Competiție internațională: Care este țara care are cea mai bună echipă de lunteiști din lume
Lunetiștii europeni s-au adunat, anul trecut, la o bază americană din Germania pentru o competiție internațională.
Astfel, 18 țări au trimis lunetiști la o bază militară americană din Germania pentru a vedea care este statul care are cea mai bună echipă de lunetiști din Europa.
Versiunea din 2022 a competiției a fost una dintre cele mai mari de până acum și a avut loc în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În fiecare an, cei mai buni lunetiști din Europa se prezintă la o bază militară americană din Germania pentru a concura pentru titlul de „cea mai bună echipă de lunetiști” de pe continent.
Anul trecut, competiția europeană a celor mai bune echipe de lunetiști, găzduită de armata SUA, a fost printre cele mai mari evenimente de până acum.
Evenimentele și competițiile internaționale de instruire, cum este și competiția europeană a celor mai bune echipe de lunetiști, sunt importante pentru consolidarea relațiilor dintre aliați și parteneri.
De asemenea, acestea sporesc interoperabilitatea. Într-un conflict se așteaptă ca militarii NATO să lupte în mare parte ca o singură forță. Adică să aibă aceleași tactici, tehnici și proceduri, astfel încât eficiența pe câmpul de luptă să fie la cote înalte.
„Aceste competiții multinaționale au ca scop construirea de relații și schimbul de abilități între participanți. Toți acești războinici de elită vor pleca cu mai multă competență tehnică și tactică, precum și cu un simț sporit al parteneriatului și al interoperabilității", a declarat într-un comunicat sergentul-major de comandă Jeremiah Inman, liderul senior al armatei SUA din Europa și Africa.
Competiția europeană a celor mai bune echipe de lunetiști
În total, 36 de echipe din 18 țări aliate și partenere ale NATO și-au pus la încercare abilitățile pe parcursul a 11 zile. Multe dintre echipele prezente au provenit din unități de operațiuni speciale.
Organizatorii au adaptat competiția pentru a fi practică și au umplut-o cu provocări inspirate din bătăliile din lumea reală.
Evenimentul a avut loc în zona de antrenament Hohenfels din Germania, unde Comandamentul 7 de antrenament al armatei SUA supraveghează exercițiile americane și internaționale.
Echipele au avut probe care au inclus trageri aeriene, ținte mobile, ținte cu unghi mare, ținte la distanță necunoscută și război în tranșee.
Echipele de lunetiști au fost testate, de asemenea, în ceea ce privește țintirea, urmărirea, tragerea cu arme de calibru mic și operațiunile pe timp de noapte.
A existat și o premieră în cadrul competiției: o echipă mixtă de lunetiști americano-lituaniană - un parteneriat între Garda Națională a Armatei din Pennsylvania și armata lituaniană.
Echipa a avut în componență un soldat american și unul lituanian. Sergentul armatei americane, Dalton Weist, a folosit arma omologului său lituanian.
Aceasta nu este singura competiție internațională de lunetiști. În Statele Unite anual se organizează un eveniment similar pentru unitățile de operațiuni speciale din întreaga lume.
Câștigătorii
Lunetiștii din cadrul Secției Speciale de Parașutiști din Grecia au fost cei care au ajuns primii.
Echipele din Letonia și Italia s-au clasat pe locurile doi și trei.
O altă echipă grecească de operațiuni speciale din cadrul unității de misiuni speciale - amfibii Z'MAK - s-a clasat pe locul patru.
O echipă slovenă a completat topul celor mai bune cinci echipe de lunetiști.
Modelată după SAS din Marea Britanie, echipa ETA (lunetiștii din cadrul Secției Speciale de Parașutiști din Grecia) este specializată în misiuni de recunoaștere strategică și de acțiune directă.
Are mai puțin de 100 de operatori care sunt împărțiți în șase echipe. Fiecare dintre acestea este specializată într-o metodă diferită de inserție, cum ar fi parașutarea în cădere liberă, scufundările de luptă și războiul montan.
De asemenea, ETA a primit recent cea mai înaltă certificare operațională din partea NATO, conform Insider.
Rolul jucat de lunetiști în război
Războiul din Ucraina a arătat încă o dată că lunetiștii reprezintă un atu pentru orice armată.
Lunetiștii pot avea chiar un impact strategic într-un război. Pot elimina un ofițer inamic de rang înalt sau pot aduna informații care pot ajuta mai departe la adoptarea unor decizii.
În era dronelor și a rachetelor ghidate cu precizie, lunetiștii continuă să joace un rol important pe câmpul de luptă.