Pe vremuri, prin Alba Iulia bantuiau mamutii!

Ultima actualizare: 04-05-2012 09:58

O dovedeste maseaua descoperita chiar in inima cetatii, cu ocazia lucrarilor de reamenajare a santurilor. Muncitorii au gasit fosila la adancimea de opt metri, intr-un strat asociat cu Paleoliticul.

Este un fragment de circa 20 pe 10 centimetri, din radacina unei masele de mamut, animal care a trait pe aceste locuri se pare pana acum 10.000 de ani, cand din motive inca necunoscute a disparut. Noi acum am lucrat la curatirea ei si lucram la consolidare.
Dan Anghel, restaurator

Initial, nu si-au dat seama ce reprezinta, dar fragmentul i-a intrigat si s-au hotarat sa il arate specialistilor de la Muzeul Unirii. Cei de la muzeu au identificat osul ca fiind un fragment de masea de mamut.

Acesta este primul dinte de mamut descoperit in Alba Iulia, insa in judet a mai fost gasit unul, in 1953, cu ocazia saparii unei fantani in localitatea Tau, comuna Rosia de Secas, iar in primavara anului acesta a mai aparut o masea, la Cugir.

In colectiile mai vechi ale muzeului se mai afla cateva fosile de mamut, dar din pacate nu se stie provenienta lor, deoarece sunt din colectia de secol XIX. Cat despre fragmentul gasit acum, specialistii vor sa-i faca mai multe analize, pentru a i se stabili cu exactitate varsta si originea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO