Cine ar fi fost de fapt cei care i-au atacat pe Regele Felipe și regina Letizia, în timpul vizitei în regiunea Valencia
Protestele violente care au avut loc în timpul vizitei întreprinse duminică de cuplul regal al Spaniei şi de prim-ministrul Pedro Sanchez în zonele afectate de inundaţii din regiunea Valencia ar fi fost organizate de extrema dreaptă.
Ministrul spaniol de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a declarat pentru televiziunea de stat spaniolă RTVE că mai multe anchete sunt în curs de desfăşurare.
După revoltele care au avut loc duminică în localitatea Paiporta, situată nu departe de Valencia, primarul local, Maribel Albalat, a declarat că nu îi cunoştea pe mulţi dintre acei protestatari şi că aceştia au venit probabil în mod special acolo.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Regele Felipe şi regina Letizia au fost împroşcaţi cu noroi în Paiporta. Unul dintre bodyguarzii reginei Letizia sângera la nivelul feţei, în timp ce regina, acoperită de noroi, a plâns şi şi-a cuprins chipul cu palmele.
Potrivit Guvernului de stânga de la Madrid, prim-ministrul Pedro Sanchez a fost atacat cu o bâtă şi a plecat rapid din zonă, în timp ce protestatarii i-au lovit maşina cu pumnii şi cu picioarele. Manifestanţii au strigat, de asemenea, lozinci precum "Criminalilor, criminalilor!" şi "Plecaţi de aici!", iar unii dintre ei purtau tricouri cu simboluri ale extremei drepte.
Trebuie să "înţelegem furia şi frustrarea" oamenilor afectaţi de inundaţiile care au devastat regiunea Valencia, a declarat regele Felipe al VI-lea al Spaniei într-un videoclip publicat după acele incidente pe reţelele de socializare, duminică seară.
Suveranul a afirmat că oamenilor trebuie "să li se dea speranţă şi să le fie oferite garanţii că statul în toată deplinătatea lui este prezent".
Monarhul spaniol a mai declarat duminică seară că revoltele, care au avut loc după moartea a 217 persoane în urma unor inundaţii fără precedent, ar fi putut fi motivate politic şi alimentate de ştiri false.