Ucrainenii au băgat frica în ruși. Decizia luată în Rusia, la doar câteva zile după ce a fost invadată de trupele Kievului
Rusia a evacuat părţi ale unei alte regiuni, Belgorod, după ce Kievul şi-a intensificat puternic activitatea militară în apropierea frontierei, la doar câteva zile după cea mai mare incursiune a sa pe teritoriul rus de la începutul războiului din 2022.
Forţele ucrainene au forţat graniţa rusă marţi dimineaţă şi au cucerit unele părţi vestice ale regiunii Kursk din Rusia, un atac surpriză ce ar putea avea ca scop obţinerea unei pârghii în eventuale discuţii de încetare a focului după alegerile din SUA, potrivit Reuters, citată de News.ro.
Aparent luată prin surprindere, Rusia a stabilizat până duminică frontul din regiunea Kursk, deşi Ucraina a reuşit să păstreze o fărâmă de teritoriu rusesc unde luptele continuau luni, potrivit bloggerilor de război ruşi.
În regiunea vecină Belgorod, la sud, guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, a declarat că au început evacuările din districtul Krasnaia Iaruga din cauza "activităţii inamice de la graniţă", care reprezenta o "ameninţare".
"Sunt sigur că militarii noştri vor face totul pentru a face faţă ameninţării care a apărut", a spus Gladkov. "Începem să mutăm oamenii care locuiesc în districtul Krasnaia Iaruga în locuri mai sigure", a anunţat guvernatorul.
Incursiune pentru a "restabili dreptatea"
Rusia a impus un regim de securitate de amploare în regiunile Kursk, Briansk şi Belgorod, în timp ce aliatul său Belarus a declarat că îşi consolidează efectivele de trupe la graniţa cu Ucraina, după ce Minskul a declarat că drone ucrainene i-au încălcat spaţiul aerian.
Atacurile ucrainene îndrăzneţe asupra teritoriului suveran al Rusiei au scopul de a arăta susţinătorilor săi occidentali că Kievul încă mai poate organiza operaţiuni militare majore, încercând în acelaşi timp să obţină un instrument de negociere înaintea unor posibile negocieri de încetare a focului.
Forţele ruse, care au supremaţia numerică şi controlează 18% din teritoriul ucrainean, au avansat în acest an de-a lungul frontului de 1.000 km, după ce contraofensiva din 2023 a Ucrainei nu a reuşit să obţină niciun câştig major.
Ucraina a rupt tăcerea cu privire la atacuri sâmbătă, când preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a lansat o incursiune pe teritoriul rus pentru a "restabili dreptatea" şi a pune presiune pe forţele Moscovei.