Niciun foc de armă nu s-a tras în lupta dintre China și India. Soldații s-au bătut cu pietre
Niciun foc de armă nu a fost tras în conflictul care a avut loc între forțele indiene și chineze, de luni noaptea, de-a lungul graniței cu China, în urma căruia 20 de oameni au murit.
Lupta corp la corp dintre soldații chinezi și indieni a durat ore întregi, pe un teren abrupt, cu bare de fier, stânci, dar și cu pumnii, scrie The Guardian.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Și niciuna dintre părți nu a avut arme de foc. Cei mai mulți dintre soldații uciși în ceea ce a fost cea mai gravă luptă dintre India și China în ultimii 60 de ani și-au pierdut un picior sau au fost doborâți de pe coama îngustă a muntelui Himalaya, plonjând în gol spre moarte.
India s-a arătat șocată după pierderea a cel puțin 20 de soldați pe granița disputată cu China, unde fotografii ale președintelui chinez, Xi Jinping au fost arse în orașe indiene.
În primele sale comentarii publice despre dispută, premierul Narendra Modi a țiut două minute de reculegere pentru soldații uciși și a spus că India își va „apăra fiecare piatră, fiecare centimetru al teritoriului său”.
„Aș dori să asigur națiunea că sacrificiul falcanilor noștri [soldații] nu va fi în zadar”, a spus Modi într-o o ședință televizată a miniștrilor Indiei. „Pentru noi, unitatea și suveranitatea țării sunt cele mai importante.”
La o zi după ce au apărut rapoartele privind „violența” din Himalaya de vest, publicațiile de știri indiene au început să dea numele victimelor, iar o imagine clară a început să se creeze despre lupta de luni noaptea de pe crestele abrupte muntoase.
Conflictul a izbucnit după ce o patrulă de soldați indieni a întâlnit trupe chineze într-o secțiune abruptă a regiunii muntoase. Indienii spun că au crezut că acea zonă fusese părăsită de Armata de Eliberare Populară (PLA), în conformitate cu un acord din 6 iunie, au spus surse din Delhi.
Guvernul indian a susținut că a fost o ambuscadă „premeditată” asupra trupelor lor, pusă la cale de către forțele PLA.
Cele două armate au început să lupte corp la corp - fără ca nimeni să fie înarmat cu arme de foc, în conformitate cu tradițiile existente de zeci de ani, care ar trebui să împiedice posibilitatea declanșării unui conflict nuclear.
Apoi, un ofițer comandant indian a fost împins de pe creasta îngustă și a căzut în defileul de jos, murind pe loc.
Potrivit unor surse guvernamentale indiene, întăririle din partea indiană au fost chemate de la un post aflat la aproximativ 2 km distanță, iar, în final, aproximativ 600 de bărbați se luptau cu pietre, tije de fier și alte arme improvizate într-un întuneric aproape total, timp de 6 ore.
Cel puțin patru soldați indieni sunt acum în stare critică. Presa din India au citat surse de informații care susțin că până la 50 de soldați chinezi ar fi fost uciși în lupta corp la corp. În schimb, postul CCTV din China nu a menționat marți confruntarea de la frontieră.