Consiliul Europei, îngrijorat că Turcia este de peste un an și jumătate în stare de urgență
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, s-a declarat, vineri, „îngrijorat” de amploarea stării de urgență din Turcia, ca urmare a tentativei de lovitură de stat din 2016.
„Mulţi dintre noi suntem îngrijoraţi astăzi de amploarea şi durata stării de urgenţă în vigoare", a spus Jagland într-un discurs rostit în faţa unor studenţi la drept la Ankara, informează AFP, citat de Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jagland a vprbit în special despre arestările de jurnalişti, deputaţi, primari şi apărători ai drepturilor omului, în timp ce a subliniat că ei sunt importanţi „pentru o democraţie eficientă şi funcţională".
Starea de urgenţă a fost instaurată în Turcia la câteva zile după o tentativă de puci pe 15 iulie 2016, imputată de autorităţi predicatorului Fethullah Gülen, instalat în Statele Unite şi care neagă orice implicare. După aceea, a fost lansată o represiune fără precedent, în timpul căreia au fost destituite sau suspendate peste 140.000 de persoane şi mai mult de 50.000 arestate.
Jagland a cerut Turciei să examineze cererile şi apelurile persoanelor vizate în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, pentru a evita o „supraîncărcare" a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată prin numeroase recursuri.
Jagland a insistat de asemenea asupra importanţei Curţii Constituţionale, a cărei autoritate a fost pusă la îndoială luna trecută când tribunale de primă instanţă din Turcia s-au opus deciziilor sale privind eliberarea a doi jurnalişti şi scriitori.
„Dacă deciziile Curţii Constituţionale nu sunt puse în aplicare, statul de drept este zdruncinat", a declarat el.
Sursa: Agerpres
Etichete: Turcia, consiliul europei, stare de urgenta,
Dată publicare:
16-02-2018 12:13