Concluziile întâlnirii dintre Secretarul general al ONU și ministrul rus de Externe

Ultima actualizare: 26-04-2022 16:12
Guterres si Lavrov
Getty

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la Moscova, marţi, la Moscova.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Cei doi oficiali de rang înalt au vorbit despre o posibilă colaborare între ONU, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Rusia şi Ucraina în vederea facilitării coridoarelor de evacuare. Pe de altă parte, în timp ce Guterres a subliniat cât de imperativă este ”instaurarea cât mai rapidă a păcii”, Lavrov susţine că este prea devreme să se vorbească despre mediere în negocierile de pace, însă Moscova este angajată să găsească o soluţie diplomatică prin negocieri cu guvernul de la Kiev, relatează BBC.

Guterres susţine că a venit la Moscova în calitate de ”mesager al păcii”, având obiectivul ”să salveze vieţi şi să reducă suferinţa”.

El a adăugat că au avut loc discuţii sincere cu Rusia şi este clar că există două poziţii diferite cu privire la situaţia din Ucraina.

”Recunoaştem că ne confruntăm cu o criză în Mariupol. Mii de civili au nevoie urgentă de asistenţă umanitară care să le salveze viaţa, iar mulţi alţii au nevoie de evacuare”, a afirmat Guterres.

”Organizaţia Naţiunilor Unite este pregătită să îşi mobilizeze pe deplin resursele umane şi logistice ca să ajute la salvarea de vieţi în Mariupol”, a mai subliniat el.

El a propus înfiinţarea unui grup de contact cu oficiali ai ONU, ai Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, ai Ucrainei şi ai Rusiei cu scopul de a permite ”evacuarea în siguranţă a civililor care doresc să părăsească” combinatul siderurgic Azovstal şi oraşul Mariupol ”în orice direcţie aleg ei”.

”Cu cât este mai repede instaurată pacea, cu atât mai bine, de dragul Ucrainei, Rusiei şi al lumii”, a continuat şeful ONU.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că discuţiile găzduite de statele occidentale, care exclud Rusia, sunt alarmante, în contextul întâlnirii care a avut loc marţi între statele UE şi NATO în Germania, în frunte cu Statele Unite.

El a mai spus că acestea constituie un ”semnal de alarmă pentru ONU”.

Lavrov a subliniat necesitatea multilateralismului şi a adăugat că Rusia trebuie să reamintească lumii ce presupune suveranitatea egală a diferitelor state membre.

Lavrov susţine că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu ONU şi Crucea Roşie

Oficialul rus susţine că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu ONU şi Crucea Roşie în vederea facilitării unui răspuns umanitar în Ucraina.

El a mai afirmat că a discutat cu Guterres despre viitorul ONU în general şi despre potenţialele parteneriate.

Întrebat despre presupusele crime de război comise de Moscova, Antonio Guterres a menţionat că este îngrijorat şi că necesită ”o anchetă independentă”.

El a specificat că acceptă că Rusia are ”nemulţumiri”, dar a adăugat că ONU este acolo să ajute la abordarea acestor probleme.

Serghei Lavrov a subliniat că este prea devreme să se vorbească despre mediere în negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina, însă Moscova este angajată să găsească o soluţie diplomatică prin negocieri cu guvernul de la Kiev.

”Există un lucru care este adevărat şi evident şi pe care niciun argument nu îl poate schimba: nu avem trupe ucrainene pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar avem trupele ruse pe teritoriul Ucrainei”, potrivit lui Guterres.

Lavrov a confirmat afirmaţia şefului ONU: ”Este adevărat, confirm acest lucru”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO