Coreea de Nord nu şi-a trimis niciodată trupele să lupte în străinătate. De ce a făcut-o acum? Analiza strategiei Rusiei

kim jong un
AFP

Prezenţa soldaţilor nord-coreeni alături de Rusia împotriva Ucrainei ridică numeroase întrebări de ordin tactic şi militar, ceea ce îi face pe analişti să pună la îndoială eficacitatea şi obiectivele reale ale acestei desfăşurări, relatează vineri France Presse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că soldaţii nord-coreeni au "luat parte la ostilităţi" şi au suferit "pierderi". Kremlinul a eludat vineri întrebarea.

Coreea de Nord nu şi-a trimis niciodată trupele să lupte în străinătate, în special de teamă că ar dezerta sau ar face comparaţii deranjante între armatele străine şi a lor.

"Regimul este îngrijorat că soldaţii săi ar putea adopta idei "incorecte", apreciază Fiodor Tertiţki de la Universitatea Kookmin din Seul. Dincolo de asta, implicarea lor în conflict ridică multe întrebări.

Citând serviciile de informaţii ale SUA, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, menţionase deja o desfăşurare nord-coreeană în regiunea rusă Kursk, unde în august Ucraina a lansat o incursiune surpriză, preluând sub control mai multe localităţi.

Citește și
Condițiile puse de Vladimir Putin pentru pace în Ucraina, după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA

Soldaţii nord-coreeni, potrivit lui Blinken, sunt echipaţi cu uniforme ruseşti şi antrenaţi în operaţiuni de artilerie, drone şi infanterie, inclusiv în curăţarea tranşeelor, ceea ce arată că Moscova "are intenţia de a folosi aceste forţe în operaţiuni de primă linie".

Carne de tun sau forţe speciale? Analiştii sud-coreeni preferă a doua opţiune."Dacă pierderile sunt inerente pe timp de război, ce rost ar avea trimiterea unor trupe incompetente pentru instrucţie?", explică pentru AFP Yang Moo-jin, preşedintele Universităţii de studii asupra Coreei de Nord din Seul.

Phenianul "trebuie să demonstreze eficienţa şi capacităţile operaţionale ale soldaţilor săi pentru a maximiza rezultatele desfăşurării sale", consideră şi Lim Eul-chul, de la Universitatea Kyungnam din Changwon (sud).

Numărul soldaţilor trimişi de Phenian în Rusia nu poate fi verificat, dar Occidentul estimează numărul trupelor nord-coreene desfăşurate pe teritoriul rus la aproximativ 10.000, sau 11.000, conform Kievului. Sau în jur de zece zile de luptă, conform estimărilor privind pierderile ruseşti.

"Dacă Rusia are probleme cu mâna de luptă, va fi nevoie de mult mai mulţi soldaţi nord-coreeni pentru a le rezolva", declară generalul australian în rezervă Mick Ryan.

Forţele speciale nord-coreene pot "îndura condiţii dificile, chiar şi când hrana şi alte resurse lipsesc", subliniază Lim. Ele sunt "rezistente mental" şi "riguros antrenate".

Dar se poate oare purta războaie prin traducători?"Ei pot fi utili", dar lacunele în comunicare "pot pune şi vor reprezenta o problemă în timpul luptei", apreciază Mick Ryan.

Întrebările organizatorice sunt nenumărate: oare nord-coreeni vor desfăşura soldaţi şi centru de comandă? Vor fi unităţile lor autonome sau integrate în structurile ruseşti? Pentru ce fel de sarcini?

"Serviciile secrete ucrainene au afirmat că nord-coreenii au sosit în Rusia cu 500 de ofiţeri şi trei generali", susţine Ivan Klyszcz de la Centrul Internaţional pentru Apărare şi Securitate (ICDS) din Estonia."Aceasta ar putea facilita comunicarea dacă generalii nord-coreeni şi ruşi reuşesc să lucreze împreună, dar există prea multe necunoscute în acest stadiu pentru un răspuns afirmativ", spune el.

Forţele speciale ale Phenianului sunt înainte de toate formate pentru a împiedica o lovitură de stat, cu "comisari politici (care) semnează fiecare decizie militară", declară Fiodor Tertiţki.

"Întrebarea este dacă acest sistem greoi va fi modificat pentru nevoile războiului în Ucraina", ceea ce ar fi "imposibil fără acordul personal al lui Kim Jong Un".

Trupele nord-coreene nu au mai luptat din 1953 şi probabil că vor avea de suferit în faţa ucrainenilor, care sunt în război de doi ani şi jumătate.

Armata lui Kim se bazează pe mase, după modelul războiului din secolul XX, cu 30% din populaţie angajată - soldaţi activi, rezervişti, paramilitari, indică Ivan Klyszcz pentru AFP. Dar "chiar dacă regimul lor comunist rămâne un fel de avatar depăşit al modelului sovietic", această preeminenţă a maselor "a redevenit în mod straniu pertinentă în secolul XXI", adaugă el.

În opinia experţilor, această desfăşurare va fi monitorizată şi analizată din toate punctele de vedere.

"Împărtăşirea lecţiilor despre lupta modernă, în special utilizarea integrată a dronelor, rachetelor balistice şi rachetelor de croazieră va fi de mare interes pentru Coreea de Nord", afirmă Mick Ryan, menţionând, de asemenea, războiul electronic şi "cunoştinţele dobândite despre armele occidentale recuperate în Ucraina".

Dar şi reversul este valabil: în mijlocul tensiunilor din peninsulă, "Seulul pare să vrea să profite de ocazie pentru a obţine informaţii despre inamicul său", susţine Fiodor Tertiţki.

Mai ales că închiderea frontierei în timpul pandemiei de COVID-19 a redus considerabil sosirea refugiaţilor din Nord,"principala sursă de informaţii" a Seulului cu privire la vecinul său.

Articol recomandat de sport.ro
UEFA o felicită pe FCSB. Distincția acordată la o zi după victoria cu Midtjylland
UEFA o felicită pe FCSB. Distincția acordată la o zi după victoria cu Midtjylland
Citește și...
Cum a organizat Iranul un plan de asasinare a lui Donald Trump în 7 zile. Execuția trebuia să aibă loc zilele acestea
Cum a organizat Iranul un plan de asasinare a lui Donald Trump în 7 zile. Execuția trebuia să aibă loc zilele acestea

Autoritățile americane au dezvăluit vineri că Iranul a pus la cale în septembrie un plan de asasinare a lui Donald Trump în 7 zile, execuția acestuia urmând să aibă loc imediat după alegerile prezidențiale, pe care Teheranul era convins că le va pierde.

 

Țara europeană care convoacă 230.000 de tineri. Vor fi repartizaţi unităţilor militare ce îi vor mobiliza în caz de război
Țara europeană care convoacă 230.000 de tineri. Vor fi repartizaţi unităţilor militare ce îi vor mobiliza în caz de război

Ministerul polonez al Apărării a anunţat vineri că aproximativ 230.000 de tineri vor fi convocaţi anul viitor pentru evaluarea lor militară, iar aceia care nu se prezintă vor fi pasibili de arestare şi amendă, relatează agenţia EFE.

”Ai fost selectat să culegi bumbac de pe cea mai apropiată plantație”. Mesaje pentru afroamericani după alegerea lui Trump
”Ai fost selectat să culegi bumbac de pe cea mai apropiată plantație”. Mesaje pentru afroamericani după alegerea lui Trump

Numeroși afroamericani au primit în primele zile după alegerea lui Donald Trump mesaje anonime prin care li se cerea să se prezinte pe cea mai apropiată plantație pentru a culege bumbac.

Recomandări
Liderul european poreclit mai nou „portarul lui Trump”. Cere „armistițiu rapid” în Ucraina și s-a certat deja cu Zelenski
Liderul european poreclit mai nou „portarul lui Trump”. Cere „armistițiu rapid” în Ucraina și s-a certat deja cu Zelenski

Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump și spune că este gata să discute cu el. Mai mult decât atât, liderul de la Kremlin l-a lăudat pe Trump pentru „purtarea curajoasă” din momentul tentativei de asasinat din vară.

De Black Friday, românii nu au mai căutat doar electronice și electrocasnice. Topul produselor a arătat diferit în acest an
De Black Friday, românii nu au mai căutat doar electronice și electrocasnice. Topul produselor a arătat diferit în acest an

A fost un Black Friday cu mult peste așteptări pentru comercianți și procesatorii de plăți. În prima parte a zilei, aceștia se lăudau cu vânzări mai mari cu 20% față de anul trecut.  

Încă doi români morți în inundațiile catastrofale din Spania. Șapte sunt în continuare dispăruți
Încă doi români morți în inundațiile catastrofale din Spania. Șapte sunt în continuare dispăruți

Încă 2 români au fost confirmați morți în urma inundațiile catastrofale din Spania, ducând astfel numărul total al deceselor la 4, în timp ce alți 7 cetățeni români sunt în continuare dispăruți.