OMS, după veștile „încurajatoare” privind vaccinurile anti-Covid. „Nu e momentul pentru complacere”

Ultima actualizare: 16-11-2020 22:03
OMS, după veștile „încurajatoare” privind vaccinurile anti-Covid. „Nu e momentul pentru complacere”
Shutterstock

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a salutat luni "veştile încurajatoare" privind vaccinurile împotriva COVID-19, însă a subliniat că "nu este momentul pentru complacere", informează AFP.

"Este un virus periculos, care poate ataca toate sistemele corpului. Ţările care lasă virusul să circule liber se joacă cu focul", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

"Continuăm să primim veşti încurajatoare cu privire la vaccinuri şi rămânem prudent optimişti în ceea ce priveşte posibilitatea ca noile instrumente să înceapă să sosească în următoarele luni", a spus el.

Anunţul făcut luni de compania americană Moderna privind un vaccin împotriva COVID-19 cu o eficienţă de aproape 95% aduce o nouă rază de speranţă la nivel mondial, în condiţiile în care mai multe state, în special din Europa, continuă să adopte restricţii în faţa unei evoluţii galopante a epidemiei.

Directorul OMS s-a arătat "extrem de îngrijorat de creşterea numărului de cazuri în anumite ţări".

"În special în Europa şi America, lucrătorii din domeniul sanitar şi sistemele sanitare sunt împinse la limită", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Lucrătorii din domeniul sanitar din prima linie au fost puşi la grea încercare de luni de zile. Sunt epuizaţi. Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a-i proteja, mai ales în această perioadă în care virusul este în plină expansiune, iar pacienţii umplu paturile de spital", a precizat el.

Pandemia a revenit în forţă în numeroase ţări din Europa, forţând autorităţile să ia noi măsuri pentru a încerca să o limiteze, iar numărul cazurilor noi explodează în multe regiuni din Statelor Unite.

Directorul OMS a subliniat că agenţia pe care o reprezintă a constatat că "ţările care au investit în căutarea cazurilor, îngrijire, izolare, anchete (epidemiologice) ale grupurilor, depistare adecvată cu rezultate rapide, căutarea contactelor şi carantină se confruntă cu mult mai puţine perturbări".

"Nu există nicio scuză pentru inacţiune. Mesajul meu este foarte clar: acţionaţi rapid, acţionaţi acum, acţionaţi decisiv", a subliniat directorul OMS, denunţând orice "complacere".

"Cel mai rapid mod de a deschide economiile este de a învinge virusul", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO