Conflict diplomatic intre doi aliati: SUA si Israel. Ministrul israelian al Apararii i-a cerut scuze lui John Kerry


Ultimul update: Sambata 18 Ianuarie 2014 07:11
Data publicarii: Miercuri 15 Ianuarie 2014 09:11
Categorie: Stiri externe
SUA si Israel

Ministrul israelian al Apararii Moshe Yaalon i-a prezentat scuze, marti seara, secretarului american de Stat John Kerry, dupa ce a lansat un atac personal virulent impotriva lui, relateaza AFP.

Yaalon, citat intr-un comunicat, a afirmat ca nu a avut "nicio intentie de a-l jigni pe secretarul (american) de Stat si ca ii prezinta scuze, daca a fost ranit de afirmatiile atribuite ministrului Apararii".

"Israelul si Statele Unite au un obiectiv comun de a inregistra progrese in negocierile de pace dintre Israel si palestinieni, mediate de John Kerry. Apreciem multiplele eforturi depuse de Kerry pentru atingerea acestui scop", adauga Yaalon.

Ministrul israelian a prezentat aceste scuze dupa ce criticile sale au declansat un conflict diplomatic intre Israel si Statele Unite, aliatul strategic al Ierusalimului.

In conversatii private cu oficiali israelieni si americani, dezvaluite marti de cotidianul Yediot Aharonot, ministrul israelian al Apararii afirmase: "Secretarul de Stat John Kerry - care a venit aici determinat si animat de o obsesie de neinteles si de un fel de mesianism - nu poate intelege nimic despre conflictul cu palestinienii".

"Singurul lucru care ne-ar putea salva ar fi ca John Kerry sa castige Premiul Nobel pentru Pace si sa ne lase in pace", a continuat Yaalon cu ironie.

Departamentul de Stat american a calificat drept "ofensatoare" criticile lui Yaalon, in contextul in care seful diplomatiei americane depune, incepand din iulie, eforturi pentru incheierea unui acord de pace intre Israel si palestinieni.

Casa Alba a reactionat cu fermitate si a denuntat afirmatiile lui Yaalon ca fiind "socante si deplasate".

"Speram ca premierul (israelian Benjamin Netanyahu) va solutiona acest caz, exprimandu-si public dezacordul fata de afirmatiile la adresa secretarului (american de Stat John) Kerry", a declarat un oficial american de rang inalt, sub protectia anonimatului.

Ulterior, Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a afirmat ca "remarcile ministrului israelian al Apararii, daca au fost redate exact, sunt ofensatoare si inadecvate, mai ales in contextul eforturilor Statelor Unite pentru securitatea Israelului".

"Casa Alba considera socante si deplasate declaratiile ministrului israelian al Apararii", a reactionat Jay Carney, purtatorul de cuvant al presedintiei Statelor Unite.

Potrivit postului public de radio, Yaalon si-a prezentat public scuzele, marti seara, dupa o intalnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO