SUA se apropie de pragul de 100.000 de decese, din cauza coronavirusului. Decizia revoltătoare a lui Trump
Statele Unite se apropie cu pași repezi de pragul de 100.000 de decese provocate de coronavirus.
Numărul noilor cazuri rămâne ridicat, iar unele state americane au înregistrat chiar creșteri semnificative după ce au ridicat mare parte din restricții.
În ciuda acestui fapt, americanii par să nu țină cont de distanțarea socială, și mulți dintre ei, în frunte cu președintele Trump, nu se înghesuie să poarte măști nici măcar atunci când situația o cere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Însoțit de vicepreședintele Pence și de secretarul Apărării, Donald Trump a depus o coroană la mormântul Soldatului Necunoscut, în cadrul ceremoniilor Memorial Day, Ziua Eroilor americani.
Donald Trump, președintele SUA: „Ca o singură națiune, jelim alături de fiecare familie care a pierdut pe cineva drag, inclusiv familiile marilor noștri veterani."
Ceremonia nu a fost suspendată din cauza pandemiei, dar organizatorii au permis accesul doar familiilor de veterani în cimitirul național din Arlington. Cei prezenți au fost nevoiți să poarte măști în spațiile închise.
Dar cel puțin 10 state americane au înregistrat o creștere cu aproximativ 10% a numărului de cazuri noi, acolo unde oamenii nu respectă regulile impuse de autoritățile sanitare.
În statul Carolina de Nord au avut loc proteste pro-deschidere în cel puțin cinci orașe. Manifestanții sunt nemulțumiți că planul etapizat de ridicare a restricțiilor afectează economia.
În dispută a intrat și președintele Trump, care a amenințat că va muta convenția națională a partidului Republican în alt stat, dacă guvernatorul nu ia măsuri care să-i garanteze o sală plină. Cu alte cuvinte, să renunțe la distanțarea socială.
Mike Pence, vicepreședinte SUA: „Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu guvernatorul Cooper, pentru a obține un răspuns rapid și, dacă este nevoie, vom muta convenția națională într-un stat care este mai aproape de redeschidere."
Cu astfel de exemple date de lideri, nu e de mirare că mulți americani nu au ținut cont de reguli în minivacanța de Ziua Eroilor. Plajele, parcurile, restaurantele și barurile au fost arhipline.
Cetățean: „Nu ți-ai da seama că suntem în mijlocul unei pandemii dacă te-ai uita la plajă astăzi."
Cetățean: „Toată lumea o să se îmbolnăvească la un moment dat, asta e viața."
Șefa echipei speciale care coordonează răspunsul autorităților la pandemie, Deborah Birx, i-a implorat pe americani să rămână vigilenți, să păstreze distanța socială și să poarte măști.
Dr. Deborah Birx: „Le-am spus oamenilor, sunt dovezi științifice clare aduse de toate experimentele legate de stropi (de tușe, n.r.) și nu numai, care arată că masca îi protejează pe ceilalți. Trebuie să purtăm măști în public atunci când nu putem păstra distanța socială."
De altfel, masca de față a devenit o problemă politică în State. Președintele Donald Trump a refuzat în mod repetat să poarte una în public, iar exemplul i-a fost urmat de protestatarii care cer accelerarea procesului de redeschidere a economiei. Pentru alți oficiali, însă, purtatul mășii nu este opțional.
Mike DeWine, guvernator Ohio: „Aici nu e vorba de politică. Purtăm măști și e cât se poate de clar ceea ce au demonstrat studiile, purtăm măști nu ca să ne protejăm pe noi, ci să-i protejăm pe cei din jur."
Exemplul lui Trump e urmat de un alt lider, la fel de controversat: președintele brazilian Jair Bolsonaro. Țara sa e pe locul doi în lume, ca număr de cazuri.
Drept răspuns la această situație, Statele Unite, primul stat în topul infecțiilor, au interzis accesul celor care vin din Brazilia.
Nick Paton Walsh, CNN: „Această veste proastă pentru brazilieni a venit în ziua când președintele Jair Bolsonaro și-a făcut apariția la o mare adunare a susținătorilor lui, fără să poarte mască. Este o scenă obișnuită pentru președintele Bolsonaro, care vrea să sugereze că se simte bine în mijlocul simpatizanților, iar masca nu este necesară, în ciuda catastrofei care se accentuează tot mai mult în Brazilia."
La fel ca Trump în Statele Unite, guvernul brazilian recomandă hidroxiclorochina, care, în unele cazuri, a avut efecte nocive și nu s-a dovedit că ar fi eficientă împotriva coronavirusului.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, coronavirus, donald trump, ziua eroilor,
Dată publicare:
26-05-2020 07:53