Tânără ucisă de fostul soț în fața grădiniței. Avea ordin de restricție împotriva lui
O nouă crimă şocantă arată că în România femeile terorizate de parteneri sunt pur şi simplu lăsate în voia sorţii de autorităţi.
Vineri, în Bucureşti, a venit rândul unei tinere de 38 ani. Era proprietara unei grădiniţe private din sectorul 2 şi a fost înjunghiată de soţ, care a pândit-o la locul de muncă. În acele momente terifiante, erau acolo şi zeci de copii. Gelozia oarbă ar fi fost cauza atacului. Victima obţinuse în urmă cu 3 luni un ordin de interdicţie, dar nu i-a folosit la nimic. O poveste similară s-a petrecut la mijlocul săptămânii, în Titu.
Cu puţin după ora prânzului, într-o grădiniţă privată din Sectorul 2 al Capitalei au răsunat ţipetele de ajutor ale directoarei instituţiei. Femeia era în biroul ei când a fost atacată de soţul gelos.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acesta a venit în locul în care învăţau şi se jucau zeci de copii cu o armă albă asupra lui. I-a cerut femeii să nu divorţeze şi, pentru că Nicoleta a refuzat să îl asculte, a înjunghiat-o. Apoi a rămas în biroul victimei până când paznicii au spart uşa şi l-au imobilizat. Copiii au fost evacuaţi din grădiniţă câteva minute mai târziu.
Mamă: "Ne-au sunat să venim să luăm copiii pentru că a fost o dispută între doamna Botan şi domnul Botan."
Victima, Nicoleta Botan, a fost dusă la spital, unde s-a stins câteva ore mai târziu. În urmă au rămas poliţiştii care au început cercetările. La audieri, atacatorul le-a spus anchetatorilor că era gelos şi nu acceptă ideea că îl lasă nevasta.
Nicoleta avea 38 de ani şi în urmă cu doi ani reuşise să îşi împlinească visul: să dechida o grădiniţă privată. Părea să aibă şi o familie perfectă: un soţ şi doi copii, spun apropiaţii. Realitatea era însă cu totul alta.
Rodica Obârșanu, vecină din bloc: "Am auzit nenumărate scandaluri la ei, ca şi când s-ar fi mutat mobilă şi ţipete de copii. Copiii plângeau des, mai ales în toamna aceasta s-a întâmplat foarte des. Şi o dată soţul i-a spart piramida nazală, a venit poliţia."
Un alt episod violent a avut loc în fața grădiniţei, în noiembrie anul trecut.
Vecină: "Într-o seară, a fost un incident aici la poartă. A fost lovită doamna Botan. A venit poliţia, s-a auzit ţipând şi am găsit-o jos aici."
Atunci a fost şi momentul în care Nicloeta a reuşit să obţină un ordin de restricţie.
Petrică Turcu, administrator: "Acum două luni mi-a spus să îl scot pe soţ de la întreţinere că nu mai stă cu ea."
Ordinul de restricţie presupunea că bărbatul nu mai avea voie să se apropie la mai mult de 200 de metri de soţia sa. Cu toate acestea, mergea des acasă spunând că vrea să-şi vadă copiii. Nicoleta a acceptat situaţia.
Geani Oprea, îngrijitor al blocului: "În această dimineaţă i-am văzut pe amândoi cu copiii. Unul a luat-o într-o parte cu un copil, celălalt în altă parte cu celălalt copil. Păreau foarte ciudaţi, se uitau unul la altul straniu."
Ordinul de restricţie presupune şi că poliţiştii de la secţia 9 să îl evacueze pe soţ din locuinţă, ceea ce s-a întâmplat, dar şi să monitorizeze situaţia. În cele trei luni, de când a fost emis documentul, poliţiştii susţin că au verificat telefonic dacă totul este în regulă, iar femeia nu ar fi mers niciodată la secţie să reclame încălcarea restricţiei.
Mihaela Olaru, avocat: "În momentul în care obţii ordinul de protecţie, se comunică poliţiei din raza unde locuieşte şi agresorul şi victima. Poliţia trebuie de îndată să supravegheze atât victima, cât şi agresorul, lucru care există teoretic, dar nu şi faptic."
Brăţara electronică ar fi o variantă în lipsa poliţiştilor, pentru că atacatorul ar putea fi localizat imediat dacă se apropie de casa victimei. Cum nu sunt nici bani şi nici agenţi în România, doar în ţările Occidentale vedem că femeile victime ale violenţei domestice au parte de o astfel de protecţie.
Gelu Duminică, sociolog: "Sunt foarte multe femei care merg la poliţie şi în loc să primească sprijin primesc zâmbete şi miştouri. Sunt foarte multe femei care refuză să se mai ducă în faţa autorităţilor pentru că în loc să se simtă protejate, mai degrabă se simt abuzate de autorităţile care ar trebui să le protejeze."
Agresorul a fost audiat de poliţişti şi şi-a recunoscut fapta.