"Cipru nu va renunta la euro". Declaratia presedintelui Nikos Anastasiades, dupa criza bancara
Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a declarat ca tara sa nu va renunta la moneda unica, pentru ca “nu vom face sub nicio forma experimente care ar putea sa ne compromita viitorul”.
Declaratia sefului statului cipriot vine dupa ce UE si FMI au impus reguli dure, pentru a acorda tarii un imprumut de 10 miliarde de euro, necesar salvarii sistemului bancar.
Guvernul din Cipru a limitat incepand de joi suma de bani cash cu care se poate iesi din tara la 1.000 euro de persoana, iar retragerile din conturi au fost limitate la 300 de euro pe zi.
Restrictiile au fost introduse pentru a preveni retragerile masive de bani de la bancile din tara, in urma incheierii unui acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro si FMI care prevede desfiintarea Popular Bank (Laiki) si restructurarea Bank of Cyprus.
Depozitele garantate de la Laiki, cele pana in 100.000 de euro, vor fi transferate la Bank of Cyprus, iar sumele care depasesc acest nivel vor fi utilizate pentru finantarea bailout-ului. In acelasi timp, depozitele de peste 100.000 euro de la Bank of Cyprus vor fi accesate pentru a finanta reacapitalizarea institutiei, in functie de sumele necesare.
Ciprul a incheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana, care presupune desfiintarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca din tara, si transferarea activelor viabile si a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota.
Deponentii care detin sume mari in conturile Laiki vor contribui la finantarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponentii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea institutiei, in functie de sumele necesare.
CRIZA DIN CIPRU:
Referinta BNR a urcat la 4,4179 lei/euro, un nou maxim al ultimelor zece saptamani
Biserica Ortodoxa din Cipru isi pune averea la dispozitia statului, pentru iesirea din criza
Ziarul Financiar: "Cine este vinovat pentru criza din Cipru?"
Conditiile salvarii Ciprului,lectia pe care Germania a dat-o Europei ca sa arate cine detine puterea
Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, in schimbul dreptului de explorare a gazelor
Efectul scandalului din Cipru, in Romania: Cursul a urcat aproape de maximul anului,la 4,42 lei/euro
Cipriotii dau navala la banci. Prima tara care ia din banii depunatorilor, ca sa nu dea faliment
Moody’s: Situatia din Cipru poate avea implicatii negative pentru ratingurile bancilor europene
Cipru va propune zonei euro o noua varianta a taxei bancare, pentru protejarea depozitelor mai mici