Condiții meteo „catastrofice” în Australia. Avertismentul MAE pentru români

Ultima actualizare: 21-12-2019 18:14
Condiții meteo „catastrofice” în Australia. Avertismentul MAE pentru români - 8
Getty

Un val puternic de căldură favorizează propagarea incendiilor care devastează Australia, iar focarele ieşite de sub control din vecinătatea oraşului Sydney s-au înrăutăţit în aceste condiţii „catastrofice”, informează AFP.

În jurul metropolei Sydney ard amenințător trei focare majore. În trei state, pompierii luptă în total cu mai mult de 100 de incendii diferite.

Doi pompieri voluntari și-au pierdut viața joi. Din septembrie, de când durează această criză fără precedent, opt oameni au pierit din cauza incendiilor, peste 700 de case au fost distruse de foc și milioane de hectare au fost pârjolite.

„Ne aşteptăm la condiţii foarte dificile pe frontul incendiilor”, a avertizat premierul statului New South Wales, Gladys Berejiklian.

„După cum ştiţi, condiţiile sunt catastrofice, ceea ce înseamnă că orice focar activ poate deveni cu repeziciune foarte periculos”, a continuat aceasta.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos

Sydney, cel mai mare oraş din acest stat şi din ţară, cu o populaţie de 5,2 milioane de locuitori, este acoperit de fumul provenit de la incendiile care ard la nord, la sud şi la vest de metropolă. Unele dintre aceste focare se situează la doar circa 130 de kilometri de oraş.

Temperaturile ar putea urca până la 47 de grade Celsius în anumite regiuni din statul New South Wales. Sydney, situat în regiunea de coastă, ar trebui să beneficieze de temperaturi puţin mai blânde, de circa 37 de grade Celsius, care ar urma să mai scadă în cursul serii.

Locuitorii din Bargo, o localitate de mici dimensiuni situată la circa 100 de kilometri sud-est, au fost evacuaţi joi din cauza unui incendiu care a pârjolit deja 185.000 de hectare de teren.

„Este groaznic, este dezolant să mergi cu maşina prin această regiune. Ne simţim izolaţi din cauza drumurilor închise. Rudele nu pot veni în vizită”, a explicat Corey Cartes, un rezident al acestui oraş cu circa 4.000 de locuitori.

Atenționare de călătorie din partea MAE

 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Australia cu privire la decretarea stării de urgenţă în statul New South Wales, până la data de 26 decembrie 2019, ca urmare a daunelor semnificative provocate de incendiile de vegetaţie în zona metropolitană Sydney, Illawarra, Southern Ranges, Munţii Albaştri şi Central Ranges.

Potrivit unui comunicat al MAE, părţi din Great Western Highway şi Hume Highway sunt închise circulaţiei rutiere, iar serviciul de transport feroviar este suspendat între Sydney şi zonele afectate.

De asemenea, alerte pentru condiţii extreme de producere a incendiilor sunt în vigoare pentru teritoriul capitalei Canberra, Queensland, Australia de Sud şi statul Victoria.

Autorităţile locale au emis un apel naţional de anulare a oricărei deplasări care nu este strict necesară în zonele afectate.

Cetăţenii români care se află în Australia sau care plănuiesc să viziteze această ţară sunt sfătuiţi să se informeze înainte de orice deplasare, să descarce şi să utilizeze aplicaţiile puse la dispoziţie de guvernele locale (Fires near me NSW, VicEmergency) şi să ia în considerare riscurile la care se pot supune înainte de a călători într-o zonă afectată de incendii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO