Democratie chineza. Reporter australian, urmarit zile intregi de agenti comunisti, iar apoi batut

26-05-2011 12:29


Agenti chinezi

VIDEO. "Aceasta este o privire dureroasa asupra realitatii din China". Asa scriu jurnalistii de la Business Insider despre incidentul in care a fost implicat un coleg de breasla din Australia, care s-a dus in China sa faca un reportaj despre religie.

Povestea jurnalistului australian Stephen McDonnell seamana cu intamplarile vazute prin filme, cel mai bun exemplu fiind pelicula "Red Corner" (1997), cu Richard Gere in rolul principal.

De aceasta data insa, nu este vorba de fictiune, ci de un neplacut incident, trait pe propria piele de Stephen. El s-a dus in China sa scrie un articol despre religia din aceasta tara, in care intentiona sa se documenteze inclusiv despre bisericile crestine ilegale.

"Cresterea influentei religiei in China si, in mod special, a crestinismului, ar putea fi una dintre cele mai importante evenimente ale secolului 21" scriu cei de la Business Insider. Sunt tot mai multi care adera la o religie, cu o repeziciune care nu este deloc pe planul guvernului. Asa ca statul chinez incearca sa-i coopteze pe acestia cu ajutorul bisericilor "consacrate", insa degeaba, pentru ca cele ilegale apar in continuare.

Daca poporul chinez ar incepe sa treaca masiv la crestinism, acest lucru ar putea avea un impact deosebit asupra societatii chineze, asupra guvernului si chiar asupra politicilor geo-strategice. Chiar daca in momentul de fata pare un lucru improbabil, Business Insider aminteste de o remarca celebra a tovarasului Stalin: "Cate armate are Papa?". Iar apoi s-a constatat ca Papa a avut un rol foarte important in caderea Uniunii Sovietice.

Asa ca nu este de mirare ca jurnalistul australian Stephen McDonnell a fost urmarit de agenti guvernamentali chinezi zile intregi, intr-o actiune care se dorea "discreta". La un moment dat, acesta nu a mai suportat supravegherea comunista si, intr-un hotel, s-a dus direct la ei si i-a intrebat, intr-o mandarina fluenta, de ce este urmarit.

Reactia acestora a fost, pe cat de violenta, pe atat de ... edificatoare.

Sursa: Business Insider

VIDEO PROTVPLUS.RO