Columbia: Cel puţin 23 de persoane au murit în confruntări dintre grupări armate rivale
Ciocnirile dintre grupările armate rivale din Columbia au provocat cel puţin 23 de morţi în apropierea graniţei cu Venezuela, conform unui anunţ făcut, luni, de ministerul apărării de la Bogota, informează Agerpres, care citează AFP.
"Până acum au fost găsiţi 23 de morţi" într-o zonă rurală din departamentul Arauca (nord-estul Columbiei), a declarat adjunctul ministrului apărării Jairo Garcia, după o întâlnire în regiune, fără a preciza dacă printre victime se numără şi civili.
Bilanţul inţial prezentat, luni dimineaţa, de autorităţi indica 16 persoane ucise în luptele dintre rebeli.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Preşedintele conservator Ivan Duque a declarat că "este probabil să fie şi civili" printre victime.
În aceste ciocniri se confruntă membrii ELN, ultima gherilă încă activă în Columbia, şi disidenţi ai FARC, care au încălcat acordul de pace din 2016.
Conform preşedintelui Duque, ciocnirile din acest departament cu o populaţie de peste 300.000 de locuitori sunt rezultatul "graniţei permeabile" de 2.200 de kilometri dintre Columbia şi Venezuela, ţară în care autorităţile permit crearea de grupări armate ilegale.
Bogota acuză în mod regulat regimul socialist de la Caracas al preşedintelui Nicolas Maduro că adăposteşte, protejează şi sprijină grupări armate columbiene ilegale, acuzaţie respinsă de Venezuela.
Columbia şi Venezuela au rupt relaţiile la scurt timp după ce Ivan Duque a preluat puterea în august 2018, iar tensiunile în relaţia dintre cele două ţări rămân ridicate.
Disidenţi ai FARC, ELN, precum şi traficanţi de droguri activează în zonele de frontieră din nord-estul Columbiei, un loc important pentru producţia de cocaină.
Numărul combatanţilor disidenţi ai FARC, care au respins acordul istoric de pace semnat în 2016 cu statul columbian, este estimat la 5.200, dintre care 85% sunt noi recruţi, potrivit Institutului de studii pentru dezvoltare şi pace (Indepaz), un think-tank independent columbian.
Singura grupare de gherilă încă activă în Columbia, ELN, are 2.450 de luptători, estimează Indepaz.