Primele reacții după petrecerea din Herăstrău. Raed Arafat: Sfidăm tot ce s-a făcut în ultimele 2 luni

×
Codul embed a fost copiat

S-au derulat scene incredibile în Parcul Herăstrău din capitală, unde servirea ''la geam'' s-a transormat cu voie în petreceri. Sute de tineri au dansat în făța unui restaurant unii lângă alții, fără măști de protecție.

 

Rând pe rând, jandarmii și poliția i-au verificat, însă n-au putut să-i oprească, așa că i-au amendat abia spre seară pentru tulburarea liniștii publice. Primăria Sectorului 2 a anunțat că le-a suspendat administratorilor autorizația de funcționare pentru terasă.

 

Astfel de situații au avut loc și la terasele de pe malul Dâmboviței, tot din București. Medicii spun că astfel de evenimente pot duce la focare de infecții, iar sociologii vorbesc despre o iresponsabilitate cauzată de lipsa unor legi clare în starea de alertă.

Citește și
petrecere cu primarul
Petrecere în timpul pandemiei alături de primar. Scuza inedită a acestuia
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Sute de tineri au cântat și au dansat umăr la umăr mai bine de 9 ore deși România este în stare de alertă iar pericolul nu a trecut.
Cu sau fără voia patronilor unui restaurant din Herăstrău a început o adevărată petrecere. Atmosfera a fost întreținută de un DJ, iar cei din public aveau în mâini băuturi cumpărate în regim ''take away'' de la același local.

Spațiul verde din făța restaurantului a fost plin la fel și aleea de promenadă de oameni fără măști de protecție care au ignorat ideea de distanțare socială.

Participant la petrecere: ”M-am protejat fără mască, nu neapărat avem nevoie de mască ca să fim oameni protejați, noi am fost 4 oameni, acolo am mai găsit 4 și ei au mai avut alți 4 și așa mai departe''.

Evenimentul început pe la prânz a fost întrerupt, pentru puțin timp de apariția unor jandarmi care i-au rugat fără succes pe tineri să stea la distanță.

Într-o poziție oficială reprezentanții Jandarmeriei precizează că în urmă unei solicitări o echipă s-a deplasat în parcul Herăstrău și a făcut recomandări.

Pe de altă parte, administratorii restaurantului au vrut să lămurească cele petrecute:

Aceștia au precizat că localul a fost închis publicului și că s-a vândut doar la geam. Admit însă că au decis să-și atragă clientela prin muzică. Potrivit acestora în urma controalelor făcute de primăria capitalei, de jandarmerie și de secția 2 de Poliție s-a constatat că se respectă distanțarea socială prin linii trasate pe asfalt. Cât despre aglomerarea de pe pajiștea parcului respectivii spun că nu intră în responsabilitatea lor.

Administratorii restaurantului din Herăstrău au fost amendați de către poliția locală cu 6 mii de lei pentru tulburarea liniștii publice, iar Primăria le-a retras autorizația de funcționare a terasei. Scene asemănătoare, însă nu cu atât de multă lume prezentă s-au derulat și la un alt restaurant de pe malul Dâmboviței din capitală. În ambele cazuri poliția capitalei a înștiințat direcția de sănătate publică care va evalua situația.

Regulile au fost ignorate și în piață constituției unde a fost organizată expoziție spontană de mașini. În câteva minute s-au strâns zeci de autoturisme.

Gelu Duminică: ''E un vid legislativ ,nu știm dacă e alertă sau carantină, și atunci ba noi putem să ne descurcăm, suntem smcheri, patronii au considerat la fel, oamenii la fel, și a ieșit un pericol, Un pericol pentru întreaga societate pentru că cele câteva sute de oameni care au participat pot genera o criză pentru un oraș și aici intervine inconștiență”.

Sociolog: ''După un moment de impunere a unor restricții este normal ca la relaxarea lor să apară reacții. Reacțiile pe care le avem sunt unele de protest și ar fi bine să realizăm un lucru: că unele lucruri pot fi puse sub semnul întrebării altele nu. Spre exemplu, faptul de a fi fost impuse niște restricții atât de severe, poate fi pus sub semnul întrebării. Dar faptul de a purta mască când suntem în apropierea celorlalati, de a ne spală pe mâini, de a păstra distanța și a fi atenți, de a lasă frica să facă parte din viață noastră atâta timp că reprezintă o amenințare, este un lucru just. Frica păzește bostănăria. Nouă ne scade frica, se erodează, e normal, dar grija trebuie să rămână. Noi nu trebuie să ne demonstrăm curajul prin a intra în cușca leului".

Gelu Duminică: ''În momentul în care libertatea ta afectează libertatea mea atunci nu e ok. Fă-o, dar fă-o în niște limite și păstrând niște reguli astfel încât sănătatea mea și viața întregii societăți să nu fie afectată eu unu nu înțeleg, mi se pare un miserupism fantsatic din partea unor oameni care se consideră mai șmecheri decât sunt''.

Raed Arafat: ”Un lucru total iresponsabil pentru că noi prin acest lucru sfidăm tot ce s-a făcut în ultimele 2 luni așa că o să vedem ce măsuri și ce se va întâmplă. Aici nu e vorba fiecare de el eu așa vreau și așa îmi convine problema e ce facem cu ceialalti și ei au dreptul să fie protejați''.

Potrivit celui mai recent bilanț în România sunt peste 16 800 de persoane infectate dintre care 200 la terapie intensivă.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Gabriela Firea explică de ce nu au putut polițiștii locali să intervină la petrecerea din Herăstrău
Gabriela Firea explică de ce nu au putut polițiștii locali să intervină la petrecerea din Herăstrău

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a criticat petrecerea desfășurată sâmbătă seara în fața unei terase din Parcul Herăstrău din București, explicând și de ce polițiștii locali nu au putut interveni în acel moment.

Petrecere în timpul pandemiei alături de primar. Scuza inedită a acestuia
Petrecere în timpul pandemiei alături de primar. Scuza inedită a acestuia

În plină pandemie, mai mulți săteni din localitatea Cicănești, judetul Argeș, au încins o horă. Imaginile s-au viralizat rapid în mediul online, iar oamenii legii au intrat imediat pe fir.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.