”Cernobîlul plutitor” a plecat într-o călătorie de 5.000 km. Care e prima sa misiune
Rusia a lansat vineri prima centrală nucleară plutitoare din lume, pentru a asigura alimentarea cu energie în zonele greu accesibile din zona arctică.
Centrala nucleară va naviga aproximativ 5.000 km, din portul arctic Murmansk spre Chukotka, în extremitatea estică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Agenția nucleară Rosenergoatom declară că nava intitulată ,,Akademik Lomonosov’’ are misiunea de a sprijini alimentarea cu energie a zonelor greu accesibile, o țintă importantă fiind alimentarea complexului minier Chaun-Bilibin din Chukotka, unde se află numeroase mine de aur.
Mai multe imagini cu nava în Galeria Foto a acestui articol
Greenpeace avertizează că această operațiune demarată de Rusia prezintă un grad ridicat de risc, dat fiind că proiectul se desfășoară în condiții meteorologice dificile. Organizația a numit nava ”un Cernobîl plutitor”.
În aceeași notă, criticii afirmă că Rusia este recunoscută pentru accidentele nucleare din trecut și avertizează că acest proiect ar putea provoca poluări masive în zona arctică.
Potrivit BBC, lansarea vine la doar două săptămâni după ce un motor alimentat cu energie nucleară a explodat în timpul unor teste făcute de Rusia în zona arctică. În urma incidentului au murit cinci ingineri, în zonă eliberându-se radiații masive.
Un alt scop al Akademik Lomonosov este acela de a furniza energie electrică către platformele petroliere din largul arctic al Rusiei. În plus, rușii doresc să conecteze centrala la o uzină de desalinizare, pentru a produce apă dulce.
Traseul mării arctice care leagă Rusia europeană cu porturile din extremitatea Estului devine navigabil pentru perioade îndelungate, deoarece încălzirea globală diminuează blocurile de gheață.
Potrivit postului rusesc de știri Vesti, instalația va genera suficientă energie pentru a lumina și încălzi un oraș cu aproximativ 100.000 de locuitori.