Confruntari violente intre manifestanti si politie la Rio de Janeiro. Avertismente cu gloante reale

×
Codul embed a fost copiat

VIDEO. Manifestanti si politisti s-au confruntat luni seara in fata Adunarii legislative, la Rio de Janeiro, in centrul orasului, la finalul unor proteste fata de cresterea tarifelor transportului in comun si a costurilor cu Mondialul din 2014.

Un grup de manifestanti a tras cu artificii in politisti si a incendiat pubele, iar aproximativ 80 de politisti, care s-au retras in cladire, raspundeau cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc. Au fost efectuate, de asemenea, focuri de avertisment cu gloante reale in plan vertical.

Cinci politisti au fost raniti de catre manifestanti, potrivit unui comunicat oficial al Politiei Militare (PM, insarcinata cu mentinerea ordinii publice in Brazilia) difuzat la ora locala 21.30 (marti, 3.30,ora Romaniei). PM a precizat ca a mobilizat 150 de politisti pentru a asigura securitatea evenimentului.

"Ieri, in fata stadionului Maracana, am vazut manifestanti raniti, insa astazi (luni) am vazut politisti raniti", a declarat o studenta, Julia Vieira, in varsta de 19 ani, citata de site-ul G1 Globo.

"Vreau schimbari in politica. Aceste persoane nu ma reprezinta", a subliniat ea.

Citește și
Proteste in Bulgaria
A patra zi de proteste in Bulgaria. Mii de oameni cer demisia premierului Plamen Oresarski
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Aproximativ 100.000 de persoane, majoritatea tineri, potrivit datelor PM, au manifestat la Rio timp de mai multe ore, in mod pasnic, dar un grup de manifestanti, cu fata acoperita cu tricouri, a incendiat pubele in fata Adunarii legislative, la finalul defilarii, si a dansat in jurul flacarilor.

Ulterior, in noaptea de luni spre marti, au avut loc adevarate scene de gherila urbana, fiind incendiate masini si existand riscul unor explozii.

Peste 200.000 de brazilieni au manifestat, luni, la Sao Paulo si in alte orase importante din tara, in semn de protest fata de cresterea tarifelor la transportul in comun si costul Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, in plina desfasurare a Cupei Confederatiilor de fotbal.

La Brasilia erau mobilizati aproximativ 5.000 de manifestanti, iar unii tineri au urcat pe acoperisul Parlamentului. La Sao Paulo, aproximativ 65.000 de manifestanti participau la o manifestatie pasnica. Protestatarii si-au dat intalnire pe retele de socializare.

Este vorba despre cele mai importante manifestatii cu caracter social de la cele din 1992, impotriva coruptiei Guvernului si fostului presedinte Fernando Collor de Melo, care a demisionat in cursul unui proces politic desfasurat in Senat. In fata acestei mobilizari importante pe teritoriul intregii tari, presedinta braziliana Dilma Rousseff a declarat luni ca "manifestatii pasnice" sunt "legitime" si fac "parte din democratie".

"Este specific tinerilor sa manifesteze", a adaugat Rousseff, intr-o incercare de a calma spiritele.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Analiza Bloomberg: Legatura dintre
Analiza Bloomberg: Legatura dintre "Golaniada" din Romania din 1990 si protestele din Turcia

Demonstratia de forta oferita de premierul turc Recep Tayyip Erdogan protestatarilor din Istanbul evidentiaza paralela intre recentele evenimente din Turcia si "golaniada" din Romania din primavara lui 1990, comenteaza Bloomberg, in pagina electronica.

A patra zi de proteste in Bulgaria. Mii de oameni cer demisia premierului Plamen Oresarski
A patra zi de proteste in Bulgaria. Mii de oameni cer demisia premierului Plamen Oresarski

Mii de bulgari au iesit in strada la Sofia si in alte orase, pentru a patra zi la rand, ca sa ceara demisia Guvernului. Vecinii nostri de la sud s-au suparat ca un mogul media a fost numit seful serviciilor secrete.

Proteste in Turcia. Erdogan ameninta ca va chema armata si ca toti protestatarii vor fi identificati
Proteste in Turcia. Erdogan ameninta ca va chema armata si ca toti protestatarii vor fi identificati

Inclestarea dintre premierul Erdogan si manifestantii turci intra intr-o noua faza: guvernul a amenintat ca va chema armata sa inabuse protestele. MAE roman recomanda evitarea zonelor centrale din Istanbul, Ankara, Izmir, Adana, Mersin, Eskisehir.

PROTESTE IN TURCIA. Imaginile violente ale noptii in care manifestantii au fost evacuati din parc
PROTESTE IN TURCIA. Imaginile violente ale noptii in care manifestantii au fost evacuati din parc

Politia turca i-a indepartat cu forta pe manifestanti din parcul Gezi din Istanbul, punct central al protestelor din ultimele saptamani. Zona s-a umplut de gaze lacrimogene, pe masura ce scutierii au indepartat corturile din parc.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.