Armata rusă câştigă teren în ofensiva din regiunea Donbas, dar atacul se desfăşoară cu greutate, în faţa apărării ucrainenilor.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Pe de altă parte, în sud, în regiunea Herson, ruşii au pierdut mai multe localităţi în ultimele zile.

Iar armata ucraineană s-a apropiat la 10 kilometri de oraşul Herson, dinspre Nikolaev.

Pe străzile din Harkov, echipele de salvatori aleargă de la o intervenție la alta, sub focul necruțător al artileriei ruse. Luni, cinci oameni au fost uciși și alți nouă au fost răniți de proiectile care au lovit zone rezidențiale.

Armata rusă foloseşte aceeaşi tactică utilizată de terorişti şi de rebelii din Siria: atacă de două ori aceeaşi ţintă la interval de câteva minute, pentru a-i ucide pe cei care vin să-i ajute pe supravieţuitori. De teama bombardamentelor, oamenii îşi duc zilele ascunşi prin adăposturi, fără hrană și apă.

În jur de 22 de sate din regiunea Harkov sunt încă sub ocupaţie rusă, iar numărul civililor morţi sau răniţi creşte de la o zi la alta.

Potrivit autorităţilor locale, o treime din clădirile din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au fost avariate de când a început războiul.

Combinatul Azovstal, în continuare bombardat de ruşi

Loviturile nu contenesc nici asupra combinatului Azovstal, ultimul bastion al rezistenței din Mariupol. În ciuda asigurărilor date de Putin, oţelăria e în continuare bombardată de ruşi. Un armistiţiu anunţat de ruşi pentru evacuarea răniţilor şi a civililor nu a dus la niciun rezultat. Iar ucrainenii sunt hotarati să reziste până la capăt.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Rusia poate cheltui resurse enorme pentru a sprijini războiul și pentru a se opune întregii lumi libere. Poate să ia de la poporul său tot ceea ce ar putea construi Rusia și să-și direcționeze resursele pentru a distruge viețile vecinilor. Dar lecțiile istoriei sunt binecunoscute. Dacă ai de gând să construiești un Reich, vei pierde. Dacă ai de gând să distrugi vecinii, vei pierde”.

În acest timp, apar noi atrocităţi. Într-un sat aflat la 5 kilometri de orașul-port a fost descoperită o altă groapă comună. Potrivit imaginilor din satelit, primele tranșee au fost săpate pe 24 martie, la două săptămâni după ce satul a intrat sub ocupație rusă.