China redeseneaza piata alimentara mondiala. Transformarea taranului in om de afaceri
Jurnalistii de la Washington Post au facut o analiza a dezvoltarii pietei alimentare din China, care influenteaza in mod direct piata de profil la nivel mondial.
Ziaristii americani au analizat cazul unui simplu fermier din China, Liu Shuwen, care a plecat de la statutul de vanzator de gaini si a ajuns acum la stadiul de afacerist cu carne de pasare, la nivel industrial.
Liu Shuwen creste, in prezent, 24.000 de pasari pe an, adica triplu fata de cifra pe care o inregistra in urma cu doar cativa ani. Mai mult decat atat, planul lui este sa atinga cifra de 60.000 de gaini si intentioneaza sa construiasca o fabrica, care sa asigure cantitatea necesara de cereale, care este cautata acum pe pietele de profil.
China vrea controlul banilor. Pe cine vad francezii si rusii la sefia FMI
"Este o transformare impresionanta pentru un om care isi crestea gainile sub pat si arata ca fermierii si economistii aveau dreptate cand spuneau ca lumea intra pe o panta constanta a cresterii preturilor la alimente. Pe masura ce tarile devin tot mai bogate, la fel se intampla si cu nevoile lor alimentare. Aceasta tendinta, impreuna cu utilizarea tot mai mare a porumbului in combustibil va avea un impact asupra nivelului taxelor cerealelor la nivel global" scriu jurnalistii de la Washington Post.
In China miliardarii se nasc peste noapte. Se vede asta in portul Hong Kong
Si, in general, cresterea preturilor pentru produsele de baza, cum ar fi graul, a avut un impact mai slab asupra consumatorului final din SUA si din alte tari dezvoltate, unde oamenii mananca mai multa hrana procesata decat in tarile slab dezvoltate.
Cu toate acestea, cele mai recente date arata ca preturile alimentelor din SUA au crescut cu aproximativ 3 % pe an, adica mult mai mult decat nivelul inflatiei. Costul hranei preparata la nivel individual - care se reflecta in preturile magazinelor alimentare, spre deosebire de restaurante - a crescut chiar si mai mult decat atat.
Pentru China - care este cea mai populata tara a lumii si care beneficiaza de a doua mare economie la nivel global - schimbarile in obiceiurile de consum alimentare se vad rapid. Intr-o tara in care orezul este sinonim cu 'mancare', oamenii incep sa-l consume mai putin, preferand carnea de porc, pestele si, preferatul lui Liu Shuwen, puiul.Importurile chineze de soia, un produs esential in hrana animalelor, sunt in plina expansiune.
"Suntem in pas cu lumea" a concluzionat si Liu Shuwen, care s-a mutat in Beijing, din provincie, in urma cu aproximativ 30 de ani.
VIDEO. Misterul oraselor din China, construite, dar nelocuite
Exporturile Chinei au crescut cu 30%, la nivelul record de 156 mld dolari