Comisia Europeană a semnat un contract cu CureVac, pentru încă 225 de milioane de vaccinuri anti-Covid

Ultima actualizare: 17-11-2020 18:22
Comisia Europeană a încheiat un contract cu CureVac, pentru încă 225 de milioane de vaccinuri anti-Covid
Shutterstock

Comisia Europeană a aprobat marți un contract cu compania farmaceutică germană CureVac, pentru achiziționarea a încă 225 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19.

CureVac este a cincea companie cu care Comisia Europeană a încheiat contracte pentru vaccinuri împotriva Covid-19, care urmează să fie distribuite în toate statele membre UE, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției.

În contract sunt prevăzute până la 180 de milioane de doze suplimentare de vaccin, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul societății se va dovedi sigur și eficace împotriva Covid-19.

Pe lângă contractual semnat cu CureVac, Comisia Europeană a mai încheiat acorduri cu companiile AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV și BioNtech-Pfizer. De asemenea, există discuții preliminare cu compania Moderna. În prima fază, Uniunea Europeană ar urma să dispună de 1,2 miliarde de doze de vaccin anti-Covid pentru o populație de 448 de milioane de persoane.

Dintre aceste companii, BioNtech-Pfizer și Moderna au anunțat deja o eficacitate a vaccinurilor de 90% și respectiv 94,5% împotriva Sars-Cov-2.

„Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura faptul că Europa este bine pregătită pentru campania de vaccinare de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre pot decide și să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene”, se menționează în comunicatul emis de Comisia Europeană.

Cel puțin 1,2 miliarde de doze de vaccin împotriva Covid-19, asigurate pentru cetățenii UE

 

„La câteva zile după contractul încheiat de noi cu BioNTech și Pfizer, sunt încântată să anunț un nou acord cu o societate europeană promițătoare. Comisia a asigurat, până în prezent, cel puțin 1,2 miliarde de doze și își îndeplinește angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace și la prețuri accesibile, nu numai pentru cetățenii din UE, ci și pentru persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile din lume. Majoritatea acestor vaccinuri potențiale se află într-o fază avansată a studiilor clinice, rezultatele acestora, preconizate a fi pozitive, vor fi confirmate prin acordarea unei autorizații, după care vaccinurile vor fi distribuite rapid și vor contribui la stoparea pandemiei”, a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Prin acest al cincilea acord de cumpărare în avans a unui vaccin, sporim și mai mult șansele ca cetățenii UE și economiile noastre să se poată întoarce la normalitate în condiții de siguranță”, a adăugat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

CureVac, o societate europeană cu sediul în Germania, a semnat, la 6 iulie, un acord de împrumut în valoare de 75 de milioane EUR cu Banca Europeană de Investiții, pentru crearea și producerea pe scară largă a unor vaccinuri, incluzând un potențial vaccin împotriva COVID-19.

Platforma vaccinului bazat pe ARN mesager a fost dezvoltată în cursul ultimilor zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule drept cărăuș informațional cu ajutorul căruia organismul însuși poate produce propriile substanțe active pentru a combate diverse boli.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO