Conflictul din Siria atinge si Europa. Frontiera cu Turcia, incalcata de armata siriana
Tensiunea creste intre Turcia si Siria, dupa ce o tabara de refugiati din Turcia a fost atacata de armata siriana. Premierul turc denunta "o incalcare grava a frontierei".
Tirurile provenind din Siria, care au atins o tabara de refugiati sirieni situata pe teritoriul Turciei, constituie o "incalcare foarte clara" a frontierei de stat dintre cele doua tari, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat intr-o vizita in China, relateaza AFP.
"S-a dovedit ca s-a produs o incalcare foarte clara a frontierei (...) Noi vom adopta, in mod evident, masurile necesare", a declarat el pentru presa, la Beijing, potrivit agentiei turce de presa Anatolia.
Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, care il insoteste, si-a intrerupt vizita si urmeaza sa revina imediat in Turcia, din cauza acestei intensificari bruste a tensiunii dintre cele doua tari.
Davutoglu a discutat la telefon despre acest incident cu colegii sai din patru dintre cele cinci tari membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, adauga agentia. Este vorba despre China, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite. Ministrul urma sa sune si in Franta.
Erdogan a declarat ca tara sa isi "va utiliza toate drepturile care decurg din dreptul international", fara sa precizeze, totusi, daca Turcia intentioneaza sa instaleze zone-tampon sau coridoare umanitare destinate populatiei civile, asa cum scrie presa turca.
"Ce trebuie sa faca Turcia in cazul unei incalcari a frontierei? Turcia va actiona, in mod evident, asa cum au actionat si alte tari, in conformitate cu dreptul international. Acest drept ne este acordat in termenii dreptului international", a insistat el.
Luni, tiruri lansate de pe teritoriul Siriei au ranit sase persoane aflate pe teritoriul turc, un incident care a avut loc cu o zi inainte de o vizita a emisarului international pentru Siria, Kofi Annan, care urma sa se deplaseze in taberele de refugiati sirieni din sudul Turciei.
Cei sase raniti sunt patru sirieni si doi membri ai personalului turc (un politist si un interpret) dintr-o tabara de refugiati din apropierea orasului turc Kilis (sud-est), potrivit guvernatorului local.
Este pentru prima data de la inceputul revoltei din Siria, in martie 2011, cand focuri trase de pe teritoriul acestei tari ranesc persoane aflate in Turcia.
Annan a propus un plan de solutionare a crizei, pe care Damascul l-a acceptat pe 2 aprilie. Insa continuarea operatiunilor militare, marti, a determinat mai multe capitale occidentale si Turcia sa se indoiasca de vointa Damascului de a pune capat violentelor la aceasta data-limita.
Annan este asteptat la ora 9.00 GMT (12.00, ora Romaniei) la Hatay, o provincie turca ce se invecineaza cu Siria, in care sunt gazduite mai multe tabere de corturi.
Insotit de vicepremierul turc, Besir Atalay, fostul secretar general al ONU urmeaza sa survoleze la bordul unui elicopter zona Kilis, unde s-a petrecut incidentul frontalier.
Annan urmeaza sa paraseasca teritoriul Turciei la ora 13.00 GMT (16.00, ora Romaniei), pentru a efectua o vizita in Iran, potrivit autoritatilor turce.
Turcia gazduieste in prezent aproximativ 25.000 de refugiati sirieni in tabere create in trei provincii, o operatiune costisitoare, in opinia lui Erdogan.
"Noi am cheltuit deja 150 de milioane de dolari (...). Ce vom face daca acest exod va atinge 100.000 de persoane?", a intrebat el, indemnand comunitatea internationala sa actioneze in favoarea refugiatilor.
Sursa: Mediafax
Etichete: Turcia, refugiati, atac, siria, frontiera,
Dată publicare:
10-04-2012 14:59