CE propune reducerea risipei alimentare cu 30% pentru fiecare locuitor. O familie ar economisi 400 de euro
Chiar daca este din ce în ce mai scumpă mâncarea, tot aruncăm de ordinul tonelor la gunoi. Pentru că lucrurile par să scape de sub control, Comisia Europeană propune, în premieră, ținte clare de reducere a risipei.
30% pentru gospodării, magazine și restaurante, și 10% pentru procesatori. Comercianților li se sugerează inclusiv să vândă fructe și legume care nu arată perfect.
Potrivit Comisiei Europene, în România se aruncă cinci milioane de tone de mâncare în fiecare an.
Comisia Europeană propune că până în 2030 statele membre să reducă risipa alimentara cu 10% în procesarea și fabricarea alimentelor și cu 30%, pentru fiecare locuitor, în magazine restaurante sau gospodarii. Dacă țările îndeplinesc aceste obiective, economia care s-ar face într-o familie cu patru persoane ar fi de 400 de euro, pe an. Cât o vacanță.
Franș Timmermans, Vicepreședinte Comisia Europeană: "59 de milioane de tone de mâncare sunt risipite în fiecare an. În același timp, punem o presiune uriașa pe pământ folosind pesticide și fertilizatori că să producem aceasta mâncare, că să aruncăm atâta mâncare."
Europenii sugerează că ar fi binevenite mai puține promoții care să ne încurajeze să cumpăram alimente în exces. Pe de altă parte se ia în calcul facilitarea accesului pe piață a fructelor și legumelor "urâte" sau pătate, dar care pot fi mâncate în siguranță. Unele magazine au deja astfel de campanii, prin care încearcă să își mai limiteze pierderile.
"Nu sunt perfect, dar am un preț irezistibil. Ia-mă cu tine!" Cu acest slogan încearcă un supermarket să își convingă clienții să cumpere și produsele care sunt aproape de termenul de expirare și care, în caz contrar, ar ajunge la gunoi. Găsim aici de la fructe, legume, până la brânzeturi, mezeluri și chiar dulciuri reduse considerabil.
Țări precum Germania sau Franța, au elaborat deja strategii naționale pentru a preveni risipa alimentară. La noi, lucrurile merg lent. Avem legi care ori nu au norme de aplicare ori nu sunt respectate.
Traian Giurgea, specialist în managementul deșeurilor: "Prima dată ar trebui aplicată ierarhia deșeurilor. Primul pas este prevenirea generării deșeurilor. Cei care pun ambalaje pe piață, atât mâncare, cât și non-food, sunt obligați să introducă anual un procent de 5% de produse cu ambalaje reutilizabile. - Reporter: Se întâmplă asta?- În momentul de față nu. "
Există inclusiv o modificare a legii risipei alimentare care vă obliga Ministerul Agriculturii să facă o platformă pe care companiile să poată raporta cantitatea de mâncare aruncată.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, deseuri, risipa alimentara,
Dată publicare:
07-07-2023 19:29