Christine Blasey Ford a povestit cum Brett Kavanaugh a încercat să o violeze la o petrecere între liceeni


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 27 Septembrie 2018 20:37
Categorie: Stiri externe
Christine Blasey Ford

Christine Blasey Ford l-a acuzat joi, sub jurământ, pe candidatul lui Donald Trump la Curtea Supremă că a agresat-o sexual în 1982, într-o audiere istorică în Senat, relatează AFP, citat de news.ro.

Cu vocea tremurând, cercetătoarea în psihologie în vârstă de 51 de ani, l-a acuzat pe judecătorul Brett Kavanaugh că a încercat să o violeze la o petrecere între liceeni, un episod care i-a schimbat ”radical viaţa”.

Magistratul conservator, în vârstă de 53 de ani, neagă categoric. Acest strălucitor jurist riscă mult într-o perioadă marcată de o conştientizare a abuzurilor sexuale comise asupra femeilor.

Dacă acuzatoarea sa reuşeşte să-l convingă pe Trump, acesta a anunţat că ar putea să renunţe la candidatul său şi să caute un înlocuitor.

În timpul audierii sale, Christine Blasey Ford, a citit cuvânt cu cuvânt, dar cu o emoţie greu reţinută, declaraţii pregătite dinainte, după care şi-a căpătat încrederea în timpul sesiunii de întrebări, mergând până la glumi despre nevoia sa de cafeină.

”Sunt aici pentru că consider că este datoria mea civică să vă spun ceea ce mi s-a întâmplat atunci când Brett Kavanaugh şi cu mine eram la liceu”, a declarat ea ca introducere, mărturisind că este ”îngrozită”.

”Credeam că mă va viola”, a rezumat ea, revenind asupra detaliilor unei seri improvizate din vara lui 1982, la periferia Washingtonului.

”IMPACT DURABIL”

”Erau patru băieţi”, inclusiv Brett Kavanaugh şi prietenul său Mark Judge, a declarat Christine Blasey Ford. Amândoi erau ”vizibil beţi”. Când a urcat la toaletă, ”am fost împinsă de la spate într-o cameră”.

”Brett şi Mark au intrat în cameră şi au închis uşa după ei”, a continuat ea. A fost împinsă pe pat, iar apoi ”Brett s-a pus peste mine”, încercând să o dezbrace, pipăind-o pe tot corpul. ”Îi era greu pentru că era atât de beat”.

Când a încercat să ţipe, Brett Kavanaugh a vrut să o împiedice şi i-a pus mâna la gură. ”Acesta este lucrul care a avut impactul cel mai durabil asupra vieţii mele”, a mărturisit ea. ”Îmi era greu să respir şi am crezut că Brett avea să mă omoare accidental”.

Altă amintire îi va rămâne ”de neşters” în memorie, a spus ea, vizibil foarte afectată. ”Este râsul, râsul zgomotos al celor doi” băieţi în cameră, ”care se amuzau pe socoteala mea”.

”Unul era peste mine, iar amândoi râdeau”, a spus ea.

Ca un răspuns adresat preşedintelui american Donald Trump, care i-a pus la îndoială credibilitatea mărturiei, pentru că ea nu a vorbit timp de mulţi ani, Christine Blasey Ford a explicat că ”foarte mult timp îmi era prea frică şi ruşine să povestesc în detaliu cuiva”.

Ea s-a hotărât să informeze parlamentarii şi ziarul Washington Post, pe 6 iulie, chiar înainte de anunţarea oficială a nominalizării lui Brett Kavanaugh, rămânând însă anonimă. Până la urmă ea şi-a dezvăluit identitatea, la jumătatea lui septembrie.

De atunci, ”familia mea şi cu mine am fost ţinta unei hărţuiri constante şi unor ameninţări cu moartea”, a mai spus ea, după care a răspuns întrebărilor unei procuroare specializate în cazuri de violenţă sexuală, angajate de aleşii republicani.

Obiectivul acestei angajări a fost să nu se repete efectul dezastruos al unei precedente audieri, în 1991, când o acuzatoare a unui precedent candidat la Curtea Supremă a fost interogată doar de bărbaţi.

Întrebată despre posibilitatea de a se înşela cu privire la agresor, profesoara de la Universitatea din Palo Alto, în California, s-a declarat ”absolut” sigură că este vorba despre Brett Kavanaugh. Ea a repetat mai târziu să este sigură ”100%”

”ÎMBĂTAREA FETELOR”

Preşedintele republican al Comisiei senatoriale Chuck Grassley a recunoscut că ea a trăit ”două săptămâni teribile”, la fel ca judecătorul Kavanaugh.

În urmă cu două săptămâni, acesta părea pe cale să obţină undă verde a Senatului şi să-şi facă intrarea în Curtea Supremă, însărcinată să verifice constituţionalitatea legilor şi să arbitreze problemele de societate cele mai spinoase, precum dreptul la avort, deţinerea armelor de foc, căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Însă imaginea de conservator şi tată bun de familie i-a fost grav afectată de mărturia lui Blasey Ford şi altor două femei care au ieşit din umbră ulterior.

O fostă colegă a judecătorului, Deborah Ramirez, în vârstă de 53 de ani, l-a acuzat duminică de faptul că şi-a scos organul genital în faţa sa la o petrecere la care se consuma alcool la Universitatea Yale.

Julie Swetnick, o funcţionară federală, i-a acuzat miercuri pe Brett Kavanaugh şi Mark Judge că, în timpul unor petreceri la care se consuma alcool, au ”încercat să îmbete şi să dezorienteze fetele până când puteau să fie violate în grup”.

”În 1982, eu am fost victima unuia dintre aceste violuri în grup”, a dat ea asigurări, adăugând că cei doi prieteni ”erau prezenţi”.

Un susţinător neînduplecat al judecătorului Kavanaugh, Donald Trump a denunţat o ”înşelătorie mare şi frumoasă” orchestrată de către democraţi cu scopul de a deraia confirmarea candidatului său şi a lăudat ”un gentleman", un ”geniu extraordinar”.

Însă, pentru prima oară, o falie a apărut în discursul său - el a dat asigurări că ar putea să-şi ”schimbe părerea” după ce aude mărturia lui Christine Blasey Ford.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
Dezastrul lăsat în urmă de taifunul Tapah: zeci de răniți și inundații masive
Dezastrul lăsat în urmă de taifunul Tapah: zeci de răniți și inundații masive
Zece migranți au pretins că sunt o echipă de volei pentru a zbura cu avionul spre Elveția
Cutremur în apropierea României. Oameni, loviți de dărâmături când fugeau din case
Un rus a fost eliberat după 30 de ani de sclavie în Kazahstan. Cum a ajuns captiv
Tânără arestată pentru cruzime împotriva animalelor. Ce i-a făcut câinelui ei
Cum au încercat doi îndrăgostiți să treacă cu 25 de kg de droguri prin aeroport
Ce a scos la iveală reconstrucția facială al unui schelet. Cazul crimei comise acum 10 ani
Ce a scos la iveală reconstrucția facială a unui schelet. Cazul crimei comise acum 10 ani
Coșmarul unor turiști care s-au trezit „ostatici” în vacanță. Ce s-a întâmplat cu agenția de turism
10 persoane au murit zdrobite de un camion care a intrat în mulțime într-o piață din China
Juncker, convins că BREXIT va avea loc. Ce se va întâmpla în Irlanda
VIDEO: Momentul când o tabără de români din zona de lux a Londrei e evacuată de poliție
Pentagonul ar avea un plan secret de distrugere a rachetelor rusești din Kaliningrad