Comisia Europeană cere ca UE să refacă, până în 2030, cel puțin 20% din natura distrusă prin intervenția omului
Până în 2030, Uniunea Europeană trebuie să refacă cel puțin 20 la sută din natura distrusă prin intervenția omului - este propunerea Comisiei Europene, votată, la limită, în Parlamentul European.
Popularii europeni s-au opus acestui proiect, de teamă că fermierii ar rămâne fără terenuri. De cealaltă parte, printre susținătorii legii se numără și tânăra activistă de mediu Greta Thunberg.
Legea refacerii naturii a stârnit pasiuni aprinse, pro și contra, care s-au văzut cel mai bine în față sediului Parlamentului European de la Strasbourg, unde fermierii au protestat „spate în spate" cu activiștii de mediu. Celor in urmă li s-a alăturat și activista suedeză, Greta Thunberg.
De cealalată parte, tractoarele fermierilor au blocat circulația în fața Parlamentului European pentru câteva ore.
În cele din urmă, legea pentru refacerea naturii a fost votată în Parlamentul European, cu o diferența de numai 36 de voturi. Dintre cei 33 de europarlamentari români, 11 au votat pentru și 15 împotriva. Alți 7 nu au votat.
Măsurile prevăd ca, până în 2030, 20 la sută din zonele terestre și maritime deteriorate ale Uniunii Europene să fie refăcute.
Asta în condițiile în care peste 80% din habitatele europene sunt într-o formă precară. Proiectul ce prevede ținte precise pentru înverzirea orașelor și protecția populațiilor de albine.
Nicu Ștefănuță, europarlamentar: „Această lege aduce o interzicere a tăierii spațiilor verzi în orașe și mai mult aduce o necesitate de creștere vă amintesc că în București există doar 9 m de spațiu verde pe cap de locuitor și recomandarea europeană este de 26 de metri.”
Refacerea ecosistemului este esențială, cred deputații, pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea riscurilor pentru securitatea alimentară.
În ultimul deceniu, România a suferit pierderi de 365 de milioane de euro în fiecare an din cauza schimbărilor climatice. Numai în județul Dolj deșertificarea afectează 100.000 de hectare.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, Comisia Europeana, natura, myimpact,
Dată publicare:
13-07-2023 08:05