Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 24 aprilie. 420 de noi decese în Italia, cel mai mic bilanț din ultima lună

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 24 aprilie. Pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 186.462 de persoane în întreaga lume de la apariţia sa în luna decembrie, în China, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP din surse oficiale la 19.00 GMT.

Peste 2.675.050 de cazuri de infectare au fost oficial diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei.

Acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă totuşi decât o parte din numărul real de contaminări deoarece numeroase ţări nu testează decât cazurile care necesită spitalizare.

Liderii statelor din Uniunea Europeană au căzut de acord asupra unui plan de 540 de miliarde de euro pentru redresarea rapidă a economiei, sever afectată de restricțiile impuse de pandemie.

Pe de altă parte, în Suedia, țara care nu a adoptat măsuri de distanțare socială din Europa, numărul morților a trecut de 2.000, de cinci ori mai mulți decât în Danemarca și de 10 ori mai mulți decât în Norvegia.

Citește și
coronavirus
Pacienții care s-au vindecat de Covid-19 pot dona plasmă la mai multe centre din țară

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 24 aprilie

 

UPDATE 21:00 - Regatul Unit a înregistrat 684 noi decese, bilanţul total se apropie de 20.000

 

Regatul Unit a înregistrat 684 de noi decese de COVID-19 vineri în spitalele din ţară, mai multe decât în ajun (+616), bilanţul total al morţilor fiind de 19.506 de la începutul pandemiei, au anunţat autorităţile sanitare, relatează AFP.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, 143.464 persoane, în creştere cu 5.386 în ultimele 24 de ore, au fost testate pozitiv în ţară, una dintre cele mai afectate din Europa.

Bilanţul autorităţilor nu ţine cont de azilurile de bătrâni unde, potrivit reprezentanţilor sectorului, mai multe mii de persoane în vârstă au murit.

Ţara aşteaptă în continuare revenirea la conducere a prim-ministrului Boris Johnson, în convalescenţă de la ieşirea sa din spital pe 12 aprilie, după ce a contractat o formă dură de COVID-19. Ministrul afacerilor externe Dominic Raab asigură între timp interimatul.

UPDATE 20:30 - Cel mai redus număr de decese din ultima lună în Italia

 

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus în Italia a crescut vineri cu încă 420, totuşi cel mai redus bilanţ al victimelor după 19 martie, în schimb numărul noilor cazuri de COVID-19 confirmate a crescut cu 3.021, faţă de 2.646 în ziua precedentă, conform datelor Protecţiei Civile italiene, informează Reuters.

Bilanţul total al deceselor ajunge astfel în Italia la 25.969, cel mai ridicat pe plan mondial după SUA, în timp ce numărul cazurilor confirmate urcă la 192.994, al treilea cel mai mare după SUA şi Spania, dintre care 60.498 au fost declarate vindecate.

Conform Protecţiei Civile italiene, până vineri 1,148 de milioane din cei aproximativ 60 de milioane de cetăţeni italieni au fost testaţi pentru COVID-19.

UPDATE 19:20 - Metodele inedite de tratament folosite de medicii britanici

 

Un mare spital din Coventry se află chiar în inima Angliei, într-o zonă care reprezintă al doilea focar de coronavirus, după Londra. În orele petrecute acolo de o echipa de CNN, doi pacienți s-au stins și doi au fost scoși de la terapie intensivă.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN International: „De aici poţi să vezi ferocitatea acestei boli, poţi să vezi cum un inamic invizibil ucide în tăcere, asiști la neputinţa celor care suferă. Încă un pacient cu plămânii grav vătămați de Covid-19 este întors pe burtă. Un ajutor vital pentru un om pentru care doar o răsuflare înseamnă un chin sfâşietor.”

Dr. Roger Townsend, Consultant al Spitalului Universitar din Coventry: „Încă nu înţelegem pe deplin de ce dă rezultate această manevră. În principiu, se schimbă distribuţia aerului în piept şi, de asemenea, felul în care este distribuit fluxul de sânge.”

Într-un alt spital din Anglia, medicii au constatat eficientă extraordinară a unui dispozitiv folosit în mod normal de către cei care suferă de apnee, o tulburare a somnului. Doctorii au modificat dispozitivul astfel încât să-i ajute pe pacienți să capteze în plămâni mai mult oxigen prin masca foarte bine fixată pe față.

Donna Wall, pacient: „Aveam nevoie de ajutor, nu putea respira singură. Acum sunt mai bine. Simt că dă rezultate. Vreau să mă întorc acasă, la familie, la copii, sunt foarte hotărâtă, nu vreau să devin și eu o cifră în statistici.”

Doctor: „Folosim două, pe care le schimbăm între ele la 12 ore. Rostul lor este să-l ajute pe pacient să-și mențină căile respiratorii libere. ”

Pentru cadrele medicale cel mai greu de suportat este să vadă cum pacienții se sting fără să aibă la căpătâi pe cineva din familie. Înainte să închidă ochii, văd doar nişte străini cu măşti şi combinezoane.

Dr. Roger Townsend, Consultant al Spitalului Universitar din Coventry: „I-am ţinut telefonul la ureche unui pacient muribund, astfel ca soţia să-i poată vorbi. Era sedat, dar mereu trebuie să ne gândim că cineva te poate auzi.” 

UPDATE 19:10 - Un brăilean de 52 de ani infectat cu coronavirus a murit într-un spital din Londra

 

Printre cei care se sting singuri s-a numărat și un brailean de 52 de ani, care a murit de COVID-19 într-un spital din Londra.
Fost pompier în țară, Nicu Enciu lucra de 4 ani la Londra ca șofer de autobuz.

Presa londoneză scrie cu emoție despre faptul că, înainte să fie intubat, Nicu și-a sunat pentru ultima oară soția și i-a transmis PIN-urile cardurilor sale.

Povestea românului l-a impresionat și pe primarul Londrei, care l-a omagiat pe Nicu Enciu drept erou al acestor timpuri grele.

UPDATE 19:00 - UE acordă 540 de miliarde de euro pentru repornirea economiei pe continent

 

După mai bine de 10 ore de discuţii prin videoconferinţă, liderii europeni au căzut de acord să aloce 540 de miliarde de euro repornirii economiei pe continent.

Proiectul este destinat angajaţilor care şi-au pierdut locurile de muncă, companiilor afectate de criză, dar şi fondurilor de investiţii ale statelor europene.

S-a discutat și despre un plan de redresare a economiei pe termen lung, însă consensul se lasă așteptat.

Emmanuel Macron, președintele Franței: Vom avea nevoie de transferuri bugetare reale economice, nu doar de împrumuturi, ci de transferuri către regiunile și sectoarele cele mai afectate.”

Uniunea este însă dezbinată pe tema împărțirii datoriilor - ţările nordice, între care Germania și Olanda, ezită, de teamă că vor fi nevoite să acopere și partea altor state, lovite mai grav de pandemie.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Cred că Europa noastră nu are un viitor dacă nu poate reacționa adecvat în această criză. Piața unică este un întreg, un bloc, iar unele țări, cele mai productive, profită cel mai mult de pe urma pieței unice. Dacă abandonăm unele regiuni ale Europei, atunci întreaga Uniune va eșua.”

UPDATE 17:10 - Olanda a înregistrat în ultimele 24 de ore 806 noi cazuri de contaminare cu SARS-CoV2 şi 112 decese

 

Numărul de cazuri confirmate din Olanda a crescut cu 806 în ultimele 24 de ore, perioadă în care s-au înregistrat şi 112 decese, au anunţat vineri autorităţile sanitare, relatează Reuters.

Numărul total de cazuri confirmate de COVID-19 a ajuns în Olanda la 36.535, în timp ce bilanţul deceselor este vineri de 4.289, a precizat Institutul olandez de sănătate publică (RIVM) în briefingul său zilnic.

RIVM menţionează în rapoartele sale că nu contabilizează decât cazurile confirmate de COVID-19 şi că prin urmare numărul persoanelor infectate este mai mare.

UPDATE 16:10 - Până la 5.000 de euro amendă pentru nepurtarea măştii în landul german Bavaria

 

Încălcările regulilor privind purtarea măştii pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus ar putea fi pedepsite în landul german Bavaria cu amenzi de până la 5.000 de euro, conform unui document consultat de dpa.

Cea mai mare amendă îi vizează pe proprietarii de magazine care nu asigură ca angajaţii lor să poarte mască care să le acopere nasul şi gura, în cadrul măsurilor prevăzute să intre în vigoare luni.

Persoanele care fac cumpărături în magazine sau călătoresc în mijloacele de transport în comun fără o astfel de mască riscă amenzi de 150 de euro, potrivit noilor prevederi.

Purtarea de măşti în public va deveni obligatorie pe întreg teritoriul Germaniei, în grade diferite, după ce toate cele 16 landuri au anunţat adoptarea de legislaţii în acest sens.

UPDATE 14:50 Iranul confirmă 1.168 de noi cazuri de COVID-19; numărul total al infectărilor ajunge la 88.194

 

Ministerul Sănătăţii din Iran a confirmat vineri 1.168 de noi cazuri de COVID-19 în ţară, numărul total al infectărilor cu noul coronavirus ajungând astfel la 88.194, a informat televiziunea de stat.

Totodată, 93 de persoane au murit în cursul nopţii de joi spre vineri, numărul deceselor provocate de COVID-19 crescând la 5.574, a declarat Kianush Jahanpur, şeful Centrului de Relaţii Publice al ministerului.

Numărul persoanelor declarate vindecate a ajuns la 66.596, a adăugat el, precizând că 3.121 de persoane sunt în continuare în stare critică.

UPDATE 14:20 Rusia înfiinţează 17 unităţi militare în sprijinul combaterii COVID-19

 

Armata rusă a pregătit o rezervă de 17 unităţi militare mixte pentru a sprijini diferite regiuni din ţară în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, a anunţat vineri ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, citat de EFE şi media ruse.

Acestea sunt cinci grupuri la nivel de brigadă şi 12 la nivel de regiment, a explicat el.

În plus, au fost create 65 de echipe de terapie intensivă compuse din medici şi infirmieri, 20 dintre acestea activând deja în spitale din Moscova.

Totodată, au fost pregătite 32 de spitale militare pentru a primi pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, a declarat Serghei Şoigu.

În total, peste 300.000 de persoane şi 4.000 de unităţi militare sunt implicate la nivelul armatei ruse în efortul de combatere a epidemiei de coronavirus, în afară de echipamentele speciale, a spus el.

UPDATE 13:00 Spania raportează 367 de decese, cel mai scăzut bilanţ zilnic din 20 martie

 

Spania a înregistrat 367 de decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai scăzut bilanţ zilnic din data de 20 martie, relatează vineri EFE.

Numărul noilor contagieri zilnice cu noul coronavirus a înregistrat de asemenea o scădere, fiind raportate 2.796 de cazuri, ceea ce ridică bilanţul total la 202.990.

Numărul vindecărilor a crescut în schimb, alte 3.105 de persoane fiind externate în ultimele 24 de ore, bilanţul total ajungând la 92.355, potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătăţii din Spania.

UPDATE 11:50 Bilanțul deceselor cauzate de coronavirus în Germania ajunge la 5.321

 

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut la 150.383 în Germania, unde se înregistrează 5.321 de decese, a anunţat vineri Institutul de boli infecţioase Robert Koch.

S-au înregistrat 2.337 de noi contaminări - un bilanţ uşor mai mic, după trei zile de creştere - şi 227 de morţi în 24 de ore, potrivit institutului.

UPDATE 11:20 Un studiu realizat în New York sugerează că aproape 14% dintre rezidenţii statului ar prezenta anticorpi

 

Un studiu preliminar realizat pe rezidenţi ai statului New York a ajuns la concluzia că aproape 14% dintre cei testaţi prezintă anticorpi pentru noul coronavirus, ceea ce sugerează că aproximativ 2,7 milioane de locuitori din acest stat american ar fi fost deja infectaţi, a declarat joi guvernatorul Andrew Cuomo.

Atrăgând totodată atenţia asupra dimensiunilor reduse ale eşantionului, de 3.000 de persoane, şi a altor limitări ale studiului, Andrew Cuomo a spus că rata de mortalitate implicită, de 0,5% în rândul celor infectaţi, este mai scăzută decât temerile unora dintre experţi.

"Dacă rata infectării este de 13,9%, atunci se schimbă ipoteza asupra valorii ratei de mortalitate în cazul infectării", a precizat guvernatorul american în cadrul conferinţei sale de presă zilnice.

Rata de mortalitate implicită de 0,5% a fost calculată împărţind bilanţul oficial al deceselor la nivelul statului până în prezent, circa 15.500, la numărul estimat al persoanelor infectate - 14% dintre cei 19 milioane de rezidenţi ai statului New York, respectiv 2,7 milioane de persoane.

UPDATE 11:00 Germania se pregăteşte deja pentru al doilea val de COVID-19

 

Armata germană pregăteşte Centrul expoziţional din Berlin pentru a fi transformat într-un spital cu 1.000 de paturi în aşteptarea celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus, chiar dacă Germania se află la ora actuală în plină fază de aplicare a măsurilor de ieşire din izolare, proces început la 19 aprilie, potrivit France Presse.

Soldaţi ai Bundeswehr-ului au fost desfăşuraţi săptămâna trecută pentru a aduna mobilierul necesar acestei structuri improvizate care urmează să permită absorbirea valului de pacienţi care suferă de COVID-19, al doilea pentru care se pregăteşte deja Germania, dată adeseori drept model pentru gestionarea primului val, notează AFP.

Spitalele sunt pregătite pentru o nouă creştere a infecţiilor pe care le-ar putea provoca tocmai ieşirea din izolarea la domiciliu.

Această temere reală a fost subliniată în cursul săptămânii de către cancelarul Angela Merkel, care a denunţat iritată "orgia" de discuţii în jurul revenirii la normalitate şi lipsa de disciplină a populaţiei.

Există un "pericol fundamental" ca infecţiile să reînceapă "dacă ansamblul măsurilor restrictive este suprimat în mod precoce", a afirmat marţi Lars Schaade, directorul adjunct al Institutului Robert Koch, agenţia responsabilă de controlul maladiilor.

La spitalul universitar din Aachen, care a primit primele cazuri grave de COVID-19 în Germania, zeci de paturi goale îşi aşteaptă deja pacienţii. "Suntem pregătiţi să reacţionăm în mod dinamic", a asigurat Gernot Marx, directorul Departamentului pentru terapie intensivă.

"Nu am avut niciodată probleme" până în prezent în trierea pacienţilor, explică Anne Brucken, medic în această clinică. "Sper ca aceasta să rămână aşa", a adăugat ea.

În prezent, aproape 13.000 de paturi la terapie intensivă sunt libere dintr-un total de 32.000 în ţară.

"Germania este pregătită pentru un posibil al doilea val" al epidemiei, asigură Gerald Gass, preşedintele Societăţii germane a spitalelor DKG.

Cu 33,9 paturi la terapie intensivă la 100.000 de locuitori faţă de 8,6 în Italia şi 16,3 în Franţa, Germania era deja bine pregătită pentru pandemie. Şi ea şi-a înmulţit de atunci aceste capacităţi, precum şi volumul de testări.

Ţara înregistrează în prezent o rată de mortalitate de peste 3%, în creştere, totuşi în scădere faţă de cea mai mare parte a celorlalte ţări, iar sistemul de sănătate nu a fost niciodată suprasolicitat.

"Pentru lunile următoare, ne gândim să păstrăm 20% din paturile noastre cu asistenţă respiratorie disponibile şi vizăm în plus posibilitatea de a mobiliza 20% suplimentare în 72 de ore dacă un al doilea val soseşte şi dacă infecţiile revin în forţă", explică Gass pentru AFP.

El pledează, de altfel, pentru o reluare progresivă a activităţii normale în mediul spitalicesc, în timp ce operaţiunile non-esenţiale au fost anulate pentru a decongestiona serviciile.

"În general, spitalele noastre sunt mai puţin ocupate în prezent decât în mod normal în acest sezon sau într-un an", explică el.

Un al doilea val ar putea totuşi să aibă "o cu totul altă violenţă" decât primul, a avertizat joi virusologul Christian Drosten, de la spitalul Charite din Berlin, la canalul televiziunii publice NDR.

"Virusul va continua să se răspândească în Germania în cursul săptămânilor, lunilor viitoare şi în această vară", potrivit expertului, care avertizează împotriva unei noi declanşări simultane a cazurilor de COVID-19 "peste tot în acelaşi timp".

"Suntem poate pe cale să pierdem avansul" asupra virusului, insistă el.

Berlinul mizează pe o revenire foarte progresivă la normalitate, însoţită de sute de mii de teste săptămânal, în timp ce purtarea măştilor trebuie să devină, progresiv, obligatorie în mijloacele de transport în comun şi, în unele regiuni, în magazine.

Urmărirea telefonică a contacţilor persoanelor va fi de asemenea întărită datorită unor aplicaţii, la fel ca în Asia.

"O evoluţie dinamică a contaminărilor semnifică imediat o presiune crescută pentru sistemul de sănătate, ceea ce înseamnă că trebuie să identificăm foarte devreme, prin multe teste, efectele ieşirii din izolare", a avertizat dr. Gass.

UE, plan de 500 de miliarde pentru redresarea economiei

 

După ore de discuţii, liderii statelor din Uniunea Europeană au căzut de acord, joi seară, asupra unui plan de peste 500 de miliarde de euro pentru redresarea rapidă a economiei afectate de criză.

Pe de altă parte statistică arată ca aproape jumătate din numărul deceselor provocate de SARS-COV2 în Europa, au avut loc, în aziluri de bătrâni, anunță Organizația Mondială a Sănătății.

Coronavirusul, a făcut aproape 90.000 de victime, în patru țări europene - Italia, Spania, Franța și Marea Britanie.

După ore întregi de discuţii în teleconferinţă, liderii europeni au aprobat un plan urgent de relansare a economiei europene, în valoare de 540 de miliarde de euro. Proiectul are în vedere angajaţii care şi-au pierdut locurile de muncă, companiile afectate de criză şi fondurile de investiţii ale statelor europene. Documentul va fi inclus în noul buget multianual al Uniunii Europene și va fi prezentat în detaliu peste aproape două săptămâni.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: "Unele ţări au fost mai grav afectate şi, dacă nu acţionăm decisiv şi împreună, relansarea nu va fi simetrică, iar diferenţele dintre statele membre vor creşte."

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Este nevoie de investiţii substanţiale (în Uniunea Europeană, n.r.). Şi am fost cât se poate de clară, nu putem să continuăm, pur şi simplu, aşa cum am făcut-o înainte de pandemie, ci va trebui să investim în viitor."

Liderii europeni au luat în discuție și un plan de redresare a economiei pe termen lung, dar nu au reușit să cadă la un acord pe tema împărțirii datoriilor - ţările nordice, între care Germania și Olanda, ezită, de teamă că vor fi nevoite să plătească datoriile și pentru alte state, lovite mai grav de pandemie.

Spania, lovită de criza economică

 

În acest timp, criza îşi arată deja colţii. În Spania, întreprinderile mici se confruntă cu o criză fără precedent din cauza pandemiei COVID-19. Mulți comercianți acuză lipsa de sprijin din partea statului și, pentru că au lacătul pe ușă de o perioadă bună, trebuie să recurgă la vânzările pe internet pentru a supraviețui.

Bărbat: "Avem nevoie de magazinele mici, de cartier. Sunt aproape de casă și, în plus, unele nu se mai găsesc atât de des în ziua de azi, cum ar fi merceriile."

Bărbat: "Vor fi necesare un tip de măsuri pentru a le veni în ajutor, pentru că acum nu au un profit mare pentru a se redresa. Dacă firmele mai mari primesc de obicei ajutoare de la guvern, acest lucru nu se întâmplă în cazul întreprinderilor mici."

Începând de duminică, în Spania, copiii până în 14 ani vor putea ieși din casă câte o oră pe zi, între 9 dimineaţa şi 9 seara, însoțiți de un adult și numai pe o rază de un kilometru în jurul casei. Parcurile și locurile de joacă vor rămâne închise, iar distanțarea socială continuă.

Pablo Iglesias, vicepremier secund: "Le este permis să alerge, să sară, să facă sport, dar cu condiția să respecte distanța socială. De asemenea, vor putea ieși cu propriile jucării, cu o minge sau cu o trotinetă, dar nu pot merge în locurile de joacă special amenajate în parcuri, pentru a evita răspândirea virusului."

Între timp, specialiștii caută în continuare răspunsuri la numărul uriaș de cazuri și decese din Spania. Un studiu genetic realizat de principalul institut epidemiologic spaniol a descoperit că primele cazuri au apărut în Madrid în jurul date de 14 februarie, cu câteva săptămâni înainte ca primele focare să fie identificate oficial.

Și în Italia, comunităţile îndoliate de pandemie se zbat să revină la normalitate. Bergamo, epicentrul pandemiei Covid-19 din Peninsulă, este încă un oraș în suferință. Oamenii din zona roșie cauta răspunsuri la tragedia care i-a lovit din senin.

Și pentru preoții orașului au fost două luni de cazne. Bisericile au slujit pe post de morgi, fiind umplute de sicrie.

În orașele italiene au fost redeschise librăriile, papetăriile şi magazinele care vând haine pentru copii. Restul populației trebuie să rămână în carantină până pe 3 mai.

Studiu în Marea Britanie, pe 300.000 de oameni


Marea Britanie a demarat un studiu de amploare prin care intenționează să testeze până la 300.000 de oameni în următoarele 12 luni. Studiul are ca scop obținerea unor date relevante despre gradul de infectare la nivelul populației, dar și numărul celor care au dezvoltat anticorpi împotriva COVID-19.

Matt Hancock, secretar de stat pentru sănătate: "Scrisorile au început să sosească la domiciliile voastre încă de astăzi. Dacă sunteți solicitați, vă rugăm să luați parte la acest proiect vital pentru țara voastră. Participanții vor oferi în mod regulat probe pe care și le vor lua singuri și vor răspunde la câteva întrebări scurte atunci când vor fi vizitați de cadrele medicale."

În paralel, britanicii fac eforturi și pentru crearea unui vaccin viabil pentru combaterea epidemiei cu noul coronavirus. Universitatea din Oxford a început deja primele teste pe oameni.

Sarah Gilbert, profesot de vaccinologie la Jenner Institute: "Folosim un adenovirus, din care am extras o parte din gene ca să-l facem inofensiv. Și, în locul genelor adenovirusului, am introdus genele care conțin datele proteinei de suprafață a coronavirusului."

Va mai dură, însă, cel puțin câteva luni până când cercetătorii vor ști dacă vaccinul lor are sau nu efectul scontat.

În alte țări europene apar noi semne de relaxare, după restricțiile impuse de teama epidemiei. Ungaria a deschis granița pentru lucrătorii agricoli sârbi care lucrau în fermele maghiare, în timp ce Germania a deschis o parte din școli, dar cu anumite restricții: elevii trebuie să păstreze o distanță de 1,5 metri între ei și să vină singuri la școală.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Zona prin care coronavirusul intră în corp. Ne acoperim degeaba doar gura
Zona prin care coronavirusul intră în corp. Ne acoperim degeaba doar gura

Două tipuri de celule din cavitatea nazală au fost identificate drept cele mai probabile puncte de intrare a coronavirusului în corpul uman, a concluzionat o echipă internaţională de cercetători.

Pacienții care s-au vindecat de Covid-19 pot dona plasmă la mai multe centre din țară
Pacienții care s-au vindecat de Covid-19 pot dona plasmă la mai multe centre din țară

De săptămâna viitoare Centrul de transfuzie sanguină București își deschide porțile pentru pacienții vindecați de Covid-19.

Cum poate fi transmis COVID-19 prin ochi. Cercetătorii au descoperit virusul în lacrimi
Cum poate fi transmis COVID-19 prin ochi. Cercetătorii au descoperit virusul în lacrimi

SARS-CoV-2, virusul care a declanşat pandemia de COVID-19, este prezent şi în secreţiile oculare ale pacienţilor testaţi pozitiv şi, prin urmare, poate fi o altă sursă importantă de contagiere, potrivit unui studiu realizat în Italia.

Țara din Europa care a ridicat interdicția de a călători în străinătate. Oamenii pot deja să plece în vacanță
Țara din Europa care a ridicat interdicția de a călători în străinătate. Oamenii pot deja să plece în vacanță

Guvernul ceh a ridicat o interdicţie de a călători în străinătate pentru alte motive decât munca după o ameliorare a situaţiei privind epidemia de coronavirus, a anunţat joi ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech, relatează Reuters.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.