Conflict diplomatic intre Kremlin si o tara UE, dupa o declaratie a ambasadorului rus despre razboi. "Aminteste de Stalin"
Afirmatiile unui diplomat rus de cel mai inalt rang alimenteaza tensiunile intre Europa si Moscova.
Polonia a acuzat Rusia ca revine la metodele de manipulare din epoca stalinista, dupa ce ambasadorul rus a declarat vineri seara ca Varsovia a fost 'co-responsabila' de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
"Afirmatiile facute de cel mai inalt reprezentant al statului rus in Polonia pun sub semnul intrebarii adevarul istoric si amintesc de interpretarile cele mai mincinoase din epoca stalinista si comunista asupra evenimentelor", a precizat sambata Ministerul polonez de Externe intr-un comunicat, citat de Agerpres.
Ministerul polonez de Externe l-a convocat de asemenea pentru luni pe ambasadorul rus la Varsovia pentru a-i cere explicatii pentru afirmatiile sale, potrivit sefului diplomatiei poloneze, Grzegorz Schetyna, citat de Reuters.
Intr-un interviu pentru postul polonez de televiziune TVN24, ambasadorul rus Serghei Andreev a acuzat Polonia ca "a blocat crearea unei coalitii impotriva Germaniei naziste". "Astfel, Polonia a fost co-responsabila de catastrofa din septembrie" 1939, a adaugat el. Ambasadorul a justificat invazia sovietica de la 17 septembrie 1939 prin necesitatea "de a garanta securitatea URSS". In opinia sa, represiunile sovietice impotriva rezistentei poloneze la sfarsitul razboiului si dupa razboi au fost motivate de "dorinta de a avea o tara prietena la frontierele sale".
Andreev a mai spus ca relatiile dintre Polonia si Rusia sunt in prezent la cel mai scazut nivel de dupa 1945, si asta pentru ca Varsovia a ales sa inghete contactele politice si culturale bilaterale.
"Protestam ferm impotriva afirmatiilor ambasadorului, care relativizeaza si justifica actiunile anti-poloneze ale 'eliberatorilor' sovietici care au constat in a aresta, deporta si executa polonezi", a precizat Ministerul polonez de Externe. Autoritatile poloneze au criticat "lipsa de respect fata de victimele crimelor comise de NKVD (politia politica sovietica - n.r.) la ordinul celor mai inalti oficial ai URSS". Varsovia considera ca opiniile exprimat de ambasadorul Serghei Andreev sunt "daunatoare relatiilor dintre Polonia si Rusia".
Intrebata de jurnalisti despre afirmatiile ambasadorului rus, sefa guvernului polonez, Ewa Kopacz, a raspuns scurt: "Chiar si copiii stiu in Polonia ca nici Ribbentrop si nici Molotov nu erau polonezi".
In august 1939, Germania nazista si URSS au semnat un tratat de neagresiune, Pactul Ribbentrop-Molotov, care prevedea o pozitie de neutralitate in cazul in care unul dintre semnatari ar fi fost atacat. Insa, protocoalele secrete stabileau in special impartirea Poloniei intre URSS si Germania si anexarea tarilor baltice de catre trupele sovietice.
Dupa invazie, peste 200.000 de militari polonezi au fost facuti prizonieri de razboi de catre Armata Rosie, deportati in URSS sau trimisi pe teritoriile deja ocupate de Germania nazista. In plus, sute de mii de civili polonezi, considerati dusmani ai poporului de catre sovietici, au fost deportati in estul Uniunii Sovietice.
Aproape 22.000 de ofiteri capturati au fost executati fara judecata, in special la Katyn. Moscova a negat mult timp orice responsabilitate, acuzand in schimb Germania nazista, pana dupa caderea comunismului in 1989.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, razboi, Polonia, kremlin, ue, ambasador, diplomatie, conflict, molotov,
Dată publicare:
26-09-2015 21:21