Mii de britanici sunt aşteptați, sâmbătă seară, la Palatul Buckingham, la un concert de două ore și jumătate organizat în onoarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în cea de-a treia zi a Jubileului de platină.

 

Evenimentul va onora contribuţia Regatului la muzică, mediu și sport de-a lungul celor 70 de ani de domnie. Departe, de ochii curioșilor, Regina i-a primit la castelul Windsor pe Harry și Meghan, care i-au prezentat-o pe mezina lor Lilibet. Copila a împlinit, sâmbătă, un an.

După solemnitatea slujbei religioase de la catedrala Saint Paul, în prezenţa familiei regale, sâmbătă este vremea muzicii, a petrecerilor şi a celebrării talentelor.

22.000 de oameni, dintre care 5.000 de lucrători esențiali în pandemie, și 10.000 de plătitori de bilete vor asista la un concert cu afișul plin de vedete. Grupul Queen plus Adam Lambert va deschide evenimentul organizat pe trei scene în faţa Palatului Buckingham pentru o experienţă de 360 de grade.

Emma Răducanu, printre vedetele care vor merge la Palatul Buckingham

Printre artiştii şi personalitățile care se vor succeda se numără Alicia Keys, Duran Duran, Andrea Bocelli, naturalistul David Attenborough, jucătoarea de tenis Emma Răducanu, fostul fotbalist David Beckham şi actriţa Julie Andrews.

Va fi, de asemenea, proiectat un moment special înregistrat de Elton John, iar orchestra va interpreta bucăți faimoase din musicalurile Fantoma de la Opera, Hamilton și Lion King.
Moştenitorul coroanei, prințul Charles, şi fiul său, William, al doilea în ordinea succesiunii la tron, sunt aşteptaţi să îi aducă un omagiu mamei, respectiv bunicii lor.

Diva americană Diana Ross, în vârstă de 78 de ani, va încheia evenimentul, cu primul său spectacol live susţinut în Marea Britanie în ultimii 15 ani.

Chiar la această oră, Elisabeta a II-a era așteptată la Epsom Derby, una dintre cele mai prestigioase curse de cai din lume, organizată la 30 de kilometri sud de Londra. Însă, din cauza unor noi probleme de mobilitate, suverana, în vârstă de 96 de ani, va urmari evenimentul la televizor. Casa regală a difuzat, în schimb, imagini filmate în aprilie pe domeniul de la Sandringham.

Simbol al stabilităţii într-un secol de mari tulburări, Elisabeta a II-a a traversat istoria cu o constanţă şi un devotament pentru care britanicii îi sunt recunoscători. Mulţi dintre participanţii la festivităţile jubiliare sunt conştienţi că aparitia de joi a reginei in balconul de la Buckingham a fost una dintre ultimele ocazii în care şi-au putut vedea si aclama suverana.