Confruntări armate la granița dintre China și India. Cele două mari puteri nucleare și-au capturat reciproc soldații
Creșterea activității militare a Chinei în strâmtoarea Taiwanului ar fi putut acapara titlurile ultimelor săptămâni, dar, la mii de kilometri spre vest, o altă dispută teritorială care fierbe la granițele țării pare mai probabil să izbucnească prima.
Cu doar 16 luni în urmă, trupele chineze și indiene au purtat lupte mortale corp la corp în Himalaya, de-a lungul Liniei Actuală de Control (LAC), granița de facto disputată dintre cele două puteri nucleare, se arată într-o analiză publicată de CNN.
Iar acum, tensiunile par să crească din nou. Potrivit unor rapoarte neconfirmate, trupele ambelor părți au fost reținute pentru perioade scurte de timp de celelalte, pe măsură ce pozițiile militare sunt fortificate și discuțiile pentru detensionarea situației par a se afla într-un impas.
În 1962, India și China au intrat în război pentru regiunile de graniță îndepărtate, zone inospitaliere înalte din munți, stabilind în cele din urmă actuala LAC.
Dar cele două țări nu sunt de acord cu privire la locația sa exactă și fiecare o acuză în mod regulat pe cealaltă că a depășit-o sau că a încercat să-și extindă teritoriul.
De atunci, a avut loc o serie de lupte, de cele mai multe ori neletale, asupra poziției frontierei LAC - până la ciocnirea din iunie 2020, cea mai mortală din ultimii 40 de ani.
După acea bătălie, în care au fost uciși cel puțin 20 de soldați indieni și 4 chinezi, liderii militari din cele două puteri nucleare au purtat discuții față în față pentru a atenua tensiunile persistente.
A 13-a dintre aceste întâlniri a avut loc duminică - și nu s-a încheiat bine. Discuțiile anterioare făcuseră unele progrese în calmarea tensiunilor de la frontieră, dar acum Ministerul Apărării din India a acuzat China că nu mai cooperează.
"Partea indiană a subliniat că situația de-a lungul LAC a fost cauzată de încercările unilaterale ale părții chineze de a modifica statu quo-ul, încălcând acordurile bilaterale", se menționează într-un comunicat al ministerului.
"Partea indiană a făcut, prin urmare, sugestii constructive pentru rezolvarea problemelor, însă partea chineză nu le-a agreat și, de asemenea, nu a putut oferi nicio propunere de perspectivă", au completat oficialii Indiei.
Presa din ambele țări scrie despre confruntări militare la frontieră
Beijingul vede situația diferit. "China a depus eforturi mari pentru a promova relaxarea și calmarea situației de la frontieră și și-a demonstrat pe deplin sinceritatea pentru a menține situația actuală a relațiilor dintre cele două state. Cu toate acestea, India a insistat în continuare asupra cererilor sale nerezonabile și nerealiste, care au făcut negocierile tot mai dificile", a declarat colonelul Long Shaohua, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Vest al Armatei Populare de Eliberare (PLA).
Un amplu articol din ziarul Global Times, deținut de statul chinez, a dat naștere unor noi retorici, după ce a acuzat India că „a declanșat noi incidente de-a lungul secțiunii de est a frontierei”.
După rapoartele de la începutul acestui an care atestau că se fac progrese reale, inclusiv prin prezentarea unor fotografii prin satelit care arătau China demontând garnizoanele de frontieră, situația din Himalaya a căzut în mare măsură de pe radarul lumii - cu atât mai mult având în vedere recenta concentrare a atenției asupra Taiwanului.
Dar în ultimele săptămâni, atât mass-media indiană, cât și cea chineză au publicat articole despre confruntările de-a lungul LAC, toate acestea fiind raportate că au fost soluționate totuși pașnic.
Global Times a scris că întâlnirile neconfirmate dintre cele două părți au tensionat relațiile de-a lungul frontierei.
"Experții chinezi au avertizat cu privire la riscurile unui nou conflict, spunând că China nu numai că ar trebui să refuze să cedeze cererilor arogante ale Indiei la masa negocierilor, ci și să fie pregătită să se apere împotriva noilor agresiuni militare indiene", arată Global Times.
Soldații chinezi de la graniță primesc sarcini de luptă
Acestea au fost urmate de rapoartele garnizoanelor chineze de pe frontiera himalayeană, care descriu „condițiile zilnice de lucru tensionate”, cu alarme declanșate, comandanți care conduc patrule pe front și soldații „care scriu apeluri pentru sarcini de luptă”, potrivit Global Times.
Articolul a susținut, de asemenea, eforturile chineze de a construi infrastructura în regiune, spunând că mișcările au sporit moralul și capacitatea trupelor de a se deplasa către punctele fierbinți de-a lungul LAC.
În ceea ce privește motivul pentru care situația frontierei India-China ar trebui să devină și mai tensionată de acum, mass-media de stat chineză oferă un răspuns familiar.
La fel cum se întâmplă în ceea ce privește tensiunile asupra Taiwanului - în apropierea căruia avioanele de război chineze au efectuat peste 150 de zboruri doar în această lună - Global Times arată cu degetul către Statele Unite.
"(India) vede că Washingtonul acordă o mare importanță New Delhi-ului, întrucât președintele SUA Joe Biden a interacționat frecvent cu guvernul indian de la preluarea mandatului și au discutat despre planurile de a împiedica creșterea Chinei", spune Lin Minwang, profesor la Institutul de Studii Internaționale de la Universitatea Fudan, citat în articolul Global Times.
Într-adevăr, premierul indian Narendra Modi s-a alăturat luna trecută lui Biden și primilor miniștri din Australia și Japonia la Washington în prima întâlnire a Dialogului de securitate cvadrilaterală, mai bine cunoscut sub numele de Quad - un forum strategic informal alcătuit din patru țări democratice cu un interes major în combaterea creșterii rolului Chinei în Asia.
China acuză SUA că ar fi la originea ambelor conflicte, din Taiwan și Himalaya
Într-un articol de opinie după summit-ul Quad, Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale al Universității de Afaceri Externe din China, a scris că membrii Quad nu vor înceta să susțină teoria „amenințării Chinei”.
Pe fondul incursiunilor Forțelor Aeriene chineze din Taiwan, la începutul acestei luni, Global Times a spus că SUA și Japonia împing situația din jurul insulei autoguvernate spre limite, „creând un sentiment de iminență al războiului, care s-ar putea declanșa oricând”.
Și un titlu al articolului Global Times de luni despre Himalaya a spus că trupele de frontieră chineze sunt „pregătite pentru viitoarele confruntări”.
Taiwan și Himalaya ar putea fi la o distanță de 4.500 de kilometri între ele și medii complet diferite, dar în ambele dispute teritoriale cu Beijingul temperatura pare să crească și, potrivit Chinei, SUA sunt în centrul amândurora.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: China, india, graniță, himalaya, tensiuni,
Dată publicare:
13-10-2021 10:27