Cercetatorii japonezi: In cinci ani readucem la viata mamutul
A disparut in urma cu 8.000 de ani insa, in numai cinci ani, ar putea prinde viata din nou! Vorbim despre un proiect japonez extrem de ambitios care isi propune sa readuca la viata lanosul mamifer.
Pentru a-si duce la bun sfarsit planul, cercetatorii japonezi au nevoie de ADN intact pentru clonare si o femela elefant, ca mama surogat.
Avand in vedere ca perioada de gestatie la elefanti este de 600 de zile, primii mamuti moderni s-ar putea naste in 4-5 ani.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
In ultimii ani, oamenii de stiinta au folosit mostre de par inghetat vechi de mii de ani, gasite in Siberia, pentru a recrea codul genetic al uriasului mamifer. Iar mostre de ADN gasite in oase au fost folosite pentru a recrea sangele de mamut.
Noul proiect, insa, este cu mult mai ambitios. Cercetatorii de la Universitatea din Kyoto planuiesc o expeditie in Siberia, in acesta vara. Acestia isi propun ca gaseasca o mostra de carne inghetata bogata in ADN.
Alte optiuni includ colectarea de tesut dintr-un cadavru de mamut aflat deja in cercetare, scrie publicatia japoneza Yomiuti Shimbun. O mostra de tesut de numai cativa centimetri ar putea furniza toata informatia genetica de care au nevoie cercetatorii.
Procedeul de clonare
ADN-ul colectat din tesulul de mamut va fi injectat intr-un ovul nefecundat prelevat de la o femela elefant, cea mai apropiata ruda a mamutilor.
Apoi, ovulul va fi stimulat electric pentru a se divide si a creste ca un embrion normal. Celula astfel obtinuta va fi pastrata in laborator timp de cateva zile, inainte sa fie implantata in uterul unei femele elefant, care va juca rolul mamei surogat.
Nu este pentru prima data cand cercetatorii japonezi se angreneaza intr-un proiect de o asemenea anvergura. Acum doi ani, au reusit sa cloneze un soarece mort si inghetat timp de 16 ani.
Cu toate acestea, drumul pana la nasterea unui pui de mamut se anunta a fi unul anevoios. In urma cu doi ani, din 1.100 de incercari de a clona soarecele, oamenii de stiinta au reusit sa obtina numai sapte clone sanatoase.
Chiar daca planul cercetatorilor ar merge ca pe roate, problemele nu se incheie odata cu nasterea. “Daca reusim sa obtinem un embrion clonat, trebuie sa discutam posibilitatile prin care putem sa-l inmultim si daca va fi sau nu prezentat publicului larg”, a spus liderul proiectului japonez, profesorul Akira Iritani.
Nasterea unui pui de mamut ar putea face lumina asupra cauzelor disparitiei gigantilor, la sfarsitul ultimei Ere Glaciare. In urma cu 8.000 de ani, mamutii stapaneau Eurasia si Nordul Americii.
Unii experti sunt de parere ca acestia au disparut din cauza oamenilor, care i-au vanat pana la extinctie. Altii spun insa ca schimbarea dramatica a climei ar fi fost de vina.
Cat despre posibilitatea clonarii dinozaurilor, aceasta sarcina este mult mai complexa si mai greu de realizat, spun cercetatorii, pentru ca mostrele de ADN sunt vechi de 65 de milioane de ani, iar codul genetic s-a distrus in mare parte.