Amazon „a adus” Pădurea Amazoniană în noua sa clădire. Costul: 4 miliarde de dolari


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 30 Ianuarie 2018 12:36
Categorie: Stiri externe

Cum vi s-ar părea să lucrați într-un spațiu decorat cu zeci de mii de plante și acvarii pline cu pești exotici, fără să aveți grija colegilor care umblă mereu la aerul condiționat.

Ideea a prins rădăcini în orașul american Seattle, mai precis în sediul central al companiei Amazon.

Directorul Jeff Bezos a inaugurat 3 sfere de sticlă, care cu greu să pot numi clădiri de birouri și te duc cu gândul, mai degrabă, la o imensă pădure tropicală. Întreaga construcție a costat 4 miliarde de dolari.

Ajutat de asistenta sa preferată, șeful Amazon, și totodată cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, a inaugurat spectaculoasele spații, menite să  reinventeze ideea de "birou"

Cele 3 sfere de sticlă sugerează, prin designul exterior, o omidă uriașă, bine înfiptă în pământ. Înăuntru însă, este o seră uriașă, care te duce cu gândul la Pădurile Amazoniene.

John Schoettler, vice-președinte Amazon: „Este în primul rând, un spațiu de lucru pentru angajații Amazon. Un loc unde să vină, să colaboreze și să inoveze împreună cu colegii lor.”

40 de mii de plante, din 50 de țări de pe 5 continente, au fost aduse aici în bună parte încă de anul trecut, pentru a avea timp să se aclimatizeze. Cea mai impresionantă dintre ele este acest smochin de peste 15 metri, plantat în California în 1969 și transportat la Seattle vara trecută.

Ron Gagliardo horticultor-șef Amazon: „Sunt în continuare inspirat de acest spațiu. Trec pe lângă terariile de sus, cu begonii, pe lângă peretele cu plante și mă întreb cum de s-a putut face așa ceva.”

Sferele sunt cum nu se poate mai diferite de ideea clasică de birou. Nu există uși și pereți și nici panouri despărțitoare. Și deosebirile nu se opresc aici.

Ron Gagliardo: „Ai stați unde să-ți încarci laptopul și wi-fi și asta e tot. Nu există imprimante sau cantine și sunt scări peste tot pentru că îi încurajăm pe oameni să meargă cât mai mult pe jos.”

Plus că dispare problema colegilor care setează temperatura în birou după bunul plac. Atmosfera din aceste "sfere" este asemenea celei dintr-o pădure tropicală.

Ron Gagliardo: „În general, în spațiile de birouri, temperatura este în jur de 18 grade Celsius și umiditatea de 30 %. Însă când intri aici, este mai cald- 22 de grade Celsius și 60% umiditate.”

David Sadinsky, architect: „Am vrut să îi oferim un spirit, un suflet, să fie un centru în jurul căruia să se adune angajații , dar și orașul... Iar această colecție de oameni și plante este o temă extraordinară.”

Sferele, care au patru etaje, sunt la fel de impresionante și pe dinafară. La construcția lor s-au folosit 620 de tone de oțel și peste 2600 de panouri de sticlă, securizate împotriva cutremurelor și a vântului puternic.

Spațiile se dovedesc deja un succes extraordinar, iar compania a fost nevoită să creeze un sistem de rezervări pentru angajațîi care doresc să lucreze aici. În clădire pot intră o mie de persoane, însă pentru că acestea să nu se simtă tocmai... înghesuite, capacitatea ideală este de 800 de oameni.

VIDEO PROTVPLUS.RO