În cea de-a doua zi a festivităţilor dedicate Jubileului de Platină al reginei Elisabeta a II-a, familia regală s-a reunit în catedrala Sfântul Paul, la o slujbă de recunoștință pentru suverană.

Din păcate, invitata de onoare a strălucit prin absență. Potrivit unui comunicat al Palatului Buckingham, la evenimentele de joi, regina a resimțit un disconfort și a fost sfătuită să se menajeze. Pe de altă parte, privirile tuturor au stat ațintite asupra prințului Harry și a soției lui Meghan, la prima lor apariție publică alături de familia regală din ultimii doi ani. Toată lumea a remarcat că lui Harry i-a fost rezervat în catedrală un loc la mare distanță de fratele lui, prințul William, și de soția acestuia, Kate.

În curtea castelului Windsor, regina Elisabeta a II-a a marcat, simbolic, cei 70 de ani de domnie, apăsând pe un buton care a aprins succesiv castelul, peluza interioară și Tree of trees, ori Copacul copacilor. Structura realizată din 350 de copăcei plantați în ghivece de aluminiu, din soiuri autohtone, de la alun la paltin, are o înălțime de 21 metri.

Alte două mii de torțe s-au aprins pe tot cuprinsul Regatului Unit, în statele din Commonwealth, dar și pe coasta Franței. Vineri, în centrul atenţiei s-a aflat Catedrala Sfântul Paul din Londra, unde Episcopul de York a oficiat o slujbă de recunoștință pentru Majestatea Sa. Cu această ocazie a bătut Great Paul Bell, cel mai mare clopot din ţară, care cântărește 16,5 tone.

Au fost prezenţi, de asemenea, prințul Charles și soția lui Camilla, ducele și ducesa de Cambridge, precum și prințul Harry și soţia lui, Meghan. A fost prima lor apariție publică oficială alături de familia regală, după ce s-au stabilit în California, cu doi ani în urmă. Din toate colțurile lumii, curioșii au scrutat cu ochi critic ținutele doamnelor și mai ales pălăriile lor.

La slujbă au participat și 400 de britanici, aleși pentru contribuţiile lor la dezvoltarea vieţii de zi cu zi, de la profesori, la cadre medicale și reprezentanţi ai forţelor armate.

Între timp, la Londra, sosesc felicitări din toată lumea.

Joe Biden și Jill Biden: În numele poporului Statelor Unite, vă transmitem toate urările de bine vouă și supușilor din toată lumea, care marchează această ocazie istorică și memorabilă. Felicitări, Majestate, și vă dorim să aveți o minunată sărbătoare a Jubileului de Platină.

Președintele Macron a vorbit despre prietenia care îi leagă pe francezi de britanici.

Emmanuel Macron, președintele Franței: Sunteți prietena noastră, un aliat foarte apropiat, un exemplu de serviciu în slujba altora. Vă sărbătorim azi și sărbătorim, cu această ocazie, prietenia adâncă și sinceră care unește țările noastre și devotamentul pe care i l-ați arătat.

Totodată, Parisul a trimis reginei câteva daruri, alese cu gândul la pasiunea suveranei pentru cai. Franța i l-a dăruit pe „Fabuleu de Maucour”, un cal în vârstă de şapte ani, de rasă franceză, provenit din Garda Republicană. I s-au adăugat o șa de cavalerie, un model proiectat în 1874 pentru ceremonii și o sabie model 1822.

La atmosfera de sărbătoare au contribuit decisiv zecile de mii de supuși ori admiratori revărsați pe străzile Londrei.

Participant: Am venit să o salut pe Majestatea Sa pentru serviciile aduse, dar și pentru atmosferă. Ea unește națiunea noastră, nu-i așa? Pentru regina noastră minunată, care este un adevărat model pentru noi. Am fi putut să ne uităm la televizor, dar atmosfera este fantastică. Așa că trebuia să fim aici.

Și totuși, adevărata vedetă a primei zile a fost mezinul prințului William, dezinvoltul Louis. În balconul palatului Buchingham, băiețelul de patru ani a vorbit non stop cu străbunica lui, căreia i-a arătat avioanele de pe cer. Mutrele lui simpatice au ajuns pe prima pagină a ziarelor din toată lumea.