Coreea de Nord ameninţă să doboare orice avion de spionaj american care i-ar încălca spaţiul aerian
Coreea de Nord a ameninţat luni că va doborî avioanele de spionaj americane care îi încalcă spaţiul aerian, condamnând în acelaşi timp planul Washingtonului de a desfăşura un submarin cu rachete balistice în apropierea Peninsulei Coreene, scrieAFP.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării nord-coreean, Statele Unite "şi-au intensificat activităţile de spionaj dincolo de nivelul războiului", menţionând avioane de spionaj americane care în iulie au efectuat mai multe zboruri, descrise ca fiind "provocatoare", timp de opt zile consecutive, conform Agerpres.
Un avion de recunoaştere, a spus el, a intrat, de asemenea, în spaţiul aerian nord-coreean deasupra Mării Japoniei "de mai multe ori".
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Într-un comunicat citat de agenţia de ştiri de stat KCNA, purtătorul de cuvânt a avertizat asupra riscului unui "accident" care ar fi putut rezulta dintr-o astfel de acţiune, cum ar fi "căderea avionului de recunoaştere strategică al Forţelor Aeriene ale SUA" în Marea Japoniei.
Purtătorul de cuvânt s-a referit la incidente anterioare, în care Phenianul a doborât deja avioane americane. El a avertizat, de asemenea, Washingtonul că activităţile sale de spionaj nu vor rămâne fără consecinţe.
Declaraţia a condamnat, de asemenea, desfăşurarea planificată a SUA de resurse strategice în Coreea de Sud, Phenianul numind-o "cel mai puţin ascuns şantaj nuclear" exercitat asupra Coreei de Nord şi spunând că reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale şi globale.
Washingtonul, în conformitate cu o declaraţie semnată în aprilie cu Seulul, a transmis că un submarin cu rachete balistice va acosta pentru prima dată în Coreea de Sud în ultimele decenii, fără a specifica data.
Relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit anul trecut statutul Phenianului de putere nucleară "ireversibil" şi a cerut dezvoltarea în continuare a armelor, inclusiv a armelor nucleare tactice.
Ca răspuns, Seulul şi Washingtonul au promis că Phenianul se va confrunta cu represalii nucleare şi cu "sfârşitul" actualului său guvern dacă va decide să folosească arme nucleare împotriva lor.
În acest an, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de arme în ciuda sancţiunilor, inclusiv testarea celor mai puternice rachete balistice intercontinentale.