Schimbările climatice transformă Arctica într-un punct de interes pentru marile puteri

23-08-2019 14:36


polul nord

În contextul încălzirii globale accelerate, Groenlanda devine un reper strategic de interes pentru actorii economici globali, care doresc să pună stăpânire pe regiune

Schimbările climatice tot mai accentuate din ultima perioadă își pun amprenta și asupra Groenlandei, teritoriu insular situat în nordul oceanului Arctic, ce în prezent aparține de Danemarca.

Pe măsură ce gheața se topește, se deschid tot mai multe căi de transport către regiune, dezvăluind numeroase zăcăminte naturale neexploatate, precum petrol, gaze naturale și minerale. Aceste bogății stârnesc interesul marilor puteri globale, care văd regiunea ca pe un nou avantaj geopolitic și economic, arată AP într-o analiză.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a stârnit zilele trecute un val de controverse în momentul în care și-a manifestat interesul de a cumpăra insula. Strategic, Groenlanda face parte dintr-un coridor cheie pentru operațiunile navale dintre Arctic și Atlanticul de Nord.

De asemenea, președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat în luna aprilie un program ambițios pentru a reafirma prezența Rusiei în zona Arctică, incluzând eforturi pentru construirea unor porturi și a altor infrastructuri și pentru extinderea flotei navale în regiune.

În aceeași notă, China vede Groenlanda ca pe o posibilă sursă de bogății rare, dar și ca pe un port pentru a-și extinde influența prin Arctica către estul SUA, această strategie fiind denumită „Drumul Polar al Mătăsii”.

În prezent, cea mai mare investiție din Beijing cu privire la Groenlanda este realizată de o companie chineză denumită Greenland Minerals Limited, cu sediul în Australia, care intenționează să extragă pământuri rare și uraniu din regiune.
Dincolo de toate aceste interese strategice, încălzirea globală împinge gheața spre nord și creează incertitudine și pericol pentru dezvoltatorii de petrol și gaze din larg, care dețin platforme și nave în zonă.

Pe de altă parte, potrivit Victoriei Herrmann, director general al Institutului Arctic, costurile de dezvoltare în regiune au scăzut, pe măsură ce gheața s-a topit, fiind mai atractivă pentru potențialii cumpărători.

Potrivit unui studiu geologic al Statelor Unite, în Groenlanda există peste 17,5 miliarde de barili de petrol neexploatați și 148 de trilioane de metri cubi de gaz natural. De asemenea, în jurul cercului arctic, există peste 90 de miliarde de barili de petrol.

Sursa: AP

VIDEO PROTVPLUS.RO