Reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre NATO, dominată de tensiunile dintre Turcia și SUA

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Jens Stoltenberg,
Getty

Reuniunea ministerială a NATO care a început, miercuri, la Bruxelles este umbrită de tensiunile dintre Statele Unite și Turcia pe tema războiului din Siria.

Reuniunea miniştrilor Apărării a început la ora locală 11.00 (12.00, ora României) cu o discuţie despre contribuţii la cheltuieli în domeniul Apărării, la solicitarea americanilor, informează AFP, citat de News.ro.

„Este un îndemn ca europenii să facă mai mult pentru apărarea lor. Avem nevoie de mai mulţi bani, de mai multe capacităţi şi de mai multe contribuţii”, a comentat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, înainte de începutul reuniunii.

Stoltenberg s-a făcut marţi ecoul unor îngrijorări americane şi le-a amintit aliaţilor europeni limitele iniţiativei lor în domeniul Apărării.

„UE nu trebuie să se substituie la ceea ce face NATO” şi nu trebuie să-şi închidă pieţele Apărării americanilor şi altor ţări care nu sunt membre ale Uniunii, a avertizat el.

Mesajul s-a vrut un răspuns la îngrijorările exprimate de delegaţia americană condusă de secretarul Apărării Jim Mattis.

„Bine făcută, iniţiativa Apărării europene poate să contribuie la o repartizare echilibrată a poverii”, a subliniat miercuri dimineaţa secretarul general al NATO.

Principala temere a americanilor este închiderea pieţelor apărării de către statele membre UE, în beneficiul întreprinderilor europene. Unii europeni au fost surprinşi, dacă nu deranjaţi, de acest ton ofensiv.

„Europenii nu au nicio intenţie să dubleze în mod inutil sau să achiziţioneze capacităţi inutile. Este necesară o relaţie de egalitate, deoarece ţările europene nu pot să furnizeze echipamente de apărare pe piaţa americană”, a dat asigurări un diplomat european la Bruxelles.

„Să fii membru al Alianţei nu implică obigaţia de a depinde de industria americană a armamentului”, şi-a exprimat indignarea alt diplomat european.

Cina de lucru de miercuri seara urmează să fie consacrată iniţiativei europene şi ar urma să potolească spiritele.

Jens Stoltenberg a recunoscut ”divergeneţe de vederi”. Reprezentantei diplomaţiei europene Federica Mogherini îi revine sarcina să le liniştească.

„Este de făcut puţină muncă de explicaţie, dar nu sunt probleme pe fond”, a apreciat un diplomat european. „Asta le face pe unele spirite încinse să spună că există tensiuni între Statele Unite şi europeni, dar nu este cazul”, a adăugat el.

Există totodată fricţiuni puternice între Washington şi Ankara, care deţine a doua cea mai puternică armată în NATO, în teatrul de război sirian.

Operaţiunea militară turcă în nordul Siriei contra forţelor kurde aliate Washingtonului a slăbit lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI), a deplâns marţi secretarul de Stat american Rex Tillerson.

Turcia a lansat pe 20 ianuarie Operaţiunea ”Ramură de măslin” împotriva Unităţilor pentru Protecţia Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată ”teroristă” de Ankara, dar care este aliată cu Washingtonul în lupta împotriva jihadiştilor din SI în Siria.

„Acesta este un subiect de mare îngrijorare, dar nu văd niciun rol al NATO”, a avertizat ministrul german Ursula von der Leyen, la sosirea la reuniune.

„Problema va fi soluţionată în mod bilateral, între Statele Unite şi Turcia”, apreciază o sursă diplomatică europeană de la Bruxelles.

Rex Tillerson se duce la Ankara cu scopul de a încerca să demineze această criză, iar Jim Mattis a prevăzut o reuniune bilaterală cu omologul său turc Nurettin Canikli miercuri, în marja reuniunii NATO.

„Este necesar să se menţină unitatea Alianţei, pentru că unii vor ceară”, a pledat un diplomat european, fără să numească Rusia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO