Convenția de la Istanbul, privind combaterea violenței împotriva femeilor, retrasă din Parlamentul bulgar
Tratatul european privind combaterea violenței împotriva femeilor va fi retras de la ratificarea în Parlamentul bulgar, din cauza opoziției puternice exprimate de grupuri religioase și politice.
Guvernul de centru-dreapta, condus de Borisov, a înaintat luna trecută în Parlament pentru ratificare această convenţie a Consiliului Europei, însă decizia a divizat opinia publică din această ţară, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, informează Reuters, citat de Agerpres.
Disputa umbreşte eforturile lui Borisov de a prezenta Bulgaria, care a aderat la UE, împreună cu România, în 2007, drept o ţară progresivă şi lipsită de prejudecăţi, în special în contextul preşedinţiei UE/ Neînţelegerile pe acest subiect evidenţiază de asemenea rezistenţa în rândul ţărilor mai conservatoare social din fostul bloc comunist la valorile liberale din statele bogate din vestul Europei, comentează Reuters.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Într-o declaraţie pentru postul bulgar de televiziune bTV, Borisov a spus că GERB nu va înainta cu ratificarea acestui tratat, cunoscut sub denumirea de Convenţia de la Istanbul, din cauza lipsei de sprijin din partea unor partide politice, printre care şi formaţiunea naţionalistă Patrioţii Uniţi, care face parte din coaliţie de guvernare.
În urmă cu câteva zile, Volen Siderov, unul dintre co-liderii Patrioţilor Uniţi, a spus că dacă GERB va încerca să obţină aprobarea tratatului în Parlament, atunci acest lucru ar putea duce la căderea guvernului şi la organizarea de alegeri anticipate.
„Vom adopta Convenţia de la Istanbul numai dacă va exista un consens în societatea bulgară", a declarat Borisov într-un interviu acordat miercuri seară, la trei săptămâni după ce partidul său a decis să amâne votul pentru a lăsa mai mult timp pentru dezbateri.
Criticii tratatului, printre care se numără şi extrem de influenta Biserică Ortodoxă Bulgară, spun că acesta i-ar putea încuraja pe tineri să se identifice ca transsexuali sau ca persoane de „al treilea sex” şi ar putea duce la căsătorii între persoane de acelaşi sex.
Şi preşedintele bulgar Rumen Radev s-a exprimat împotriva ratificării, spunând că exprimările vagi din text permit interpretări multiple, ceea ce ar putea avea consecinţe nefaste asupra Bulgariei. El a mai spus că tratatul nu previne în sine violenţa, adăugând că această problemă există în continuare şi în ţările care l-au ratificat.
Guvernul bulgar a semnat în 2016 documentul, care are 81 de articole, iar ratificarea parlamentară este următorul pas. În total, peste 40 de ţări au ratificat tratatul, printre care şi România.