Criza din Cipru. Guvernul a limitat suma cash la iesirea din tara la 1.000 euro de persoana

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul din Cipru a limitat incepand de joi suma de bani cash cu care se poate iesi din tara la 1.000 euro de persoana, iar retragerile din consturi au fost limitate la 300 de euro pe zi.

Update 17:51 Restrictiile au fost introduse pentru a preveni retragerile masive de bani de la bancile din tara, in urma incheierii unui acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro si FMI care prevede desfiintarea Popular Bank (Laiki) si restructurarea Bank of Cyprus.

Depozitele garantate de la Laiki, cele pana in 100.000 de euro, vor fi transferate la Bank of Cyprus, iar sumele care depasesc acest nivel vor fi utilizate pentru finantarea bailout-ului. In acelasi timp, depozitele de peste 100.000 euro de la Bank of Cyprus vor fi accesate pentru a finanta reacapitalizarea institutiei, in functie de sumele necesare.

Bancile din Cipru au reluat joi programul cu publicul dupa 12 zile de inactivitate. In acest context, fiecare persoana nu poate retrage incepand de joi mai mult de 300 de euro pe zi de la fiecare banca, cu exceptia situatiei in care in ziua anterioara a retras mai putin de 300 de euro. Cecurile nu pot fi incasate decat daca au fost emise de o banca din afara tarii.

Update 17:27 Restrictiile de capital din Cipru vor dura de la cateva saptamani la cateva luni, avand in vedere si ca statul insular nu avea implementata din timp legislatia necesara, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a invocat si experienta Romaniei privind fuziunea prin absorbtie BCR - Bancorex.

Citește și
Soldati britanici
Marea Britanie a trimis inca 13 milioane euro in Cipru, pentru militarii britanici detasati acolo
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Uitandu-ma in spate, cam cum a decurs procesul de la Bancorex si unificarea prin absorbtie, un astfel de proces este destul de complicat. Chiar daca nu au avut o legisaltie clara, au stat cateva nopti, si presupun ca va dura cateva luni. Ca sa evite iesirile masive, s-ar putea ca restrictiile anuntate, chiar daca temporare, pentru ca Cipru este in Uniunea Europeana monetara si in zona euro, sa dureze mai mult. Punand cap la cap cred ca poate sa dureze intre ca1teva saptamani si cateva luni", a spus guvernatorul BNR.

14:26 Politisti inarmati au pazit camioanele care, probabil, au alimentat institutiile bancare. Asta in timp ce peste 1000 de oameni au iesit iar in strada pentru a protesta, nemultumiti de conditiile impuse de Uniunea Europeana.

Cipru a evitat falimentul cu ajutorul imprumutului de la UE si FMI, dar asta nu inseamna ca oamenii sunt multumiti. Miercuri seara au iesit in centrul capitalei ca sa le transmita oficialilor europeni ca nu sunt de acord cu planul de salvare.

Sucursalele vor lucra joi numai de la pranz pana la ora locala 18:00. Clientii pot scoate pentru inceput doar 300 de euro pe zi, iar platile cu cardul in strainatate sunt limitate la 5000 de euro pe zi. In plus, nu se incaseaza inca nici un cec.

Milioane de europeni cu bani depusi in aceasta tara se tem ca solutia gasita de oficiali pentru a scapa de faliment s-ar putea repeta si in alte state. Adica depozitele de peste 100.000 de euro sa fie taxate pentru salvarea institutiilor financiare.

Printre ei sunt si cei peste 16.000 de romani care au la banca, fiecare, depozite ce depasesc aceasta suma. Exista insa solutii, mai ales ca in Romania functioneaza multe banci.

"Cei care au peste 100.000 de euro, acestia au posibilitatea de a imparti intre mai multe banci, pentru ca fiecare depozit pana in 100.000 de euro este garantat per banca", a declarat Valentin Lazea, economist sef BNR.

Romanii au la banci depozite in lei si in valuta, echivalente cu 26 de miliarde de euro.

