Conflict diplomatic intre doua tari asiatice din cauza unei reclame la aspiratoare. "E degradanta pentru poporul nostru"

06-02-2015 12:20

aspirator

 Un mesaj publicitar aparent nevinovat a dus la o criza in relatiile dintre Indonezia si Malaysia

Concediaza-ti menajera indoneziana si ia-ti un RoboVac”. Acest mesaj, parte din campania publicitara a unei companii de electrocasnice din Malaysia, a provocat indignarea guvernului indonezian, care a trimis o nota oficiala de protest.

Marti, 3 februarie, ambasada Indoneziei din Juala Lumpur a remis mesajul de protest, prin care li se cere autoritatilor malaysiene sa interzica reclama, considerata “complet insensibila” si “degradanta la adresa poporului indonezian”. Mai mult, Jusuf Kall, vicepresedintele Indoneziei, a solicitat prezentarea de scuze oficiale si a amenintat ca va lua masuri pentru a le interzice cetatenilor tarii sale sa mai lucreze in Malaysia, scrie FreeMalaysiaToday.

 

 

Potrivit Guardian, in Malaysia, una dintre cele mai prospere tari din sud-estul Asiei, lucreaza circa 400.000 de menajere, majoritatea indoneziene. Conditiile de munca sunt foarte proaste, femeile fiind constant abuzate fizic si verbal; recent, una dintre ele a fost chiar infometata de familia la care lucra pana cand a murit,. In 2009, guvernul de la Jakarta le-a interzis indonezienelor sa mai lucreze in tara vecina pana cand aceasta nu ia masuri pentru a le proteja de angajatori abia dupa doi ani a revocat interdictia.

Mesajele discriminatorii la adresa menajerelor indoneziene au mai invrajbit de-a lungul timpului cele doua state, provocand conflicte diplomatice. Situatia este insa chiar mai sensibila acum, din cauza ca presedintele Indoneziei a inceput vineri o vizita oficiala in Malaysia. Guvernul de la Kuala Lumpur nu a exprimat inca o pozitie oficiala iar compania de aspiratoare nu a putut fi contactata de presa, site-ul Robovac fiind spart de hackeri la scurt timp dupa izbucnirea scandalului

Sursa: Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO