Românul ”Virus”, unul dintre cei mai periculoși hackeri din lume, arestat în Columbia. Cum a furat zeci de milioane de dolari

Ultima actualizare: 30-06-2021 19:44

Considerat unul din dintre cei mai periculoși hackeri din lume, românul Mihai Ionuț Păunescu a fost arestat în Columbia, la cererea Statelor Unite.

 

Românul și complicii săi, un rus și un leton, sunt acuzați de FBI și justiția americană că au furat 25 de milioane de dolari și au păgubit cel puțin un milion de persoane.

Și nu s-au oprit aici: au atacat computerele băncilor, ale multinaționalelor și chiar 200 de calculatoare de la NASA. Mihai Ionuț Păunescu, așteaptă acum la Bogota, în Columbia, extrădarea în America.

Columbienii spun că Păunescu a fost prins înainte să se întâlnească la Medelin, oraș considerat cartierul general al drogurilor, cu trei români.

Românii îi pot vedea acum fața unuia dintre cei mai periculoși hackeri din lume: el este Mihai Ionuț Păunescu, 38 de ani, fotografiat de poliția columbiană după arestarea de pe aeroportul El Dorado din Bogota.

" - Lucrez pentru Europol și Interpol. Sunt ofițer în Poliția Națională Columbiană.
- Am înțeles, îmi cer scuze. Aproape că am făcut atac de cord.
- Nu vă impacientați, vă rog frumos. Singurea mea misiune aici este să vă garantez drepturile și să vă asigur că veți avea parte de un proces corect
”.

A fost încătușat după ce Procurorul General al Columbiei a primit un referat de arestare de 18 pagini, emis de o curte federală din Manhatan, New York.

În 2007, Păunescu, alături de rusul Kuzmin și letonul Calovskis, lansau în lume Gozi, considerat unul dintre cei mai periculoși viruși informatici.

Gozi, ascuns într-un atașament de e-mail, a furat din computerele a milioane de oameni parole bancare, date personale și acte de identitate. Și-așa, zecile de milioane de dolari au început să curgă în conturile hackerilor lui Mihai Ionut Păunescu.

Computerele infectate în cel puțin opt țări de pe două continente au început să lucreze pentru Păunescu și să transfere bani, spun anchetatorii.

 

A dispărut în 2012, după ce a fost prins de polițiștii români

 

Țintele erau diverse, de la persoane particulare, la bănci, multinaționale sau chiar renumita NASA, Agenția Națională Spațială Americană.

Arestat la Bogota, Columbia, Mihai Ionut Păunescu este așteptat de americani care îl acuza de crimă organizată, pătrundere ilegală în sisteme informatice și fraudă bancară.

În 2012, polițiștii români l-au prins în țară, după ce FBI-ul le-a cerut ajutorul. Însă suspectul a dispărut înainte ca americanii să obțină extrădarea lui din România.

În noiembrie 2012, trupele speciale intrau în forță în apartamentul lui Mihai Ionuț Păunescu. Avea pe atunci 29 de ani și ofițerii au găsit în casa lui 300.000 de dolari și zeci de mii de lei și o cameră plină cu cele mai performante computere existente pe atunci. Polițiștii nu au explicat de ce l-au scos afară, mascat cu o cagulă pe față.

"- Cum răspunzi acuzațiilor?
- Sunt nevinovat!
- Și cum justifici banii pe care îi aveai în casă?
- Sunt ai tatălui meu
".

Prins de poliție în 2012, Păunescu a fost în cele din urmă eliberat, având în vedere că nici în 2016 justiția română nu soluționase cererea de extrădare formulată de justiția american.

Apoi, "The virus" cum își spunea, a dispărut fără urmă, până când columbienii au pus mâna pe el.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO