Cel puţin 18 morţi într-un schimb de focuri într-o închisoare, în Honduras

Ultima actualizare: 21-12-2019 17:40
Cel puţin 18 morţi într-un schimb de focuri dintr-o închisoare, în Honduras

Cel puţin 18 deţinuţi au fost ucişi şi 16 răniţi într-un schimb de focuri dintr-o închisoare din Honduras în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat administraţia penitenciară într-un comunicat, relatează AFP.

Schimbul de focuri a început din motive necunoscute în închisoarea din Tela, un oraş portuar din nord-vestul Honduras, la 200 km de capitala Tegucigalpa.

Administraţia penitenciară a anunţat iniţial un bilanţ de trei morţi, dar acesta a crescut rapid, ajungând acum la 18 morţi şi 16 răniţi. Autorităţile nu au furnizat însă sâmbătă decât o listă nominală de 14 morţi şi 15 răniţi.

Preşedintele hondurian Juan Orlando Hernandez, invocând necesitatea stopării unui val de asasinate în închisori, a ordonat marţi poliţiei şi armatei să preia controlul total asupra celor 27 de închisori ale ţării, în care se află peste 21.000 de deţinuţi. Totuşi, militarii nu preluaseră încă vineri controlul centrului de detenţie de la Tela, potrivit purtătoarei de cuvânt a administraţiei penitenciare Digna Aguilar.

Decizia preşedintelui a venit după asasinarea, pe 14 decembrie, a cinci membri ai bandei Mara Salvatrucha (MS-13), de către un alt deţinut în închisoarea de înaltă securitate de la La Tolva, la circa 40 km est de capitala Tegucigalpa.

În ajun, Pedro Idelfonso Armas, directorul principalei închisori de înaltă securitate a ţării de la El Pozo, a fost şi el împuşcat mortal.

Armas fusese suspendat cu puţin timp în urmă după declanşarea unei anchete asupra locului în care se afla la momentul asasinării de către deţinuţi a lui Magdaleno Meza, un traficant de droguri ale cărui mărturie şi carnet de însemnări au permis punerea sub acuzare a fratelui preşedintelui hondurian, Juan Antonio 'Tony' Hernandez. Cel din urmă a fost găsit vinovat de trafic de droguri de către un tribunal din New York.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO