Avionul guvernamental bulgar, Tupolev 154, aflat in Rusia, nu decoleaza!

Ultima actualizare: 05-10-2012 07:58
Tupolev 154, Bulgaria

Aeronava bulagara, blocata la sol inca de la 1 aprilie, nu va primi permisiunea de a decola, pana cand nu vor fi elucidate cauzele accidentului de la Smolensk, relateaza site-ul Novinite.com.

Actualmente, liderii de la Sofia calatoresc cu un Airbus, avionul Tupolev 154 pe care il detineau si care este acelasi model ca si cel al presedintelui polonez, fiind blocat la sol din motive independente de accidentul de la Smolensk, in care si-au pierdut viata numeroase personalitati politice si militare poloneze.

Seful departamentului bulgar al pilotilor, Pencio Pencev, a declarat pentru cotidianul Ceasa ca avionul bulgar nu va zbura atata vreme cat ancheta despre tragedia aviatica de sambata nu se va incheia.

Avionul de fabricatie sovietica a fost folosit de oficialii bulgari peste 20 de ani.

In total, exista patru astfel de avioane utilizate in Europa: unul in Bulgaria, unul in Slovacia si doua in Polonia, dintre care unul s-a prabusit la Smolensk.

Chiar daca anchetatorii rusi au conchis ca accidentul nu a fost provocat de o defectiune tehnica, autoritatile bulgare vor reconsidera folosirea Tupolev-ului 154. Ultima data cand aeronava guvernamentala a creat probleme a fost in februarie 2008, cand presedintele Gheorghi Parvanov care se deplasa spre Mexic a avut parte de o aterizare de urgenta, in insulele Azore, din cauza unei defectiuni a avionului sau.

Permisul avionului bulgar Tu-154 a expirat la sfarsitul lui octombrie dar a fost extins pentru un an, dupa verificarea tehnica efectuata la Moscova. Incepând de la 1 aprilie, autoritatile civile bulgare au blocat avionul la sol, deoarece piloti nu puteau acumula suficiente ore de zbor, a explicat Pencev.

In februarie 2010, Ministerul bulgar al Transporturilor a anuntat ca aeronava va fi folosita pana in iunie 2010, iar apoi va fi vanduta la licitatie, incepand cu pretul de 2,5 milioane de leva (aproximativ 1,3 milioane de euro).

Avionul Tupolev, unul din cele mai sigure avioane ale generatiei sale

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO