Coronavirus în lume, 18 mai. Brazilia a depășit Italia și Spania la numărul de cazuri de infectare
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 18 mai. Statele Unite au înregistrat 820 de morţi din cauza covid-19 în ultimele 24 de ore, iar bilanţul total al deceselor a crescut la aproape 91.000, a anunţat Universitatea Johns Hopkins.
Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au propus un plan de relansare în Europa de 500 de miliarde de euro, în cadrul viitorului buget al Uniunii Europene, ca răspuns la impactul economic al pandemiei de coronavirus.
Între timp, mai multe țări europene continuă relaxarea restricțiilor. Dar virusul nu a dispărut şi continuă să facă victime.
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 18 mai
UPDATE 20:20 - Numărul zilnic al noilor decese în Italia coboară sub 100 pentru prima dată după 9 martie
99 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore din cauza COVID-19 în Italia, fiind pentru prima dată după 9 martie când acest bilanţ coboară sub 100, a anunţat Agenţia italiană pentru Protecţie Civilă, citată de Reuters şi AFP.
De la semnalarea primului caz de COVID-21 în Italia, pe 21 februarie, în această ţară au decedat 32.007 persoane din cauza noului coronavirus, ceea ce o plasează pe poziţia a treia în lume, după SUA şi Regatul Unit.
Numărul noilor cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 înregistrate în ultimele 24 de ore în Italia este 451 (faţă de 675 duminică seara), cea mai mică valoare a acestui indicator după data de 2 martie. În total, de la începutul pandemiei 225.886 de persoane în Italia au fost infectate cu noul coronavirus, ţara ocupând locul al şaselea la nivel mondial, după SUA, Rusia, Spania, Regatul Unit şi Brazilia.
UPDATE 20:10 - Continuă scăderea numărului de noi decese şi cazuri confirmate în Spania
Numărul noilor decese provocate de COVID-19 a continuat să scadă în Spania, la fel şi cel al noilor persoane infectate, fiind înregistrate în ultimele 24 de ore 59 de noi decese şi 285 de cazuri de infectare, a anunţat Ministerul spaniol al Sănătăţii, citat de agenţia EFE.
Bilanţul victimelor pandemiei ajunge astfel în Spania la 27.709 morţi, iar cel al cazurilor de infectare cu noul coronavirus, la 231.606.
Evoluţia este ''cu adevărat bună'' şi transmiterea coronavirusului în prezent este ''foarte redusă în multe teritorii'' ale Spaniei, a spus la conferinţa sa de presă zilnică directorul Centrului de Alerte şi Urgenţe Sanitare, epidemiologul Fernando Simon.
Dar el a ţinut să adauge că această evoluţie pozitivă nu înseamnă că nu mai există riscuri, admiţând totodată că ultimele date ar putea fi influenţate de obişnuita întârziere a comunicării acestora la sfârşit de săptămână, astfel că ele ar putea fi în realitate mai mari.
UPDATE 19:50 - Brazilia a depășit Italia și Spania la numărul de cazuri de coronavirus
Brazilia ar putea depăși curând Marea Britanie, devenind astfel, a treia țară a lumii, după Statele Unite și Rusia, la numărul de cazuri depistate.
Se fac puține teste, așa că realitatea ar putea fi mult mai gravă. Oficial, sunt în jur de 16.100 de decese. Peste 3.000 de oameni au fost rapuși de boală doar în São Paulo.
Primarul de acolo a spus că sistemul sanitar este aproape de colaps, pentru că spitalele au trecut de 90% din capacitate.
Brazilia a depășit Italia și Spania în privința numărului de infectari, în condițiile în care s-au făcut mult mai puține teste pentru coronavirus. Chiar și așa, zilnic se înregistrează cam 15.000 de cazuri noi.
Matt Rivers, corespondent CNN: „În acest timp, preşedintele Jair Bolsonaro insistă pe ideea că cea mai mare ameninţare pentru ţară este criză economică, provocată de măsurile de izolare socială.”
Bolsonaro a înlăturat până acum doi miniștri ai sănătății și, oricum, ignoră recomandările specialiștilor din toată lumea pentru respectarea distanței de siguranță sanitară. Președintele s-a fotografiat cu susținătorii și a luat în brațe copii la un mare miting în capitală țării, Brasilia.
Apoi, susținătorii președintelui au protestat împotriva măsurilor de carantină.
Matt Rivers, corespondent CNN: „Însă cifrele vorbesc de la sine, iar numărul de decese şi de îmbolnăviri creşte în Brazilia într-un ritm dramatic. Şi nu se vede luminiţa de la capătul tunelului.”
UPDATE 19:40 - Statele Unite au anunțat peste 91.000 de morți
Consemnul stați acasă este de domeniul trecutului în zeci de state federale americane.
Steve Adler, primar Austin, Texas: „Toată lumea așteaptă să vadă care va fi rezultatul acestui experiment (al deschiderii). Dar este absolut sigur: cu cât crește interacțiunea fizică între oameni, cu atât mai mult crește numărul de cazuri de infectare.”
Directorul Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor, Robert Redfield, a avertizat că, cel mai probabil, America va trece de 100.000 de decese din cauza Covid până la 1 iunie.
Anne Rimoin, epidemiolog UCLA: „Nu avem directive clare pentru oameni, după ridicarea restricțiilor de izolare. Va fi multă confuzie în rândul populației, vom vedea și mai multe cazuri de infectare.”
Președintele Trump repetă cu fiecare ocazie că redeschiderea statelor federale este singură cale de redresare a economiei, grav afectată de măsurile de izolare impuse din cauza epidemiei de coronavirus.
UPDATE 19:10 - Mărturia tatălui unui copil ucis de sindromul inflamator asociat cu Covid-19
În Franţa au fost depistate 135 de cazuri de sindrom inflamator la copii, o boală asociată cel mai probabil cu Covid-19. Un băieţel de 9 ani a murit din această cauză, iar tatăl lui a vorbit despre acesată dramă.
Tatăl copilului: „Totul a început cu 3-4 zile înainte, cu febră mare. Avea pete roșii și leziuni pe corp. Ne-am dus la urgență, unde ne-au dat rețeta pentru antibiotic și ne-au zis să revenim după 3 zile. Ne-am întors acasă. Soția mea a vrut să-i facă baie, dar i-a căzut capul pe spate copilului. A început să se sufoce. A venit apoi ambulanța, au încerecat să-l resusciteze, i-au făcut masaj cardiac...”
Totul în zadar, însă. Furios și îndurerat, tatăl e sigur că a fost greșeala medicilor de la urgențe și e convins că dacă îi opreau copilul acum ar fi fost în viață.
Reporter: „Veți depune plângere?”
Tatăl copilului: „Da, da... Pentru că cei responsabili pentru asta trebuie să dea socoteală.”
Barurile, cafenelele și frizeriile s-au redeschis în Italia
În Italia, se redeschid de luni afacerile mai mari sau mai mici, inclusiv barurile, cafenelele, frizeriile și saloanele de frumusețe. Iar bisericile au reluat slujbele, cu măsuri de distanțare adecvate.
Închisă din 10 mai, bazilica San Pietro s-a redeschis, după ce a fost temeinic dezinfectată. Vizitatorii au voie să intre doar în grupuri restrânse, iar în interior sunt obligați să stea la distanță unii de alții.
Papa Francisc a ținut o slujbă specială pentru predecesorul său Ioan Paul al II-lea, de la nașterea căruia s-au împlinit luni 100 de ani. Doar câțiva preoți, călugărițe și o mâna de credincioși au asistat la slujba oficiată în capela unde se află mormântul pontifului „care a fost trimis de Dumnezeu”, după cum a spus papa Francisc.
UPDATE 19:00 - Peste 5.000 de persoane au dat în judecată autorități și patroni de baruri din Austria
Pe de altă parte, 5.000 mii de persoane din întreagă lume au dat în judecată autorități și patroni de baruri din Austria pentru că s-au infectat cu coronavirus în stațiunea de ski Ischgl.
Bernhard Zangerl, proprietar de bar: „Sigur că ar fi trebuit să închidem încă din 7 martie, când am aflat de infectarea unui barman. Retrospectiv e ușor să spui ce trebuia făcut, e lesne să dai lecții "după război".”
Reclamanții vor să fie despagibiti pentru neglijența autorităților austriece, pe care le acuză că au lansat avertismente și au luat măsuri prea târziu.
Ancheta realizată de responsabilii austrieci a scos la iveală câteva practici mai mult decât imprudente, ce explică numărul mare de infectari: clienții barurilor se amuzau folosind toți același fluier și, mai rău, jucau asanumitul "beer pong" care presupune să scuipi mingi de ping/pong, ca să nimerești halbe de bere. Desigur, mingile treceau de la un jucător la altul.
Încă din 4 martie, autoritățile din diferite țări europene au anunțat că mai multe persoane s-au întors din Ischgl infectate cu noul coronavirus. Însă barurile din Ischgl au fost închise abia pe 10 martie, iar stațiunea a fost plasată cu totul în carantină pe 13 martie
Înainte de criză, Ischgl și stațiunile dimprejur atrăgeau în fiecare iarnă în jur de o jumătate de milion de turiști, inclusiv celebrități precum Paris Hilton, Naomi Campbell ori Bill Clinton.
UPDATE 11:20 SUA înregistrează cel mai mic număr de morţi din cauza covid-19 de la 10 mai
Statele Unite au înregistrat 820 de morţi din cauza covid-19 în ultimele 24 de ore, iar bilanţul total al deceselor a crescut la aproape 90.000, a anunţat Universitatea Johns Hopkins, relatează AFP.
Acest bilanţ, publicat duminică la ora locală 20.30 (luni 3.30, ora României), este cel mai mic bilanţ al morţilor de la 10 mai, precizează universitatea.
Bilanţul mondial a crescut la peste 313.000 de morţi din cauza covid-19.
În Europa, zeci de milioane de oameni s-au bucurat duminică de un weekend de relativă libertate.
În cea mai îndoliată ţată din lume de covid-19, preşedintele Donald Trump a fost criticat din cauza gestionării pandemiei - pe care a negat-o la început. Pragul de 90.000 de morţi este pe cale să fie depăşit.
UPDATE 11:10 Bilanţul covid-19 în Germania creşte cu 21 de morţi şi 342 de contaminări
Germania a înregistrat 342 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore şi 21 de morţi din cauza covid-19, a anunţat luni Institutul de boli infecţioase Robert Koch (RKI), relatează Reuters, citat de News.ro.
De la începutul epidemiei, bilanţul a crescut la 174.697 de contaminări cu noul coronavirus şi 7.935 de morţi, precizează institutul.
Italia ridică majoritatea restricțiilor
Italia intră de astăzi în cea de-a doua fază a revenirii la o oarecare normalitate. Multe dintre restricții vor fi
Astfel, barurile, restaurantele și saloanele de înfrumusețare își așteaptă din nou clienții.
Duminică, Italia a raportat cel mai mic număr de decese şi îmbolnăviri de la începutul pandemiei. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Spania şi Marea Britanie.
În schimb, premierul belgian a avut parte de o primire neprietenoasă la un spital din Bruxelles. Medicii şi asistentele i-au întors spatele.
Să bei o cafea sau să savurezi o pizza într-un restaurant ori la o terasă este din nou posibil de luni în Italia. Peisajul însă nu va fi la fel ca înainte de pandemie. Proprietarii au de urmat anumite reguli impuse de autorităţi. Mesele trebuie aranjate astfel încât între clienţi să fie o distantă de cel puţin un metru şi, pentru o mai bună protecţie, trebuie să existe separatoare din plexiglas. Tot de luni îşi deschid porţile şi muzeele şi bisericile din Peninsulă.
Giuseppe Conte, premierul Italiei: "Călătoriile dintr-o regiune în alta sunt posibile din motive deja cunoscute, cum ar fi necesitățile legate de muncă sau urgențele majore, legate de sănătate. Aceste călătorii intraregionale vor rămâne limitate până pe 3 iunie."
Premierul italian a mai spus că vrea garanţii suplimentare din partea forurilor fotbalistice înainte de a decide reluarea meciurilor.
Pe de altă parte, pentru şefa guvernului belgian, vizita la un spital din Bruxelles nu a decurs aşa cum s-a aşteptat. Infirmierii şi alte cadre medicale s-au aliniat la intrarea în instituţie şi, pe măsură ce trecea coloana oficială, i-au întors ostentativ spatele. Angajaţii au protestat astfel față de lipsa echipamentelor de protecţie şi împotriva decretelor oficiale care îi obligă să lucreze în cazul în care criza de COVID-19 o cere.
Sophie Wilmès, premierul Belgiei: "A fost expresia unei neliniști, a unei nevoi de dialog. Și a existat această întâlnire, în care am avut un dialog de pe ambele părți ale mesei. Cred că acest lucru este fundamental. Trebuie să poți asculta când lucrurile nu stau bine şi uneori trebuie să poți explica acest lucru."
Belgia a fost lovită dur de pandemie - are aproape 10.000 de morţi şi peste 55.000 de persoane infectate. Dar ritmul îmbolnăvirilor pare să fi încetinit şi autorităţile încep să ridice restricţiile.
Spania a înregistrat duminică cel mai mic număr de decese din ultimele două luni, de când a fost instituită starea de urgentă.
Fernando Simon, Grupul de urgenţă: "Avem un număr foarte scăzut de decese, sub 100, adică 87 de morţi. Pentru prima dată de foarte mult timp, am ajuns la sub 100. În acest caz, este greu de observat "efectul de weekend", dar este posibilă o întârziere a datelor şi acestea trebuie revizuite în următoarele zile."
În vârful pandemiei, Spania a semnalat şi 900 de decese zilnic. Numărul total al infectărilor a ajuns la aproape 278 de mii.