Rusia pregătește măsuri militare după testul american de rachetă. Ordinul dat de Putin

23-08-2019 14:22


Preşedintele Vladimir Putin amenință vineri că Rusia va oferi un ”răspuns simetric” testului efectuat de Statele Unite cu o rachetă cu rază intermediară de acţiune.

”Ordon ministerelor ruse ale Apărării şi de Externe (...) să analizeze nivelul ameninţării create la adresa ţării noastre de actele Statelor Unite şi să ia măsuri exhaustive în vederea pregătirii unui răspuns simetric”, a declarat Putin într-o reuniune a Consiliului de Securitate.

Acest test american, efectuat duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei, potrivit Pentagonului, a consfinţit moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care abolea - doar în cazul Rusiei şi Statelor Unite - rachetele terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Acest tratat a fost suspendat, în urmă cu două luni, de ambele puteri rivale, care se acuză reciproc de faptul că-l încalcă.

Rusia şi China au condamnat imediat acest test, denunţând riscul unei ”escladări a tensiunilor militare” şi o relansare a cursei înarmării nucleare.

”Este evident că (testul american de rachetă) nu este rezultatul unei improvizări, ci o za într-un lanţ de evenimente planificate de mult timp. Asta nu face decât să confirme fundamentul îngrijorărilor noastre exprimate anterior”, a apreciat Putin vineri.

Vladimir Putin a dat asigurări totodată că Rusia ”rămâne întotdeauna deschisă dialogului constructiv de la egal la egal cu Statele Unite, în vederea restabilirii încrederii şi consolidării securităţii internaţionale”.

După sfârşitul Tratatului INF, se mai află în vigoare un singur acord nuclear bilateral între Moscova şi Washington, Tratatul START, care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece. Acest tratat expiră în 2021, scrie News.ro.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO