din cauza coronavirusului, dar este prima dată de la debutul pandemiei când o astfel de informaţie este făcută public în Rusia.

O altă listă, întocmită din aprilie de medicii ruşi, anunţa marţi că 293 de cadre medicale au murit de coronavirus în ţară, a treia ca număr de infecţii după Statele Unite şi Brazilia.

Site-ul rus de informaţii Mediazona a anunţat 186 de cadre medicale decedate din cauza coronavirusului, excluzând din listă medicii care nu mai lucrau când au murit şi cei care se aflau în străinătate. 

UPDATE 15.20 Peste 46.000 de decese atribuite COVID-19 în Marea Britanie 

 

Peste 46.000 de persoane au murit în Regatul Unit până la jumătatea lunii mai având drept cauză suspectată sau confirmată a decesului noul coronavirus, ceea ce reprezintă mult mai mult decât bilanţul autorităţilor sanitare, a indicat marţi Biroul naţional de statistică (ONS), citat de AFP.

Potrivit ONS, 42.173 de decese implicând COVID-19 s-au produs în Anglia şi în Ţara Galilor până la 15 mai.

În Scoţia, 3.546 de decese legate de pandemie au fost înregistrate până la 17 mai, indică ultimele cifre oficiale, iar în Irlanda de Nord 664 de morţi din cauza acestei epidemii au fost înregistraţi până la 20 mai.

Aceste cifre ridică la peste 46.000 numărul morţilor în Regatul Unit. Publicate săptămânal, ele diferă de bilanţurile zilnice ale guvernului care se concentrează asupra deceselor persoanelor testate pozitiv cu COVID-19. Ultimul bilanţ al guvernului, luni, evoca aproape 37.000 de victime ale pandemiei.

De la începutul pandemiei, numărul deceselor suplimentare în raport cu media anilor precedenţi în Regatul Unit a atins aproape 60.000.

Decesele legate de maladie s-au diminuat totuşi, cu 3.810 de morţi legate de noul coronavirus înregistrate în Anglia şi în Ţara Galilor până în 15 mai, adică cel mai mic bilanţ săptămânal în ultimele şase săptămâni.

Pentru a lupta împotriva propagării pandemiei, guvernul a decretat la sfârşitul lunii martie izolarea la domiciliu. Unele grădiniţe şi şcoli de se vor redeschide la sfârşitul lunii iunie, iar redeschiderea magazinelor nealimentare este prevăzută pentru jumătatea lunii iunie. 

UPDATE 13.40 Germania vrea să relaxeze distanţarea socială începând de la 29 iunie
 

Autorităţile germane vor să relaxeze distanţarea socială - începând de la 29 iunie -, cu o săptămână înainte de data prevăzută iniţial şi să ridice restricţiile de deplasare vizând 31 de ţări din Europa la jumătatea lui iunie, dezvăluie marţi presa germană, relatează Reuters.

Publicarea acestor informaţii are loc înaintea unei reuniuni a cancelarului Angela Merkel cu autorităţile de la nivelul landurilor pe tema unei continuări a relaxării măsurilor introduse în vederea opririi răspândirii noului coronavirus.

Cei 16 miniştri-preşedinţi urmează să convină marţi împreună cu cancelarul ce este de făcut în continuare, cântărind necesitatea unei relansăr ai primei economii europene şi apărarea sănătăţii publice.

Tablodul Bild dezvăluie că un proiect, care urmează să fie aprobat de landuri, prevede devansarea cu o săptămână a datei relaxării distanţării sociale de la 5 iulie la 29 iunie.

Potrivit tabloidului, la adunările în locurile publice vor putea să ia parte zece persoane, mai puţin în cazul unei întâlniri între membri a două familii.

Gospodăriile urmează să găzduiască câte persoane vor, cu condiţia să respecte regulile distanţării sociale acasă, scrie ziarul.

Agenţia germană de presă DPA dezvăluie că Germania intenţionează să înceteze să recomande - începând de la 15 iunie - cetăţenilor să nu se mai ducă în 31 de ţări europene, cu condiţia ca situaţia sanitară sî permită acest lucru.

Potrivit DPA, care citează un document care ar urma să fie adoptat de Guvern miercuri, este vorba despre celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

UPDATE 13.00 Spania îşi revizuieşte în scădere bilanţul covid-19 al morţilor
 

Spania şi-a revizuit în scădere bilanţul total morţilor din cauza Covid-19, din care a scos 2.000 de decese, reducându-l astfel la 26.834 de morţi, relatează Reuters.

Ministerul spaniol al Sănătăţii a precizat luni că această revizuire a fost efectuată în urma unor verificări a datelor transmise de către regiuni.

Morţi au fost înregistrate de mai multe ori, iar pacienţi despre care se credea că au murit din cauza Covid-19 au murit de fapt din cauza altor boli, a precizat coordonatorul agenţiei spaniole sanitare Fernando Simon.

Bilanţul total al contaminărilor a fost de asemenea revizuit în scădere, la 235.400, iar luni s-au înregistrat cu 372 de cazuri.

UPDATE 11.50 Rusia înregistrează un record de decese
 

Rusia a anunţat marţi că în ultimele 24 de ore a înregistrat 174 de decese cauzate de noul tip de coronavirus, un record în pofida reducerii numărului de contaminări. În acelaşi timp a fost înregistrat şi un record în ceea ce priveşte numărul de persoane vindecate, informează AFP.

În total, în Rusia au decedat 3.807 de persoane dintre cele 362.342 contaminate, ceea ce clasează această ţară pe locul trei din lume în ceea ce priveşte numărul de contaminări, după SUA şi Brazilia.

În acelaşi timp, numărul de noi cazuri s-a stabilizat şi chiar a înregistrat o uşoară scădere, în timp ce autorităţile au început să relaxeze măsurile de izolare în unele zone ale Federaţiei Ruse.

Potrivit cifrelor oficiale, 8.915 de noi contaminări au fost înregistrate în Rusia în ultimele 24 de ore, iar numărul de persoane declarate vindecate a fost luni de 12.331, un alt record zilnic.

Luni, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a făcut reapariţia la Kremlin, de unde a lipsit în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a anunţat la rândul său că a fost externat din spital, unde a ajuns la mijlocul lui mai după ce a fost testat pozitiv, precizând că îşi va relua munca de acasă.

UPDATE 11.30 Bilanţul covid-19 în SUA creşte cu 532 de morţi la 98.218 de decese şi la 1,6 milioane de contaminări
 

Statele Unite au înregistrat 532 de morţi din cauza Covid-19 în ultimele 24 de ore, a anunţat Universitatea de Medicină Johns Hopkins din Baltimore (est), relatează AFP.

Bilanţul deceselor din cauza Covid-19 a crescut la 98.218 de la începutul epidemiei.

Bilanţul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut la peste 1.662.375 de cazuri confirmate, potrivit universităţii

UPDATE 11.15 Şapte noi contaminări cu noul coronavirus, ”importate”, în China
 

Şapte noi contaminări cu noul coronavirus au fost înregistrate în China, unde bilanţul a crescut la 82.992 de cazuri confirmate de la începutul epidemiei, la sfârşitul anului trecut, au anunţat autorităţile sanitare chineze, relatează Reuters.

Este vorba despre persoane care au venit din străinătate, a precizat Comisia Naţională chineză de Sănătate.

Niciun nou deces din cauza Covid-19 nu a fost raportat. Bilanţul deceselor rămâne la 4.634 de a începutul epidemiei.

UPDATE 11.05 Bilanţul covid-19 în Franţa creşte cu 90 de morţi în spitale la 28.500 de decese în total
 

Franţa a înregistrat 90 de morţi din cauza Covid-19 în spitale, iar bilanţul deceselor a crescut la 28.457 - 18.112 în spitale şi 10.345 în aziluri de bătrâni şi alte instituţii -, a anunţat Guvernul, relatează AFP.

Numărul bolnavilor în stare gravă, spitalizaţi la reanimare, a continuat să scadă, potrivit acestui bilanţ prezentat pe site-ul Guvernului luni seara, la două săptămâni după ridicarea treptată a izolării.

În total se înregistrează 1.609 de pacienţi în stare gravă la reanimare, cu 46 mai puţin în 24 de ore, potrivit Direcţiei Generale a Sănătăţii (DGS).

Numărul total al bolnavilor aflaţi la reanimare - indiferent de cauză -, care reflectă presiunea asupra sistemului spitalicesc, ”rămâne mare” - 5.600 de pacienţi, tot atâtţia cât cu o zi înainte, a anunţat într-un comunicat DGS.

De asemenea, 16.798 de persoane sunt spitalizate din cauza Covid-19 - cu 387 mai puţine decât duminică.

Patru regiuni - Ile-de-France, Grand-Est, Auvergne-Rhône-Alpes şi Hauts-de-France - înregistrează 72% dintre pacienţii spitalizaţi la reanimare.

De la începutul epidemiei în Franţa, 100.615 de persoane au fost spitalizate în ţară, dintre care 17.770 la reanimare.

Potrivit bilanţului de luni, 65.199 de persoane s-au întors acasă vindecate.

 

UPDATE 11.00 Irlanda nu înregistrează niciun deces din cauza covid-19 pentru prima oară de la 11 martie
 

Irlanda nu a înregistrat niciun deces din cauza Covid-19 luni - pentru prima oară de la 11 martie, a anunţat Ministerul Sănătăţii, relatează AFP.

”În ultimele 24 de ore, niciun nou deces nu ne-a fost semnalat”, a anunţat într-o conferinţă de presă medicul-şef Tony Holohan.

Irlanda înregistrează 1.606 de decese, potrivit unui bilanţ revizuit, la o populaţie de 4,9 milioane de locuitori.

Premierul Leo Varadkar a salutat pe Twitter ”o zi a speranţei” şi a proclamat că ”vom învinge”.

Medicul-şef Tony Holohan a subliniat că această lipsă a unor noi decese ar putea fi explicată printr-o întârziere a înregistrării în weekend, însă există o ”tendinţă continuă” de scădere a numărului morţilor.

Irlanda înregistrează 24.698 de contaminări cu noul coronavirus, potrivit ultimului bilanţ de luni, când s-au înregistrat 59 de cazuri conformate.

„Datele din ultima săptămână arată că am suprimat Covid-19”, a declarat Tony Holohan. ”Este necesară încă o săptămână pentru a vedea incidenţa relaxării unor măsuri”, a adăugat el.

Irlanda a început în urmă cu o săptămână să relaxeze măsurile de izolare impuse la sfârşitul lui martie, autorizând redeschiderea anumitor magazine, ca cele de grădinărit, şi întoarcerea la muncă a salariţţilor care muncesc afară.

Călători care sosesc din străinătate urmează să fie obligaţi, începând de joi, să anunţe autorităţile cu privire la locul în care se plasează în carantină pe o perioadă de 14 zile, o măsură pe care Guvernul se gândeşte să o facă obligatorie.

UPDATE 8.50 Germania - Mai mult de 400 de contaminări cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore. Bilanţul deceselor a crescut cu 45
 

Autorităţile germane au anunţat marţi că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 432 de contaminări cu noul coronavirus şi 45 de decese cauzate de Covid-19.

Totalul cazurilor înregistrate oficial este de 179.002, iar cel al deceselor, de 8.302, potrivit datelor Institutului „Robert Koch”.

Negocierile de luni din Germania privind ieşirea ţării din izolare au fost inconcludente. Regiunea Turingia a anunţat că va începe singură relaxarea măsurilor, autorităţile de aici fiind acuzate de iresponsabilitate.

La nivel global, de la depistarea noului coronavirus în Wuhan (China), au fost raportate 5,49 milioane de cazuri de infectare şi peste 346.200 de decese.

UPDATE 8.20 Spania cheamă turiștii străini la plajă. De când va fi ridicată obligația carantinei
 

Spania a anunţat luni că turiştii străini pot reveni în ţară din luna iulie, în condiţiile în care relaxează unele dintre cele mai stricte măsuri de distanţare socială din Europa, transmite Reuters.

UPDATE 8.00 Johnson: Marea Britanie va redeschide în iunie mii de magazine stradale şi centre comerciale
 

Marea Britanie va redeschide în iunie mii de magazine stradale şi centre comerciale, a declarat luni premierul Boris Johnson, stabilind un program pentru afaceri în cadrul măsurilor de relaxare a restricţiilor legate de coronavirus, transmite Reuters.

Premierul declarat într-o conferinţă de presă că începând de pe 1 iunie vor fi redeschide pieţele în aer liber şi showroomurile auto, de îndată ce vor îndeplini recomandările de securitate pentru COVID-19. Toate celelalte magazine neesenţiale îşi vor putea relua activitatea de pe 15 iunie.

Johnson vrea ca economia să fie redeschisă cât mai repede, dar în acelaşi timp este îngrijorat să nu aibă loc un al doilea val de infectări, dacă măsurile de distanţare sunt eliminare prea curând.

”Astăzi doresc să informez sectorul de retail de intenţiile noastre a a redeschide magazinele, pentru a se putea pregăti. Sunt paşi prudenţi dar deliberaţi pentru reconstrucţia ţării”, a afirmat Johnson.

Guvernul a anunţat că magazinele care comercializează haine, încălţăminte, jucării, mobilă, cărţi şi electronice, plus croitoriile, casele de licitaţii, studiourile foto şi pieţele în spaţii închise vor putea fi redeschise de la 15 iunie, astfel că vor avea trei săptămâni la dispoziţie pentru a se pregăti.

Afacerile vor putea fi redeschise la data respectivă doar dacă vor trece de o evaluare a riscurilor, prin consultare cu reprezentanţii sindicatelor şi cu angajaţii, şi dacă vor avea încredere că pot gestiona riscurile.

Situația în Europa
 

Pentru prima dată după 22 februarie, regiunea Lombardia din Italia nu a mai raportat niciun deces, cauzat de Covid-19.

Vestea bună vine în timp ce tot mai multe ţări se eliberează de restricţiile care au paralizat lumea, de două luni încoace. Opiniile sunt însă contradictorii, în ceea ce priveşte riscurile ascunse din viitorul apropiat.

Potrivit Organziaţiei Mondiale a Sănătăţii, un al doilea val al pandemiei "este tot mai puţin probabil". În schimb, guvernul german intenţionează să extindă măsurile de distanţare până pe 5 iulie, după ce au apărut focare de coronavirus în locuri publice abia redeschise.

Într-un abator din Olanda, aproape 150 de angajați au fost testați pozitiv. Printre ei sunt şi români.

Un nou focar de infecție cu virusul SARS-CoV-2 a apărut într-un abator olandez, aflat la granița cu Germania. Acolo, aproape 150 de angajați au fost testați pozitiv. Mai bine de jumătate dintre ei locuiesc într-un orășel din Germania, printre ei fiind și români.

Jürgen Bernsmann, primar Rhede: „Este o clădire înaltă de opt etaje din Rhede, unde sunt cazați o mulțime de români și polonezi. Știam, de asemenea, că sunt duși dimineața la companie cu vehicule olandeze. Bănuiam că este vorba de un abator, dar am obținut certitudinea săptămâna trecută, miercuri, când am primit rezultate pozitive ale testelor din Olanda prin biroul de sănătate al districtului."

Primarul acestei localități din Germania spune că persoanele infectate au fost plasate în carantină la domiciliu. pentru următoarele două săptămâni. Pentru a-i diferenția pe cei sănătoși de cei bolnavi, locatarii au primit brățări de culori diferite, astfel încât agenții de securitate pot identifica mai ușor persoanele care pot părăsi imobilul.

Jürgen Bernsmann, primar: „Vom asigura aprovizionarea oamenilor pentru următoarele două săptămâni. Agenții de securitate vor rămâne și ei aici două săptămâni. După această perioadă vom testa din nou toți rezidenții pentru a vedea dacă mai sunt persoane infectate sau nu."

Tot în Germania, cel puțin 40 de persoane au fost testate pozitiv după ce au participat la o slujbă într-o biserică baptistă din Frankfurt. Comunitatea a decis suspendarea tuturor serviciilor religioase, care se vor muta iarăși în online.

Un alt caz a fost înregistrat în nord-vestul Germaniei, unde cel puțin șapte oameni s-au infectat în urma unei ieșiri la un restaurant. În landul respectiv au fost redeschise localurile abia din 11 mai, cu precauții stricte: distanța de doi metri între mese, măști pentru personal și obligația de a reține numele, adresa și numărul de telefon al fiecărui client. Potrivit presei locale, la restaurantul cu pricina n-ar fi fost respectate normele întru totul.

Christoph Diekmann, bucătar: „Din nefericire, am aflat că unul dintre oaspetiii noștri era infectat cu Covid-19. Am închis localul și ne testăm toți."

Pe de altă parte, doi frizeri americani din Missouri, infectați cu noul coronavirus, au continuat să lucreze deși aveau simptome evidente ale bolii. Amândoi erau angajați la același salon și e posibil să fi luat virusul unul de la altul.

Clay Goddard, Departament Sănătate Publică: „Să fiu sincer, sunt foarte frustrat și chiar dezamăgit din cauza acestei situații. Să lucrezi bolnav și să dai și altora virusul nu e abordarea corectă."

Colegii de breaslă sunt și ei scandalizați.

Anissa Lilley: „Ai crede că un stilist, care a stat pe bară atât de mult timp și abia așteaptă să se întoarcă la muncă, nu vrea să fie din nou închis. Vrem să facem bani, vrem să muncim și ne încurcă rău faptul că unii nu respectă regulile și nu le pasă de soarta celorlalți."

Autoritățile încearcă să dea de urma celor 140 de clienți expuși în zilele în care au fost la lucru stiliștii.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Coronavirus România, 26 mai. Bilanțul de marți aduce vești bune pentru români
Coronavirus România, 26 mai. Bilanțul de marți aduce vești bune pentru români

Coronavirus România, 26 mai. În România s-au înregistrat 18.429 de cazuri confirmate cu noul coronavirus și 1216 de decese, în timp ce numărul celor care s-au vindecat s-a ridicat la 11.874, ceea ce reprezintă un procent de 64%.

Relaxarea
Relaxarea "excesivă" își arată efectele. În ce măsură sunt respectate regulile impuse

Relaxarea prea mare după ridicarea restricţiilor şi nerespectarea măsurilor de protecţie produc deja efecte: autorităţile au raportat în ultimele două zile peste 200 de noi cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19.

SUA se apropie de pragul de 100.000 de decese, din cauza coronavirusului. Decizia revoltătoare a lui Trump
SUA se apropie de pragul de 100.000 de decese, din cauza coronavirusului. Decizia revoltătoare a lui Trump

Statele Unite se apropie cu pași repezi de pragul de 100.000 de decese provocate de coronavirus.

Testare în masă pentru coronavirus, în București, la Arena Națională. Procedura de înscriere
Testare în masă pentru coronavirus, în București, la Arena Națională. Procedura de înscriere

Primarul general, Gabriela Firea, şi primarii de sectoare au dat luni startul celui de-al doilea program de testare a populaţiei, menit să stabilească gradul de imunizare în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus.

Anunț surprinzător al OMS: Este posibil să scăpăm de COVID-19 fără un al doilea val
Anunț surprinzător al OMS: Este posibil să scăpăm de COVID-19 fără un al doilea val

Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat luni că modelele cu care se lucrează elimină "tot mai mult" posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.