Coperta revistei Elle, nou motiv de cearta intre Kiev si Moscova. De ce s-au scandalizat ucrainenii cand au vazut fotografia
O polemica agita Ucraina in legatura cu pagina intai a editiei ucrainene a revistei ELLE, care prezinta o actrita imbracata intr-o rochie portocaliu cu negru, culorile patriotismului rusesc si semn al ralierii la separatisti in estul tarii.
Controversa a izbucnit cand afise publicitare ale numarului viitor, din luna mai si care ar urma sa apara luni, au fost amplasate pe strazi, prezentand o coperta consacrata actritei americane Michelle Williams. Ea poarta o rochie reiata oranj si negru, culorile ordinului rusesc Sf. Gheorghe, utilizat de rebelii prorusi, relateaza Agerpres, citand AFP.
Redactia revistei s-a aparat impotriva acuzatiei ca i-ar sprijini pe separatisti, explicand chiar ca a preluat pagina intai a editiei britanice din luna aprilie.
“Eroina copertei revistei noastre din mai este actrita Michelle Williams, care poarta o rochie din colectia primavara-vara a marcii franceze Louis Vuitton. Fotografiile, realizate de echipa internationala a ELLE, provin din editia britanica”, a comunicat ea pe propria pagina Facebook.
“Cititorii care au comentat vehement coperta pe retelele de socializare deduc de aici idei care nu exista”, a adaugat redactia acestei reviste in limba rusa, cu un tiraj de 72.000 de exemplare in Ucraina.
Contactata de AFP, redactia a precizat ca va folosi un sistem de “coperta dubla”, alta imagine suprapunandu-se peste precedenta pentru vanzarea la chioscuri.
Prezentata pe Facebook, noua coperta o arata tot pe Michelle Williams, dar intr-o tinuta alb cu negru.
“Facem aceasta pentru a evita actiuni de vandalizare la punctele de distribuire a revistei”, a adaugat ELLE Ucraina, precizand ca “o astfel de reactie nu se explica decat prin politizarea excesiva a societatii”.
Mai multe afise care aratau controversata pagina intai a revistei au fost retrase deja joi de pe strazile Kievului, a constatat un jurnalist de la AFP.
Conflictul intre fortele regulate ucrainene si separatistii prorusi in estul tarii s-a soldat cu peste 6.000 de morti in decurs de un an si a divizat profund societatea ucraineana