Cercetătorii britanici analizează mutațiile suferite de coronavirus și cum s-a răspândit

Ultima actualizare: 23-03-2020 11:54
coronavirus
Shutterstock

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie vor monitoriza răspândirea noului tip de coronavirus şi vor căuta apariţia unor eventuale mutaţii, folosind tehnica de secvenţiere genetică, pentru a analiza tulpinile de SARS-CoV-2.

Cercetătorii vor obţine date medicale din probele recoltate de la pacienţi infectaţi în Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord, a anunţat guvernul britanic, potrivit Agerpres.

Cel puţin 281 de britanici au murit din cauza COVID-19, boala cauzată de noul tip de coronavirus, care s-a răspândit în întreaga lume, devenind pandemie.

"Virusul este una dintre cele mai mari ameninţări cu care ţara noastră s-a confruntat în ultima vreme şi înţelegerea modului său de răspândire este crucială pentru lupta pe care o ducem împotriva lui", a declarat Sharon Peacock, directoarea departamentului naţional de boli infecţioase din cadrul Serviciului de Sănătate Publică din Anglia (Public Health England - PHE).

Grupaţi în mai multe echipe în diverse centre din Marea Britanie, oamenii de ştiinţă vor cartografia şi vor analiza codurile genetice prelevate din probele recoltate de la pacienţi cu COVID-19.

"Secvenţierea genetică ne va ajuta să înţelegem mai bine COVID-19 şi răspândirea sa. Această tehnică ne va ajuta, de asemenea, să alcătuim un ghid al tratamentelor în viitor şi să vedem impactul intervenţiilor medicale", a declarat Patrick Vallance, consilier-şef pe probleme ştiinţifice în cadrul Guvernului britanic.

În timpul epidemiilor, secvenţierea genomurilor îi ajută pe cercetători să monitorizeze micile schimbări apărute la nivelul virusului la scală naţională sau internaţională, să înţeleagă felul în care acesta se răspândeşte şi să observe dacă apar tulpini virale diferite.

"În acest moment, întrebările importante la care putem să răspundem cu ajutorul acestei secvenţieri vizează rolul importurilor de cazuri internaţionale confirmate în Marea Britanie", a precizat Nick Loman, profesor de genomică microbiană şi bioinformatică la Universitatea Birmingham.

Noul proiect, ce beneficiază de o finanţare de 20 de milioane de lire sterline (23 de milioane de dolari) şi intitulat COVID-19 Genomics UK Consortium, va fi coordonat de Wellcome Sanger Institute, specializat în cercetări genetice, de PHE şi alte agenţii din domeniul sănătăţii publice, alături de Sistemul de asistenţă medicală de stat din Marea Britanie (National Health Service - NHS) şi de mai multe instituţii academice.

"Toate virusurile suferă mutaţii de-a lungul timpului, unele mai repede decât altele", a declarat Paul Klenerman, profesor la Universitatea Oxford, care va participa la acest proiect. "Pentru COVID-19, acest proces abia a început - însă această variaţie emergentă poate fi monitorizată în detaliu", a adăugat profesorul britanic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!