In Grecia, o filiala a Bank of Cyprus fost atacata cu cocteiluri Molotov

O filiala a Bank of Cyprus din Volos, in centrul Greciei, a fost atacata, joi dimineata, cu cocteiluri Molotov de persoane necunoscute, relateaza Ekathimerini.com. Suspectii au aruncat doua cocteiluri Molotov in doua ATM-uri ale bancii.

Incendiul a fost stins de pompieri inainte de a provoca pagube extinse. Nicio persoana nu a fost ranita in atac, iar politia a deschis o ancheta. Unitatile locale ale bancilor cipriote Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (Laiki) si Hellenic Bank, au fost preluate marti de Piraeus Bank.

Preluarea operatiunilor din Grecia ale bancilor cipriote de catre institutii de credit elene a fost decisa in acordul dintre Cipru si zona euro, parte a planurilor de diminuare a sectorului financiar al Ciprului si de impiedicare a contagiunii crizei.

Bloomberg a informat anterior ca institutiile de credit cipriote vor fi inchise vineri, intrucat in SUA si majoritatea statelor din Europa se sarbatoreste Vinerea Mare. De altfel, zilele de vineri si de luni sunt declarata nebancare la nivelul zonei euro, intrucat sistemul Target2 de plati si decontari va fi inchis. "Nu exista planuri de a inchide bancile maine (vineri, n.r.)", a declarat pentru Mediafax George Georgiou, seful departamentului de presa al bancii centrale a Ciprului.

Luni se sarbatoreste si ziua nationala a Ciprului, care este libera pentru sectorul bancar, potrivit unui plan pentru intreg anul, postat pe site-ul bancii centrale a tarii.

Bursa din Cipru a decis sa mentina oprita activitatea si nu va opera vineri si luni, intrucat nu functioneaza sistemul de plati interbancare Target2 la nivelul Uniunii Europene. Bursa a avut ultima sedinta pe 15 martie. Programul de lucru joi este 12:00-18:00 (ora locala).

Bancile au incercat sa se pregateasca cat mai bine pentru reluarea activitatii, cu lichiditati suficiente, dar si cu forte de securitate suplimentare la sucursale, pentru a face fata unui numar mare de clienti.

Desi au luat in calcul un aflux mare de persoane care sa incerce sa-si retraga bnii sau sa protesteze din cauza pierderilor pentru deponenti prevazute in restructurarea sectorului bancar, situatia era calma la sucursalele bancilor cu numai catva ore inainte de deschidere.

"In locul unei retrageri masive de bani din banci, sunt jurnalisti care alearga de la o sucursala la alta - iar vestea buna este ca nu au gasit niciun semn de probleme", potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Eventuale retrageri masive au fost, probabil, descurajate si de masurile dure de control al capitalului impuse de stat.

Astfel, deponentii la bancile din Cipru nu mai au voie sa scoata din tara mai mult de 3.000 euro in numerar la un drum in strainatate, iar tranzactiile cu cardul de debit sau de credit in afara tarii au fost limitate la 5.000 euro de persoana pe luna, autoritatile sustinand ca masurile vor fi valabile timp de 7 zile.

Guvernul din Cipru a anuntat miercuri masurile de control asupra circulatiei capitalului, care limiteaza strict iesirea banilor din tara, dar afecteaza si activitatea economica interna, prin suspendarea posibilitatii de a incasa cecuri in numerar, obligarea detinatorilor de depozite la termen sa nu se atinga de bani pana la expirarea contractului si introducerea unei proceduri de avizare pentru plata importurilor.

Ciprul a incheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana, care presupune desfiintarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca din tara, si transferarea activelor viabile si a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota.

Deponentii care detin sume mari in conturile Laiki vor contribui la finantarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponentii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea institutiei, in functie de sumele necesare.

Linie telefonica gratuita de informare pentru romanii care calatoresc in Cipru

Ambasada Romaniei la Nicosia a deschis o linie telefonica gratuita, la numarul 8000 9091, pentru informarea despre criza bancara din Cipru a cetatenilor romani care vor sa calatoreasca in aceasta tara.

"Ambasada a deschis o linie telefonica cu apelare gratuita, cu numarul 8000 9091, la care cetatenii romani pot obtine informatii si clarificari privind masurile ce urmeaza a fi adoptate de autoritatile cipriote in acest context", informeaza un comunicat MAE transmis joi.

MAE a avertizat inca de saptamana trecuta cetatenii romani care vor sa mearga in Cipru in aceasta perioada sa detina numerar in euro, suficient pentru durata sejurului si sa ia masurile necesare pentru asigurarea securitatii obiectelor de valoare pe care le detin.

Romanii trebuie sa se astepte ca furnizorii de servicii (magazine, restaurante, benzinarii, etc.) nu accepta plata prin intermediul cardurilor, nefiind posibila nici verificarea soldului.

CRIZA DIN CIPRU:

Guvernele din zona euro promit ca accesarea depozitelor bancare intr-un bailout nu se va repeta

Marea Britanie a trimis inca 13 milioane euro in Cipru, pentru militarii britanici detasati acolo

Revenirea Ciprului la normalitate se amana. Cipriotii se tem de o recesiune severa

CRIZA IN CIPRU. Situatie disperata pentru oameni: nu mai au cu ce sa isi cumpere nici paine

CRIZA IN CIPRU. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi impozitate cu 30%

Biserica Ortodoxa din Cipru vrea sa-i convinga pe antreprenorii rusi sa nu plece din cauza crizei

Inchise de o saptamana, bancile din Cipru risca sa nu se mai deschida, fara finantare de urgenta

Vrei, nu vrei, salvezi tara. Taxa uriasa pentru depozitele de peste 100.000 de la Bank of Cyprus

CRIZA DIN CIPRU. Planul B: Accesarea banilor din fondurile de asigurari sociale si sprijinul Bisericii

Referinta BNR a urcat la 4,4179 lei/euro, un nou maxim al ultimelor zece saptamani

Biserica Ortodoxa din Cipru isi pune averea la dispozitia statului, pentru iesirea din criza

Bancile cipriote, inchise pana joi. Liderii zonei euro cauta solutii pentru a nu impozita averile mici

Ziarul Financiar: "Cine este vinovat pentru criza din Cipru?"

Conditiile salvarii Ciprului,lectia pe care Germania a dat-o Europei ca sa arate cine detine puterea

Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, in schimbul dreptului de explorare a gazelor

Efectul scandalului din Cipru, in Romania: Cursul a urcat aproape de maximul anului,la 4,42 lei/euro

Cipriotii dau navala la banci. Prima tara care ia din banii depunatorilor, ca sa nu dea faliment

Moody’s: Situatia din Cipru poate avea implicatii negative pentru ratingurile bancilor europene

Cipru va propune zonei euro o noua varianta a taxei bancare, pentru protejarea depozitelor mai mici

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Guvernele din zona euro promit ca accesarea depozitelor bancare intr-un bailout nu se va repeta
Guvernele din zona euro promit ca accesarea depozitelor bancare intr-un bailout nu se va repeta

Guvernele din zona euro promit ca utilizarea depozitelor bancare din Cipru pentru finantarea bailout-ului nu reprezinta un precedent, in incercarea de a inlatura impresia lasata de seful Eurogroup.

Marea Britanie a trimis inca 13 milioane euro in Cipru, pentru militarii britanici detasati acolo
Marea Britanie a trimis inca 13 milioane euro in Cipru, pentru militarii britanici detasati acolo

Guvernul Marii Britanii a trimis la sfarsitul saptamanii trecute 13 milioane euro cash in Cipru, pentru a sprijini militarii britanici detasati acolo, potrivit The Guardian.

Revenirea Ciprului la normalitate se amana. Cipriotii se tem de o recesiune severa
Revenirea Ciprului la normalitate se amana. Cipriotii se tem de o recesiune severa

Revenirea Ciprului la normalitate se amana. Marti ar fi trebuit sa se redeschida sucursalele bancare, insa Banca Centrala de la Nicosia a anuntat dupa miezul noptii ca acest lucru se va intampla doar joi.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.