China a condamnat un cetățean american de 78 de ani la închisoare pe viață, pentru spionaj

politisti chinezi in Beijing FOTO: FLICKR

China a condamnat la închisoare pe viață un cetățean american în vârstă de 78 de ani, acuzat de spionaj, într-un caz care ar putea exacerba deteriorarea relațiilor dintre Beijing și Washington în ultimii ani.

Detaliile acuzațiilor aduse lui John Shing-Wan Leung, care deține, de asemenea, rezidență permanentă în Hong Kong, nu au fost făcute publice.

Potrivit Associated Press, Leung a fost reținut la 15 aprilie 2021 de către biroul local al agenției chineze de contraspionaj din orașul Suzhou, situat în sud-estul țării, conform unei declarații postate de tribunalul intermediar al orașului pe o pagină de socializare. Reținerea sa a avut loc după ce China și-a închis granițele și a impus restricții stricte de călătorie pe plan intern și controale sociale pentru a combate răspândirea COVID-19.

Astfel de anchete și procese au loc cu ușile închise și, în general, sunt publicate puține informații, în afară de acuzații vagi de infiltrare, de colectare de secrete și de amenințare la adresa securității statului.

Relațiile dintre Washington și Beijing sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, pe fondul disputelor legate de comerț, tehnologie, drepturile omului și a abordării tot mai agresive a Chinei față de pretențiile sale teritoriale care implică Taiwanul autonom și Marea Chinei de Sud.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Vizitele guvernamentale la nivel înalt au fost suspendate, iar companiile americane întârzie investițiile majore pe fondul mesajelor contradictorii de la Beijing.

Condamnarea are loc în timp ce președintele american Joe Biden se deplasează la Hiroshima, în Japonia, pentru summitul Grupului celor șapte mari națiuni industriale, urmat de o vizită în Papua Noua Guinee, o națiune insulară din Pacific, într-o regiune în care China a încercat să își sporească influența economică, militară și diplomatică. După câștigurile Beijingului în zonă, SUA și partenerii săi din Asia-Pacific și-au intensificat prezența regională, oferind investiții și sprijin financiar care rivalizează cu cele furnizate de China.

Devenită a doua cea mai mare economie a lumii, China își extinde amprenta în porturi, căi ferate și alte infrastructuri din Europa până în Asia de Sud-Est și dincolo de aceasta.

În timp ce tribunalul din Suzhou nu a oferit niciun indiciu cu privire la o legătură cu relațiile generale dintre China și SUA, acuzațiile de spionaj sunt foarte selective, iar dovezile care le susțin nu sunt publicate. Aceasta este o practică standard în rândul majorității țărilor, care doresc să își securizeze conexiunile personale, rețelele și accesul la informații.

Cu toate acestea, sistemul politic autoritar al Chinei și controlul absolut al Partidului Comunist aflat la putere asupra chestiunilor juridice, a societății civile și a libertății de informare previne cererile de informații suplimentare, precum și recursurile în instanță.

Ambasada SUA din Beijing a declarat că este la curent cu acest caz, dar nu a putut face alte comentarii din cauza preocupărilor legate de confidențialitate. "Departamentul de Stat nu are o prioritate mai mare decât siguranța și securitatea cetățenilor americani din străinătate", a precizat ambasada în declarația trimisă prin e-mail.

Guvernul din Hong Kong, o fostă colonie britanică care a revenit sub control chinezesc în 1997, nu a oferit alte informații despre condamnarea lui Leung. Întrebat luni despre acest caz, secretarul pentru securitate Chris Tang a declarat că autoritățile chineze au raportat arestarea orașului prin intermediul unui mecanism de notificare în 2021. Tang nu a oferit alte detalii despre acest caz.

Când a fost returnat Chinei, Hong Kong-ului i s-a promis că își va păstra libertățile financiare, sociale și politice, dar Beijingul a dat practic peste cap acest angajament de când a reprimat protestatarii prodemocrație și a impus o lege radicală privind securitatea națională în 2020.

De asemenea, agențiile de securitate națională chineze au percheziționat birourile firmelor străine de consultanță în afaceri din Beijing și din alte orașe, ca parte a unei acțiuni de reprimare a întreprinderilor străine care furnizează date economice sensibile.

Companiile străine care operează în China au fost supuse unei presiuni tot mai mari, pe măsură ce guvernul lui Xi Jinping înăsprește controlul asupra economiei. Acest lucru contrastează puternic cu eforturile de a atrage înapoi investitorii străini, după ce restricțiile draconice privind pandemia COVID-19 au fost ridicate la începutul anului.

Detențiile lungi înainte de proces nu sunt neobișnuite în China, iar procurorii au puteri largi pentru a reține persoanele acuzate în cazuri de securitate națională, indiferent de statutul lor de cetățeni.

Doi chinezo-australieni, Cheng Lei, care a lucrat anterior pentru televiziunea de stat din China, și scriitorul Yang Jun, sunt reținuți din 2020 și, respectiv, 2019, fără să se știe nimic despre sentințele lor.

Suspiciunile guvernului se concentrează în special asupra cetățenilor străini născuți în China și a persoanelor din Taiwan și Hong Kong, în special dacă au contacte politice sau lucrează în mediul academic sau editorial.

Sub conducerea lui Xi, partidul a lansat multiple campanii împotriva a ceea ce numește eforturi străine de sabotare a guvernării sale, fără a prezenta dovezi. Universităților li s-a ordonat să cenzureze discuțiile despre drepturile omului, istoria modernă a Chinei și ideile care ar putea ridica întrebări cu privire la controlul total al Partidului Comunist.

De asemenea, guvernul lui Xi a adoptat o linie dură în relațiile externe, cel mai recent ordonând plecarea unui diplomat canadian ca represalii pentru expulzarea de către Ottawa a unui angajat al ambasadei chineze.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Un celebru cântăreț donează 2 milioane de dolari pentru aprovizionarea cu alimente în Fâşia Gaza
Un celebru cântăreț donează 2 milioane de dolari pentru aprovizionarea cu alimente în Fâşia Gaza

Cântăreţul The Weeknd a donat 2 milioane de dolari pentru a furniza alimente în Fâşia Gaza. Donaţia, prin intermediul fondului său umanitar XO, va permite trimiterea a 18 milioane de pâini către familiile din Gaza, informează BFM TV.

 

Motivul pentru care Ucraina și-a pierdut încrederea în aliații NATO. Stoltenberg dă cărțile pe față
Motivul pentru care Ucraina și-a pierdut încrederea în aliații NATO. Stoltenberg dă cărțile pe față

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat de ce Kievul și-ar fi piedut încrederea în liderii din Alianța Nord-Atlantică.  

Decizia luată la Kiev, deși Ucraina riscă să piardă războiul din lipsă de soldați. „Nu există soluţii plăcute”
Decizia luată la Kiev, deși Ucraina riscă să piardă războiul din lipsă de soldați. „Nu există soluţii plăcute”

Ucraina nu intenţionează să forţeze bărbaţii cu vârstă de recrutare să se întoarcă din străinătate, a declarat marţi un oficial guvernamental de rang înalt, în pofida lipsei de soldaţi necesari pentru a respinge invazia Rusiei, relatează DPA.

Recomandări
Prințul Paul, fals Cavaler de Malta, s-a revoltat în fața instanței. „A fost umilit în fața demnitarilor din toată Europa”
Prințul Paul, fals Cavaler de Malta, s-a revoltat în fața instanței. „A fost umilit în fața demnitarilor din toată Europa”

Urmărit internațional pentru o condamnare definitivă, prințul Paul al României s-a aratat revoltat în fața instanței din Malta.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.